Når du har set ’The White Lotus’, er der kun én rigtig serie at følge op med

Når du har set ’The White Lotus’, er der kun én rigtig serie at følge op med
Laura Dern i 'Enlightened'. (Foto: HBO)

I en alder af 51 er manuskriptforfatter, instruktør og skuespiller Mike White endelig blevet man of the hour.

Hans serie, ’The White Lotus’ om en gruppe ansatte og gæster på et luksusresort på Hawaii, har over sommeren været den mest populære titel på HBO Max i USA, og også herhjemme har serien skabt buzz over de varme måneder.

Men efter seks afsnit er det nu slut. Og hvad skal man så se?

Det er der kun ét rigtigt svar på, hvis man aldrig har stiftet bekendtskab med Mike Whites særegne serieunivers før.

Og svaret er ’Enlightened’.

Serien fik to sæsoner i årene 2011-13, før HBO lukkede den på grund af lave seertal, og den landede ganske vist et par Emmy-nomineringer, men blev ellers aldrig rigtigt en ting ud over for de særligt indviede feinschmeckere.

Laura Dern har sit livs rolle (det siger ikke så lidt) som Amy Jellicoe, der efter et sammenbrud for lys kontor-lue har trukket stikket og fået en åndelig genopvågning under et new age-agtigt terapiforløb på Hawaii (!).

Hun vender tilbage til medicinalvirksomheden Abaddon, hvor hun før kørte hardcore karriere, men degraderes – uden at cheferne sådan rigtigt vil stå ved det – til virksomhedens kælderetage sammen med de øvrige udskud, en elskelig forsamling af nørder, sociale analfabeter og diagnoser.

Mike White og Laura Dern i ‘Enlightened’. (Foto: HBO)

Serien udspiller sig som et sammenstød mellem den genfødte Amy, der har set lyset, og den glatte corporate-verden, der har vendt hende ryggen indpakket i new management-floskler, og som i ’The White Lotus’ rammer Mike White hovedet på sømmet med sin blanding af karikatur og empati for selv de mest enerverende karakterer.

Frelste Amy er nemlig voldsomt irriterende, men samtidig har hun pointe i sin kritik af den moderne virksomheds falske forsøg på at virke menneskelig og inkluderende, og hele tiden mærker man gennem Laura Derns subtile spil, at fortidens mentale sammenbrud langt fra er … fortid. Hun gemmer sig sådan set bare bag en ny ideologi, der kan overdøve hendes egentlige problemer.

Mike Whites satire over såvel corporate-kulturen som tidens pseudospirituelle tendenser står akkurat så skarpt i dag, som den gjorde for 10 år siden, hvis ikke mere.

Og i det hele taget deler ’The White Lotus’, der satte hovedet på sømmet i skildringen af den rige overklasses smilende udnyttelse af den tjenende klasse, flere af de træk, der gør hans tidligere serie til noget særligt.

Også i ’Enlightened’ står de forrygende karakterer for eksempel i kø, fra Luke Wilson i en uimodståelig stenerrolle som Amys eksmand til Michaela Watkins som den overfladiske kollega Janice og Mike White selv som den fandens nuttede kælderansatte nørd Tyler, der vil gøre alt for Amy og er god, som dagen er lang.

Som ’The White Lotus’ er serien desuden båret af en særlig tone, en drømmerisk atmosfære, der indfanger essensen af Amys new age-åndelighed og skaber et skær af uforudsigelighed. Og som i den nye HBO-serie eskalerer begivenhederne, når Amys nyfundne sjælelige ro krakelerer og eksploderer.

Der venter i alt 18 afsnit af en lille halv times tid. Se den – du vil ikke fortryde det.

Både ’The White Lotus og ’Enlightened’ kan ses på HBO Nordic.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af