‘Red Election’: Victoria Carmen Sonne er både malplaceret og genial i britisk spionserie

‘Red Election’: Victoria Carmen Sonne er både malplaceret og genial i britisk spionserie
'Red Election'. (Foto: Viaplay)

Mens James Bond i øjeblikket er agenten på alles læber, har Viaplay smidt deres svar på et britisk spiondrama på tjenesten i form af originalserien ’Red Election’.   

Størstedelen af serien foregår i et blåtonet London, hvor vi følger den arbejdsomme og sandhedssøgende MI5-agent Beatrice Ogilvy, der i seriens første scene bliver advaret af en KGB-dobbeltagent om en omfattende terrortrussel mod Storbritannien.

Ifølge vidnet har terrormissionen, som går under navnet ’Redback’, forbindelse til Rusland og vil inkludere et voldsomt angreb mod et atomkraftværk i Skotland, hvis cybersikkerhedssystem er styret af den danske virksomhed Rieper Hansen.

Øjeblikket efter mødet bliver først dobbeltagenten og derefter Beatrices’ makker dræbt på åben gade i en højdramatisk scene, der effektivt skyder fortællingen i gang.

De to drab lægger naturligvis pres på den britiske efterretningstjeneste, der er ledet af Beatrices far William Ogilvy (Stephen Dillane fra ’Game of Thrones’), som datteren vil gøre alt for at imponere.

Da Rieper Hansens sikkerhedschef, Torben Jensen, efterfølgende forsvinder sporløst, tvinges Beatrice til at samarbejde med sin stædige, danske agentkollega Katrine Poulsen (Victoria Carmen Sonne), som ikke giver en fuck for noget som helst.

I et kapløb mod tiden tilsidesætter makkerparret alt for at komme til bunds i sagen, der vikler dem ind i et net af løgne, skjulte alliancer og magtkampe, som skal vise sig at trække tråde ind i både efterretningstjenesten og den britiske regering.  

‘Red Election’. (Foto: Viaplay)

Sideløbende med efterforskningen udfolder der sig et hav af mere eller mindre komplicerede sideplots, heriblandt den britiske premierministers kamp om at vinde en folkeafstemning om skotsk selvstændighed, mens han bliver mødt af den ene udfordring efter den anden – blandt andet i form af falske videoklip og attentatforsøg.   

Og med det kommer seriens store problem:

Det er ekstremt vanskeligt at finde hoved og hale i de mange plottråde, mens det er lettere umuligt at gennemskue de forskellige alliancer, der opstår på kryds og tværs.

Problemet skyldes i sin enkelthed, at serien ikke giver sig nok tid til at gå i dybden med sidefortællinger og bikarakterer, hvorfor man lidt for ofte mister overblikket.

Serien kommer derfor til tider til at fremstå rodet, hvilket efterlader én med et indtryk af, at ambitionerne er sat for højt.

Det betyder dog ikke, at den ikke er god underholdning. Fortællingen formår at opretholde et solidt spændingsniveau gennem samtlige 10 afsnit ved hele tiden at trække tæppet væk under os, lige som vi tror, at vi har gennemskuet de kryptiske magtkampe.

Derudover er der kælet for det æstetiske i form af flotte skud fra locations i London og København, mens skuespilpræstationerne er overbevisende over hele linjen.

Der er dog særligt én karakter, som gør sig ekstra bemærket:

For mens ’Red Election’ stringent følger den klassiske agentthriller-skabelon til punkt og prikke, formår Victoria Carmen Sonne at tilføre fortællingen et forfriskende twist med sin malplacerede men enormt autentiske og nærmest komiske karakter. Også selvom hendes voldsomt tunge, danske accent gør lidt ondt at høre på i længden. I hvert fald for et dansk publikum.

Victoria Carmen Sonne i ‘Red Election’ på Viaplay. (Foto: Viaplay)

Med sin spydige attitude og upassende direkthed, giver hun knastøre og humorforladte Beatrice et tiltrængt modspil, som når hun ubehøvlet udbryder: »Hvad fuck er det her!?« til tjeneren, da hun får serveret sin kaffe under deres første møde på en café i København.

Hendes flabethed når i minuttet efter nye højder, idet hun ufortrødent bytter rundt på deres frokosttallerkener, fordi hun tilsyneladende har fortrudt sin egen bestilling.

Selvom clashet mellem pæne, pligtopfyldende Beatrice og kølige Katrine, der skider højt og helligt på andres holdninger, i nogle situationer bliver en smule karikeret, er det et befriende og friskt indspark i et ellers meget alvorligt og traditionelt karaktergalleri.

Dertil slår Sonne i den grad fast, at hendes talent også rækker til de mere genreprægede projekter, som ligger langt fra hendes tidligere stærke præstationer i arthousede filmværker som ’Holiday’ og ’Vinterbrødre’.


Kort sagt:
Victoria Carmen Sonne er et pudsigt men yderst originalt og underholdende input i ny britisk thrillerserie, der trækker på alle de velkendte spiondrama-koder.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

'Red Election'. Serie. Hovedforfatter: Stephen Brady. Medvirkende: Victoria Carmen Sonne, Lydia Leonard, Stephen Dillane, Goran Kostic, James D’Arcy. Spilletid: 10 afsnit af 45 min. Premiere: Kan ses på Viaplay.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af