‘Druk’-triumfen er hjemme: Nomineret til to Oscars

‘Druk’-triumfen er hjemme: Nomineret til to Oscars
Mads Mikkelsen i 'Druk'. (Foto: Henrik Ohsten)

Helt som ventet fik vi den foreløbige kulmination på den overvældende succes for Thomas Vinterbergs ‘Druk’, da filmen blev indlemmet blandt de fem kandidater til prisen for Bedste Internationale Film ved offentliggørelsen af Oscar-nomineringerne i Los Angeles.

Til gengæld var det en stor og ovenud glædelig overraskelse, at Thomas Vinterberg på sensationel vis også modtog en nominering for Bedste instruktør. Det er slet og ret første gang nogensinde, at det er sket for en dansker.

Vinterberg skal op imod David Fincher for ‘Mank’, Lee Isaac Chung for ‘Minari’, Chloé Zhao for ‘Nomadland’ og Emerald Fennell for ‘Promising Young Woman’.

‘Druk’s nominering som Bedste Internationale Film er den første danske nominering i kategorien (der tidligere hed Bedste Fremmedsprogede Film) siden 2016, hvor ‘Under sandet’ blev nomineret – men den sjette danske nominering siden 2010. Det kan ingen andre lande måle sig med: en imponerende bedrift for dansk film.

‘Druk’ skal dyste mod ‘Quo Vadis, Aida?’ fra Bosnien-Hercegovina, ‘Collective’ fra Rumænien, ‘The Man Who Sold His Skin’ fra Tunesien og ‘Better Days’ fra Hongkong. Den danske film må betegnes som forhåndsfavorit, blandt andet fordi den forleden høstede fire nomineringer ved den britiske pendant, BAFTA, der har mange overlappende medlemmer med Oscar-akademiet.

Men intet er afgjort, og særligt ‘Quo Vadis, Aida’ ligner en stærk konkurrent.

Læs mere om ‘Druk’s vinderchancer i vores optakt til nomineringerne her.

Uanset om det bliver til en sejr i sidste ende, er Oscar-nomineringen en fuldbyrdelse af en overvældende triumf. Herhjemme solgte ‘Druk’ over 800.000 billetter og fik forrygende anmeldelser. Den ryddede også bordet ved European Film Awards.

Årets coronaforsinkede Oscar-uddeling finder sted 26. april. Se den fulde liste over de nominerede HER.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af