Du skal se ét afsnit af ‘The Premise’ på Disney+ – men jeg siger ikke hvorfor

Ny serie på Disney+ har en præmis der slægter 'Black Mirror' på, skriver Lise Ulrich.
Du skal se ét afsnit af ‘The Premise’ på Disney+ – men jeg siger ikke hvorfor
Jon Bernthal i 'The Premise' på Disney+. (Foto: FX)

KOMMENTAR. Antologiserier er nogle mystiske fisk.

Tag ’The Romanoffs’, ’Easy’, ’Modern Love’, ‘Black Mirror’ og ’Philip K. Dick’s Electric Dreams’: Serier, hvor hvert afsnit er en lille enkeltstående fortælling, ofte med individuelle instruktører og en kvalitet så svingende, at man på én sæson kan bevæge sig fra det argeste møg til det dybt originale (her 10 år senere sidder ‘Black Mirror’s ‘The Entire History of You’ stadig i kroppen på mig, mens Miley Cyrus-afsnittet hjemsøger mine mareridt af en helt anden grund).

Formen kan tære på tålmodigheden, navnlig hvis første antologikapitel lægger skidt fra start, som tilfældet var med Amazons stort anlagte og massivt stjernespækkede ’The Romanoffs’  ­– hvordan skulle man som seer kunne have vidst, at guldet gemte sig i afsnit 2, 3 og 7, hvis man ikke forinden havde finkæmmet diverse spoilerfarlige anmeldelser?

Klog af skade vil jeg derfor nu række dig en hånd. Eller rettere, en svedig håndflade:

For du skal se afsnit 2 af FX’s nye antologiserie ’Premise’ på Disney+.

Jon Bernthal og Boyd Holbrook i ‘The Premise’ på Disney+. (Foto: FX)

Titlen er ’Moment of Silence’ og i front finder vi ’The Walking Dead’ og ’The Punisher’s Jon Bernthal i en af den slags smågeniale castingvalg, der bevidst twister vores forudindtagede kendskab til skuespillerens vanlige actionman-roller i en grad, at hans blotte tilværelse i en realistisk setting skaber en aura af tvetydig suspense.

Fortællingen er omtrent samme længde som halvandet afsnit ’Venner’, handler om en ansat i våbenlobbyen i USA og er skræddersyet til at rumstere i dit hoved.

Det er præmissen. The premise, der som en ikke-teknologiliderlig lillebror til det tematiske forbillede ‘Black Mirror’s faste fortælleform bliver tiltagende klaustrofobisk på sin deroute.

Og mere vil jeg faktisk ikke fortælle dig om projektet, for din egen skyld.

Selv gik jeg lettere tilfældigt til ’Moment of Silence’ på en sløv hverdagsaften uden anden info, end at serieskaberen bag er skuespiller og manuskriptforfatter B.J. Novak fra ’The Office’. Et faktum, der muligvis vil få mange til at forvente en gang kæk samfundssatire a la den, der da også præger seriens første, komiske historie om sex tapes’n’social justice.

Forvent endelig bare det samme af afsnit 2 (som Novak selv instruerer) – og mærk så langsomt smilet stivne inden for de første fem minutter, indtil du helt glemmer at trække vejret (NU siger jeg så heller ikke mere!).

Ja, ja, jeg ved, at du i forvejen er lige ved at drukne i ‘Succession’, ‘Dexter: New Blood’, smattede kastanjer og blæksputtelege på repeat. Og jeg ved også, at få ting fremprovokerer så akut behov for at støvsuge/tjekke TikTok/glo ind i væggen som endnu en lidt for insisterende, og i dette tilfælde irriterende vag, streaming-anbefaling.

Det er fristende, men lad for Guds skyld være med at google ‘The Premise’ til døde forinden og få i stedet en hurtig rutsjebanetur på sofaen.

Du vil famle febrilsk efter mobilen under rulleteksterne, så du kan anbefale alle andre at gøre det samme.

’The Premise’ kan ses på Disney+. Og husk det nu: Start med afsnit 2. Derefter kan du gå tilbage til afsnit 1 og få varmen igen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af