Neil deGrasse Tyson sætter spørgsmålstegn ved fysikken bag sekvens i ‘Top Gun: Maverick’ – astronautveteran svarer igen

Neil deGrasse Tyson sætter spørgsmålstegn ved fysikken bag sekvens i ‘Top Gun: Maverick’ – astronautveteran svarer igen
Tom Cruise i 'Top Gun: Maverick' (Foto: United International Pictures)

Et af forårets og sommerens helt store blockbuster-hits var ubetvivleligt ’Top Gun: Maverick’, der så Tom Cruise vende tilbage i rollen som den dumdristige vovehals af en jagerpilot Pete Mitchell, kodenavn Maverick.

Den 60-årige stjerne er kendt for at overgå sig selv med dødelige stunts, som han naturligvis selv udfører til trods for, at han ikke just er en ung mand længere.

’Top Gun: Maverick’ kunne prale af nogle af de mest vanvittige scener i cockpittet på jagerflyene, som skuespillerne selv stod bag. Men især én sekvens fra filmen er der en vis astrofysiker, som ikke mener er mulig.

Neil deGrasse Tyson, som selv erkender, at han er »ankommet sent til festen«, tweetede, at filmens åbningsscene hvor Tom Cruise opnår en hidtil uset fart i et hypersonisk testfly, for derefter at katapultere sig i sikkerhed, ville have slået ham ihjel. Meget ihjel.

»Han overlevede uden nogle skader. Ved den lufthastighed ville hans krop være splattet ud som en ringbrynjehandske, der smadrer en orm«, skrev Tyson på sin Twitter og uddybede, at den enorme fart, som Maverick forlod flyet i, ville have føltes som en eksplosion på 100 kilo TNT.

»Så nej. Maverick ville ikke slippe godt fra det. Han er død. Meget død«.

Der gik dog ikke længe, før der kom et modsvar fra den amerikanske astronautveteran Scott Kelly, der tweetede, at Maverick sagtens ville kunne overleve at trænge igennem jordens atmosfære med sin fart, men at der i stedet ville vente ham andre problemer.

»Det kommer an på højden«, skrev Kelly og tilføjede, at han selv har været på en rumvandring, hvor hastigheden og trykket næsten var over dobbelt så stort, som det ‘Top Gun’-piloten blev udsat for.

»Jeg var oppe på mach 25, da jeg forlod ISS (Den Internationale Rumstation, red.) for at gå på en rumvandring, og det var helt fint«.

Dog måtte Scott Kelly erkende, at mens Maverick ville overleve hastigheden og det enorme tryk, så ville hans resterende kilometer ned på landjorden blive en aldeles varm og ubehagelig affære, der nok ville ende med, at han brændte ihjel i stedet.

Hvorvidt den givne scene er mulig eller ej, må man give cadeau til Tom Cruise og resten af filmens skuespillere for at sætte deres liv på spil i underholdningens navn.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af