Alexander Skarsgårds lede gorpcore-bølle nåede himmelske højder i ‘Succession’s femte afsnit

I ‘Ex Machinas’ ex-kulisse blev Roy-børnene mobbet på den ene bjergtop efter den anden, da vi i ‘Kill List’ endelig blev genforenet med Lukas Mattsons GoJo-boss i egen høje person. Men leverede ‘Succession’ mere end gammel corporate-retreat-vin på nye flasker?
Alexander Skarsgårds lede gorpcore-bølle nåede himmelske højder i ‘Succession’s femte afsnit
Alexander Skarsgård i 'Succession'. (Foto: HBO Max)

Ugens business deal: »CE-Bros« vs. GoJo

Der var deja vu ud over det hele i ‘Kill List’, hvor Roy-klanen drog til Norge for at lande en svensker. Nærmere bestemt afslutte GoJo-handlen under tech-firmaets årlige medarbejder-retreat i sublime olierige omgivelser. 

Det var faktisk på og omkring selvsamme eksklusive fjordhotel, hvor Oscar Isaacs techgeni udformede sine onde robotplaner i ‘Ex Machina’, at Alexander Skarsgårds Lukas Mattson nu troner over og tryner de sørgende Roy-børn. 

Hvilket ikke var afsnittets eneste deja vu.

Det gentog en ‘Succession’-klassiker: firmaudflugt som det ser ud for samfundets rigeste procent. Derudover startede afsnittet med en total reprise af en af seriens allerførste scener, hvor Kendall forsøger at hiphop-manifestere sig til CEO på bagsædet af en bil. 

Den nye chefs pinlige selviscenesættelse er heller ikke til at tage fejl af denne gang, hvor sangvalget er Jay Z’s ‘Takeover’.

Kort efter er hele Waystar-truppen godt nok på vej til Norge for at sælge, men Kendall virker ikke til at ville nogen vegne. Han er mere end klar til at tage styringen med Roman på slæb. En konstellation, som Hugo i et fantastisk dødfødt forslag vil promovere som »CE-Bros« . 

Roy-trioen og deres bestyrelseshale af gråt guld inspirerer fra ankomsten et tilbagevendende diss-track fra Mattson, der omtaler Shiv, Kendall og Roy som den kiksede hiphop-gruppe »Rock Steady Crew« og deres rådgivere som »hårdkogte æg«.

‘Succession’ sæson fire afsnit fem. (Foto: HBO Max)

Ud over den store handel har GoJo-chefen udformet afsnittets titulære ‘Kill List’ for at afgøre, hvem af amerikanerne der er bedre end hans svenske ansatte, der synes at udgøre én stor forsamling af skæggede sauna-hypemen og skiløbere. 

Der bliver hintet elegant til, hvem der overlever. Hugo tager en fatalt stor bunke mad fra buffeten og senere står Frank og Karl selvtilfredse ude i kulden, mens Gerri saunaguser.  

Efter flere runders ydmygelser kulminerer turen i et hjerteskærende købstilbud fra Mattson, som tager ATN, og alt hvad Roy-børnene har kært, efter at have kaldt dem skampletter på farens navn.

Skarsgårds gorpcore bølle er således genfødt med fornyet kraft, og da han til sidst beder Shiv om at sende et billede af Kendall og Romans skuffede ansigter, føltes det som en prisløs form for sadistisk forretningsonani. 

Ugens MeToo-bløder 

Den norske natur havde ikke en chance mod den ondsindede skønhed af Alexander Skarsgårds Fjällräven-troll, der på den ene bjergtop efter den anden hidkaldte sine undersåtter fra USA. 

Det var et uovertruffent stilvalg at lade ham gøre entré med en holdning som en ugidelig skandinavisk catwalkmodel og sin anorakhætte hængende ind over ansigtet. Jeremy Strongs Kendall nåede knap nok at rette sig ud til sine fulde 179 centimeters højde, før han pludselig så lavere ud end nogensinde. Kieran Culkins Roman (168 cm) lignede en centicube over for Skarsgårds nordiske gud. 

Måske skal man være i en anden form for kontakt med sin krop for at gøre kål på the swede? I hvert fald blev Shiv indsmigrende favorit. Mens den gravide og udstødte Roy-lillesøster fake-drak whisky og fake-sniffede coke, væltede det pludselig ud med dyrebar info fra Mattson. 

‘Succession’ sæson fire. ‘Kill List’. (Foto: HBO Max)

Han tilstod, at han flere gange havde sendt sin rådgiver Ebba en halv liter af sit frosne blod, som del af en nu anæmisk afdød flirt. Det var ment som et kompliment, men blev den perfekte karakteristiske MeToo-gerning for en tech-weirdo anno 2023. Der også på bedste Gwyneth Paltrow-vis (en anden Hollywood-type med hang til drop i armen) jokede med at ville købe Waystar Royco til én dollar. 

Indtil nu har Skarsgård kun medvirket i én scene hele sæsonen, hvor han til gengæld var mystisk og grovædte klassiske svenske snacks. Denne gang var han afsnittets store begivenhed, der tårnede sig op over de amerikanske pissemyrer. At der, som Kendall påstod under forberedelserne, var en trold at besejre (»we’re battling ogres«) var alligevel ikke helt forkert, selvom Shiv punkterede selvhøjtideligheden: »You’re reading document«.

Ugens citat 

Der er ingen grænser for antallet af fantastisk fornærmende beskrivelser af Roy-børnene.

De er parodier – »The cast of ‘Bugsy Malone’« – med reference til den berømte børnegangsterfilm af Alan Parker. De blev endnu engang forvandlet til tegneseriefigurer, da Mattson afskrev dem som sølle Logan-efterligninger med ordene: »“I don’t care what you think. You’re a tribute band«. 

Mens svenskerne hygger sig med at drille The Roys med, at de alle sammen er i familie , er det bedste comeback, Kendall kan finde på »maybe it’s funnier with subtitles«. 

Mærkeligt rørende var det, da Roman fik endegyldigt nok i sin smukt spillede »I fucking hate you«-sammensmeltning, hvor han frontede Mattson og hans pisstråle. Man følte med ham, som man føler med skolegårdens plageånd, der begynder at græde det sekund, han smager sin egen medicin.

Tom sammenlignede Shivs »fat and chewy« øreflipper med krebsearten rankefødder. Sikke en måde at genoplive deres kuldsejlede kemi. I hvert fald var hans navn ikke på listen over Waystar Roycos døde. 

En enkel, men genial bemærkning kom fra Hugo, da privatflyet satte kursen mod Norge, og Gerri leverede en floskeltale om, hvordan europæere er bløde selvindbildte vikinger, der ikke kan måle sig med deres amerikanske ulvemanerer: »We’re snakes on a plane«.

For de er slanger i deres natur. Det var de på flyet, hvor Logan døde, og i den grad sidste uge, da det metaforiske Waystar Royco-fly skulle landes med en ny CEO.  Men i ‘Kill List’ er de corporate-slanger, der står til at blive fortæret i den vilde norske natur. 

Selv offscreen skinner underdog-Connor igennem. Han stod alene tilbage med at få Logan klar til begravelsen, hvilket indebar at tale Marcia fra at svøbe hans jordiske rester i skotsk kilt– »like a fucking Bay City Roller«. Dobbeltdiss til boybands denne uge.

Det er tidskrævende prøvelser, der nødsager ham til at aflyse vigtigt trumpistisk præsidentaktivitet, som at mødes med »a group of working class whites in Cleveland«.

Ugens bundlinje 

Vi ved, at ‘Succession’ + firmaudflugt er lig med fantastiske afsnit.

Det var også tilfældet i ‘Kill List’, der samtidig bød på henrivende øjeblikke for samtlige karakterer. Tom og Greg, der vendte sig mod hinanden og dystede i, hvem der kunne sige de amerikanerdummeste ting om Frankrig for eksempel. 

Der er ikke en finger at sætte på karakterøjeblikkene eller de både vanvittigt velskrevne og velleverede replikker. Alexander Skarsgård tog mageløst over som superskurk i Logans fravær.

Men lige nu lægger ‘Succession’ kabale med sine vante trumfkort uden de store overraskelser. Før Logan smed støttestrømperne (som han jo ifølge Tom slet ikke havde på, da han døde), føltes sæsonen nærmest som en blodrus og et kaos af alle de forskellige karakterer, der larmede perfekt om kap med grundkonflikten. 

Nu føles det til tider lidt som gammel vin på nye flasker. Selvom det er virkelig god, og virkelig dyr vin, glæder jeg mig til, vi får et ægte chok. Lige nu skiftes søskendeflokkens kandidater om overhånden på en lidt forudsigelig Rip, Rap og Rup-måde.

‘Succession’ kan ses på HBO Max.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af