‘The Book of Boba Fett’ afsnit 1: Ny ‘Star Wars’-serie kommer stærkt fra start – men den har et problem

‘The Book of Boba Fett’ afsnit 1: Ny ‘Star Wars’-serie kommer stærkt fra start – men den har et problem
'The Book of Boba Fett' på Disney+. (Foto: Disney+)

Spoilers for den beslægtede ’Star Wars’-serie ’The Mandalorian’ på Disney+.

Da Boba Fett dukkede op i ’The Mandalorian’ var han den første direkte forbindelse til Skywalker-sagaen.

Indtil da havde mandalorianeren Din Djarin bare været en dusørjæger i galaksens udkant, der ikke bekymrede sig om kraftfulde jedier og sithfyrsters magtspil. Men Boba Fett er kun et enkelt led fra Kevin Bacon, og sidst i sæson 2 af ’The Mandalorian’ mødte vi Luke Skywalker.

Din Djarins fremtid er uvis, men i en end credit-scene fik vi en lille bid af Boba Fetts nye vej i livet. Vi så ham indtage Jabbas palads på ørkenplaneten Tatooine og overtage tronstolen fra Bib Fortuna.

Så langt så godt.

Det første afsnit i ’The Book of Boba Fett’ hedder ’A Stranger in a Strange Land’. Måske en reference til Robert Heinleins sci-fi-roman, eller måske går referencen helt tilbage til Anden Mosebog, der handler om israelitternes vej gennem ørkenen på flugt fra slaveri.

Dette første afsnit er fuld af flashbacks. Der er et par billeder fra Bobas fars skæbne på Geonosis, da Jango Fett bliver nedkæmpet af Mace Windu, og der er glimt fra klonfabrikken på Kamino.

Men som noget nyt får vi også billeder af, hvordan Boba Fett undslipper fra Sarlacc-dybet. Det var ellers her, at han forlod Skywalker-sagaen i ’Jedi-ridderen vender tilbage’ fra 1983, uden større hurlumhej, da Han Solo ved et tilfælde skader Boba Fetts jetpack.

Nu – godt 38 år senere – ser vi, hvordan han undslipper fra det gigantiske, nedgravede bæsts mave.

Derefter ser vi, hvordan Boba Fett kommer til hægterne som sandfolkets fange. Han får stammens respekt i en kamp mod endnu et nedgravet monster, hvor han redder høvdingens søn. Alle disse scener er ganske interessante, hvis man er ’Star Wars’-nørd, men de mange flashbacks sløver tempoet og driver ikke historien om Boba Fett frem.

‘The Book of Boba Fett’ på Disney+. (Foto: Disney+)

I nutiden sidder Boba Fett i tronstolen i Jabbas palads med lejemorderen Fennec Shand ved sin side. Men hvad laver han der? Og hvorfor?

Vi ser, at han besøger en cantina i Mos Espa, hvor han modtager beskyttelsespenge. Han etablerer sig som gangsterboss, ligesom Jabba the Hutt. Vil han være en godfather på Tatooine? Næppe, for han har ingen familie at beskytte. Vil han bare væk fra det flakkende liv som dusørjæger og slå sig ned, leve luksuslivet og blive tyk og fed som Jabba? Næppe, for han er en mand, der altid har et opgør med nogen.

Men hvad har han så gang i?

Efter første afsnit aner jeg det ikke. Det er et dramaturgisk problem. Hvad vil Boba Fett opnå?

Jabba regerede den golde ørkenplanet med frygt, og selv siger Boba, at han vil gøre sig fortjent til folkets respekt. Det er cirka så langt vi kommer et bud på, hvad hans mål er med at etablere sig på Tatooine.

’Stranger in a Strange Land’ giver os en masse baggrundshistorie til den ellers ulæselige figur Boba Fett. Hvor Temuera Morrison i prequel-trilogien spillede klonernes ophavsmand Jango Fett uden at få lejlighed til at skabe en tredimensionel karakter, får han her lejlighed til at vise sårbarhed bag den skarptskårne metalhjelm.

Jeg vil lade tvivlen komme serien til gode, for galaksen er stor, og folkene bag – som er de samme som bag ’The Mandalorian’ – ved, hvad de laver.


Kort sagt:
Et stærkt, men afmålt første afsnit fra den ellers sprælske Robert Rodriguez, som forhåbentlig kan fortælle en spændende historie om Boba Fett – en karakter, vi hørte om for første gang for over 40 år siden.

’The Book of Boba Fett. Serie. Hovedforfatter: Jon Favreau. Instruktør: Robert Rodriguez. Medvirkende: Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Jennifer Beals. Premiere: Kan ses på Disney+.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af