’The Essex Serpent’: Claire Danes er monsterjæger og Tom Hiddleston hot priest i dragende ny serie

’The Essex Serpent’: Claire Danes er monsterjæger og Tom Hiddleston hot priest i dragende ny serie
Claire Danes og Tom Hiddleston i 'The Essex Serpent' (Foto: Apple TV+)

Det starter ildevarslende.

To unge kvinder står i det sumpede marskland omkring byen Aldwinter i den engelske landsdel Essex. Tågen ligger tungt over de snirklede kanaler i skumringen.

»Tilgiv mig for mine synder«, messer den ene, mens hun vasker sine hænder i vandet.

Pludselig begynder mågerne at skrige højt og bruser op, som om noget er på vej imod hende. Den anden kvinde løber væk, mens hun hører et skrig fra vandet.

Derpå stilhed, roligt vand. Og sådan starter man en serie med maner!

’The Essex Serpent’ handler om den nylige enke Cora Seaborne (Clarie Danes), der i slutningen af 1900-tallet leder efter en ny retning i livet efter sin kontrollerende og voldelige husbonds død.

Claire Danes i ‘The Essex Serpent’ (Foto: Apple TV+)

Et venskab – eller er det en flirt – med den dygtige blærerøvslæge Luke (Frank Dillane) genvækker hendes kærlighed til palæontologi.

Og da hun hører om den berygtede Essex Serpent, pakker hun fluks sønnen og hans barnepige Martha (Hayley Squires) i rejsen dertil med håbet om, at det er en dinosaur, der på en eller anden måde har overlevet i al den tid.

Vi er ude på landet, hvor overtro og bogstavelig tolkning af kristendommen supplerer hinanden på fortræffelig makaber vis.

»Det er heksebrænder-land«, som byboerne siger efter et par minutter i området.

Der er dog et kulturelt og videnskabeligt lyspunkt, der funkler som det mest labre og lokkende fyrtårn i natten, nemlig præsten Will Ransome (Tom Hiddleston).

Ja, ja, han er ganske vist gift og har børn, men fy faen: Cora og Wills alternative meet-cute består af, at hun kommer ham til undsætning i bestræbelserne på at redde et får, der sidder ubehjælpeligt fast i mudderet. De fanger ikke hinandens navne, så der er godt med tihi-fnis, da de mødes til middag i hans præstebolig.

Og det er faktisk knapt så meget mysteriet om, hvad det er for et væsen, som huserer i området, der er i fokus, men snarere møderne menneskene imellem.

For der sker mere end bare den ene mystiske forsvinding, og det er lige noget, som går i de paniske kristne sind. Det må jo være djævlens værk og hende der bysnuden, med det prægtige hår – er det gyldent eller rødt, det stikker i hvert fald ud – må bære en del af skylden.

Frank Dillane i The Essex Serpent’ (Foto: Apple TV+)

’The Essex Serpent’ er baseret på Sarah Perrys roman og adapteret til Apple TV+ af Anna Symon, mens talentfulde Clio Bernard står bag kameraet på samtlige seks af miniseriens afsnit.

Skuespillerne er dragende, både hver især og i samspil. Claire Danes og Tom Hiddleston bruger elegant deres kropsprog til at formidle den stigende tiltrækning karaktererne imellem og deres indre konflikt. Det er ren Jane Austen, tilsat et snert af folk-horror.

Hvad er der i øvrigt med englændere og deres forkærlighed for lækre præster? Hiddleston er i hvert fald en stærk kandidat til at tage førertrøjen i kategorien, der ellers tæller så prominente kandidater som Andrew Scotts hot priest i ’Fleabag’, Peter Campion i ’Derry Girls’ og Oliver Reed i Ken Russells berygtede ’The Devils’.

Det er sidstnævnte, ’The Essex Serpent’ tematisk læner sig tættest op ad, dog uden at være i samme mesterlige klasse. Men dog med fokus på, hvordan kvinder generelt i Victoria-tidens England ikke har meget at skulle have sagt, medmindre de har så mange penge, at man er nødt til at høre efter.

Det er i den retning,’The Essex Serpent’ mere og mere læner sig, som afsnittene skrider frem, og det fungerer udmærket. Omvendt så vi sidste år med Mike Flanagans fantastiske ’Midnight Mass’, hvordan man behandler tunge og alvorlige temaer, samtidig med at man bibeholder en urovækkende tone.

Som semi-steamy victoriansk forbudt kærlighedsdrama fungerer ’The Essex Serpent’ godt, men uhyggen fortager sig hen imod slutningen. Hvilket der måske også er en pointe i, for kan virkeligheden nogensinde leve op til fantasien om det onde?


Kort sagt:
’The Essex Serpent’ starter stærkt, men mister pusten, i takt med at romancen mellem Tom Hiddlestons lækre præst og Claire Danes’ monsterjæger tiltager.

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

The Essex Serpent. Serie. Hovedforfatter: Anna Symon. Medvirkende: Claire Danes, Tom Hiddleston, Frank Dillane, Hayley Squires, Clémence Poésy, Jamael Westman. Spilletid: Seks afsnit á 42-58 minutter. Premiere: 13. maj 2022 på Apple TV+.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af