Cannes Film Festival annoncerer årets program – stor dansk triumf, Tom Cruise og Viggo Mortensen

Cannes Film Festival annoncerer årets program – stor dansk triumf, Tom Cruise og Viggo Mortensen
'Holy Spider' af Ali Abbasi. (Foto: PR)

Festivalledelsen for verdens førende filmmekka, Cannes Film Festival, har netop annonceret årets festivalprogram, der vil spille ved festivalstart næste måned. Se listen nederst.

Og der var god grund til at kippe med danskerfanen ved dagens annonceringer:

Ali Abbasis nye film ‘Holy Spider’, der er produceret i Danmark, men foregår på persisk i Iran, er udtaget til hovedkonkurrencen.

Det er en kæmpe bedrift for instruktøren, der er uddannet fra Den Danske Filmskole, og som vandt hovedprisen i sidekonkurrencen Un Certain Regard i 2018 for sin fremragende film nummer to, ‘Grænse‘. Det er også en imponerende bedrift for produktionsselskabet bag, Profile Pictures, og producerne Jacob Jarek og Ditte Milsted, der senest stod bag ‘Speak No Evil‘, som var udtaget til Sundance.

Udtagelsen signalerer, at Abbasi nu er i samme liga som Lars von Trier, Thomas Vinterberg og Nicolas Winding Refn, der er de eneste andre danske instruktører, som har konkurreret i hovedkonkurrencen i dette årtusinde.

‘Holy Spider’ skildrer en kontroversiel sag i iransk historie og handler om den såkaldte edderkoppeseriemorder, der i 2000-2001 myrdede en række sexarbejdere i den hellige iranske by Mashhad, som han mente at »udrense« for synd. Fokuspunktet er journalisten, der forsøger at opklare sagen.

Hlynur Pálmasons danske film ‘Vanskabte land‘ er udtaget til sidekonkurrencen Un Certain Regard. Hovedrollen indtages af Elliott Crosset Hove, der spiller en ung dansk præst, som drager til Island for at missionere og bygge en kirke, men taber sig selv i vanvid undervejs.

Pálmason er islandsk, men uddannet ved Den Danske Filmskole. Han fik sin debut med den fremragende ‘Vinterbrødre‘ – ligeledes med Hove i hovedrollen – i 2017 og var udtaget til Directors Fortnight med den islandske ‘En hvid, hvid dag’ i 2019. Filmen er produceret af danske Snowglobe, der har gjort sig bemærket med en række internationale ko-produktioner, blandt andet sidste års Cannes-succes ‘Verdens værste menneske’.

Der er også nyt fra svenske Ruben Östlund, der vandt Guldpalmen med ‘The Square‘ i 2017. Han vender tilbage til Croisseten med sin stjernespækkede komedie ‘The Triangle of Sadness’, der udover Woody Harrelson i hovedrollen også har Zlatko Buric og Vicki Berlin på rollelisten. Filmen er ko-produceret i Danmark af Per Damgaard.

Tarik Salehs ‘Boy From Heaven’ er også ko-produceret i Danmark af ‘Flugt’-producerne Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen. Saleh vandt hovedprisen på Sundance med ‘Cairo Confidential‘, der har Fares Fares i hovedrollen, i 2017.

Andre markante europæiske auteurs i hovedkonkurrencen tæller blandt andre den franske mester Claire Denis (‘Beau Travail’), der er aktuel med sin engelsksprogede ‘Stars at Noon’ med Margaret Qualley, Cristian Mungiu (Guldpalmevinder for ‘4 måneder, 3 uger og 2 dage’), Lukas Dhont (debuterede med det fantastiske transdrama ‘Girl’) og de belgiske Dardenne-brødre (der har vundet Guldpalmen to gange).

USA er repræsenteret ved James Gray (‘Ad Astra’), aktuel med sin personlige ‘Armageddon Time’ og ‘First Cow‘-instruktøren Kelly Reichardts nye film ‘Showing Up’ med Michelle Williams. Fra henholdsvis Sydkorea og Japan deltager mesterinstruktørerne Park Chan-Wook (med ‘Decisions to Leave’) og Hirokazu Kore-eda (med ‘Broker’).

Mesterinstruktøren David Cronenberg fra Canada tegner sig for hovedkonkurrencens vel nok mest stjernespækkede film, ‘Crimes of the Future’, der har Viggo Mortensen, Kristen Stewart og Léa Seydoux på rollelisten.

En af de andre store Hollywood-film i årets program er George Millers ‘Mad Max: Fury Road’-opfølger, ‘Three Thousand Years of Longing’, der har Idris Elba og Tilda Swinton i hovedrollerne.

Filmen vises uden for konkurrence sammen med to andre store Hollywood-produktioner: Det ventede Tom Cruise-actionbrag ‘Top Gun: Maverick’ og Baz Luhrmanns ‘Elvis’-biopic med Austin Butler og Tom Hanks.

Det er endnu ikke udmeldt, hvem der skal være jury og jurypræsident og dermed bestemme, hvilke film der løber med filmverdenens ultimative ære. Juryen annonceres i løbet af de næste uger.

Dagens hovedprogram består af 47 film, men der vil blive tilføjet flere titler i næste uge, fortæller kunstnerisk leder Thierry Frémaux. Over de næste uger vil filmene i de uafhængige programmer Critics’ Week og Directors’ Fortnight blive udmeldt.

Årets Cannes Film Festival løber fra 17.-28. maj.

Se dagens annonceringer herunder

Åbningsfilm
‘Z’, Michel Hazanavicius

Hovedkonkurrence
‘Holy Spider’, Ali Abbasi
‘Les Amandiers’, Valeria Bruni Tedeschi
‘Crimes of the Future’, David Cronenberg
‘The Stars at Noon’, Claire Denis
‘Frere et Soeur’, Arnaud Desplechin
‘Tori and Lokita’, Jean-Pierre and Luc Dardenne
‘Close’, Lukas Dhont
‘Armageddon Time’, James Gray
‘Broker’, Hirokazu Kore-eda
‘Nostalgia’, Mario Martone
‘R.M.N.’, Cristian Mungiu
‘Triangle of Sadness’, Ruben Östlund
‘Decisions to Leave’, Park Chan-Wook
‘Showing Up’, Kelly Reichardt
‘Leila’s Brothers’, Saeed Roustayi
‘Boy from Heaven’, Tarik Saleh
‘Tchaikovsky’s Wife’, Kirill Serebrennikov
‘Hi-Han (Eo)’, Jerzy Skolimowski

Un Certain Regard
‘Les Pires’, Lise Akoka and Romane Gueret
‘Burning Days’, Emin Alper
‘Metronom’, Alexandru Belc
‘Retour a Seoul’, Davy Chou
‘Sick of Myself’, Kristoffer Borgli
‘Domingo y La Niebla’, Ariel Escalante Meza
‘Plan 75’, Hayakawa Chie
‘Beast’, Riley Keough and Gina Gammell
‘Corsage’, Marie Kreutzer
‘Butterfly Vision’, Maksym Nakonechnyi
‘Volada Land’, Hlynur Palmason
‘Rodeo’, Lola Quivoron
‘Joyland’ Saim Sadiq

Cannes Premiere
‘Outside Night’, Marco Bellocchio
‘Nos Frangins’, Rachid Bouchareb
‘Irma Vep’, Olivier Assayas (serie)

Uden for konkurrence
‘Top Gun: Maverick’ Joseph Kosinski
‘Elvis’ Baz Luhrmann
‘Three Thousand Years of Longing’, George Miller
‘Novembre’, Cédric Jimenez
‘Masquerade’, Nicolas Bedos

Særlige visninger
‘The Natural History of Destruction’, Sergei Loznitsa
‘Jerry Lee Lewis: Trouble in Mind’, Ethan Coen
‘All That Breathes’, Shaunak Sen

Midnatvisninger
‘Moonage Daydream’, Brett Morgen
‘Smoking Makes You Cough’, Quentin Dupieux
‘Hunt’, Lee Jung-Jae

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af