Serieperler på stribe: Apple TV+ er blevet den bedste streamingtjeneste, du ikke bruger

Soundvenues filmredaktør afskrev for halvandet år siden Apples streamingtjeneste. Efter striben af serieperler de første måneder af 2022 må han æde sine egne ord.
Serieperler på stribe: Apple TV+ er blevet den bedste streamingtjeneste, du ikke bruger
'Severance'. (Foto: Apple TV+)

KOMMENTAR. »Som pynt på toppen af sit Apple-produkt går det da an, men Apple TV+ ligner lige nu den af de nye amerikanske tjenester, der først bukker under eller forvandler sig til noget andet«.

Sådan skrev jeg i slutningen af 2020, da jeg vurderede de otte største streamingtjenester. Jeg var ikke imponeret over niveauet hos Apple TV+, og jeg fornemmede, at de undervurderede opgaven at skabe mindeværdigt indhold midt i iveren efter at flashe de nyindgåede kontrakter med stjerner som Jennifer Anniston, Oprah Winfrey og Steven Spielberg.

Men nu, her halvandet års tid efter, er jeg tæt på at måtte æde mine ord.

For efter de første måneder af 2022 må jeg konstatere, at jeg igen og igen har fundet anledning til at åbne Apple TV+ før nogle af de konkurrerende tjenester, når seriesulten meldte sig.

Midt i en start med lovlig mange middelmådige serier fik tjenesten et hit med ’The Morning Show’, der dog faldt sammen allerede i anden sæson, og det reelle gennembrud var måske snarere den hyggelige komedieserie ’Ted Lasso’, der tilmed var et organisk hit: Apple gjorde ikke meget for at lancere den som et stort bravurnummer, dens popularitet voksede blot naturligt i takt med word of mouth.

Men det er i år, det står klart, at man med en vis ret kan tale om, at Apple sætter barren højere end nogen anden tjeneste lige nu.

Årets første topkarakter

Dan Erickson og Ben Stillers ’Severance’ er en af årets stærkeste water-cooler-serier, en visionær og tankevækkende fortælling med Adam Scott og Patricia Arquette om en arbejdsplads, hvor medarbejdernes privat- og kontor-jeg er 100 procent adskilt.

Christopher Millers ’The Afterparty’ byder på et sjældent seværdigt komediecast med Sam Richardson, Ben Schwartz, Tiffany Haddisch og Dave Franco i topform i noget så sjældent som en whodunnit-komedie, der opfindsomt leger med genrerne fra afsnit til afsnit.

For nylig gav Soundvenues anmelder Claus Nygaard Petersen årets første topkarakter til en serie i form af Lee Min Hos sydkoreanske ’Pachinko’ – en tålmodig og fintfølende filmatisering af en koreansk bestseller om fire generationer af en koreansk immigratfamilies liv.

Ligeledes for nylig gav en anden Soundvenue-anmelder, Mathilde Johanne Kristiansen, fem stjerner til antologiserien ’Roar’ om moderne kvindeliv, hvor Merrit Wever blandt andet dyrker sex med en and, og Nicole Kidman spiser sine gamle familiefotos.

Merrit Weaver og en and i ‘Roar’ (Foto: Apple TV+)

Soundvenues Lise Ulrich er stor fan af den voldsomt ambitiøse sci-fi-serie ’Foundation’, et »10 timer langt serieværk så episk, at det parkerer rumskibet side om side med ’Dune’«, som hun skrev i slutningen af sidste år.

Den nye ’Slow Horses’ er et lunt take på spiongenren med fortællingen om en broget gruppe MI5-agenter – med Gary Oldman i spidsen – der har det til fælles, at de har fucked godt og grundigt op i majestætens tjeneste.

Will Ferrell og Paul Rudd leverer nogle af karrierens fornemste præstationer i ’The Shrink Next Door’ om en psykiater, der skridt for skridt overtager en af sine patienters liv.

Og man kan nok lige overleve fejltrin som den nylige ’WeCrashed’ med Jared Leto og Anne Hathaway, når man derudover også kan gå på opdagelse i serier som ’Defending Jacob’, ’Physical’, ’Servant’, ’Little America’ og ’The Mosquito Coast’, der måske ikke har skabt de vildeste ringe i vandet, men som jeg alle kender inkarnerede fans af.

Højt bundniveau

Til sammen tegner det et billede, der står i skærende kontrast til især Netflix’ masseproduktion af film og serier lige til glemmebogen: Apple TV+ udkommer med få, men gode serier. Bundniveauet er højt, og serier som ’Severance’ og ’Pachinko’ vil de dedikerede fans betale det relativt lave månedsabonnement for alene.

Det minder en hel del om den strategi, kvalitetsfrontløberen HBO altid har stået for (i dag, hvor HBO er opslugt af HBO Max, er billedet mere mudret), og det mærker man også i prioriteterne bag scenetæppet. I januar 2020 indgik Apple en femårig kontrakt med den mangeårige, dybt respekterede tidligere HBO-chef Richard Plebler, og Apple har i det hele taget været dygtige til at hyre erfarne Hollywood-folk til chefstillingerne frem for at satse på, at tech-algoritmerne skulle være den primære vej til succes.

Apple har desuden den fordel, at de har usandsynligt mange penge. Selv store udskrivninger til film og serier er en dråbe i det store iPhone-hav.

Apple fejrede som bekendt en stor triumf ved Oscar-showet, hvor de overhalede Netflix inden om og vandt hovedprisen for Bedste Film med ’CODA’, en lille indiefilm, som de købte for et rekordbeløb ved Sundance-festivalen og siden stablede en storstilet og effektiv kampagne på benene for.

Og de var de eneste, der ville kaste de påkrævede 200 millioner dollars efter Martin Scorseses kommende film ’The Killers of the Flower Moon’ med Leonardo DiCaprio, tjenestens mest ventede film sammen med Ridley Scotts ‘Napoleon’-epos med Joaquin Phoenix i hovedrolen.

‘Killers of the Flower Moon’. (Foto: PR)

I støbeskeen på seriefronten har Apple blandt andet den overnaturlige thriller ’Shining Girls’ med Elisabeth Moss, mesterinstruktør Alfonso Cuaróns første serie, ’Disclaimer’ med Cate Blanchett, Kodi Smit-McPhee og Sacha Baron Cohen, og Steven Spielbergs ’Masters of the Air’, den stortanlagte fuldendelse af den Anden Verdenskrigs-miniserie-trilogi, han startede med ’Band of Brothers’ og ’The Pacific’.

Vi kan også se frem til ’Extrapolations’ med Meryl Streep og Kit Harington, filmatiseringen af bestselleren ’Shantaram’, Akiva Goldsmans ’The Crowded Room’ med Tom Holland og Amanda Seyfried, Sharon Horgans ’Bad Sisters’ og en ny serie fra ’Ramy’-gulddreng Ramy Youssef.

Selvom mange har direkte adgang til Apple TV+ gennem deres Mac- eller iPhone-køb, er det dog min fornemmelse, at relativt få bruger tjenesten herhjemme, hvor mange stadig forbinder streaming med særligt Netflix og HBO.

Men det er en skam, for lige nu er techgigantens udbud mindst på højde med konkurrenterne, og er man gået død i særligt Netflix’ skov af halvkvædede actionfilm og spekulative seriepræmisser, kan det i hvert fald godt anbefales at tage et par måneder hos Apple.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af