’Bastarden’ er smuk, episk og brutal: Dansk film med Mads Mikkelsen har lige startet et internationalt triumftog

Nikolaj Arcels ’Bastarden’ med Mads Mikkelsen og Amanda Collin har netop fået verdenspremiere på den prestigefulde Venedig Film Festival, hvor den imponerer med Hollywood-bravura tilsat dansk kant.
’Bastarden’ er smuk, episk og brutal: Dansk film med Mads Mikkelsen har lige startet et internationalt triumftog
Simon Bennebjerg, Amanda Collin og Mads Mikkelsen til 'Bastarden's pressekonference i Venedig. (Foto: Elisabetta A. Villa/Getty Images)

Venedig Film Festival. Ingen danske spillefilm har været udtaget til konkurrencen om Guldløven i Venedig – Europas ældste filmpris – siden Helle Ryslinges ’Sirup’ fra 1990.

Alene af den grund er det både en begivenhed og en præstation, at Nikolaj Arcels ’Bastarden’ i år er indlemmet side om side med nye film fra David Fincher, Sofia Coppola og Yorgos Lanthimos.

Kom til Soundvenues forpremiere på ‘Bastarden’ 26. september – mød Amanda Collin og Simon Bennebjerg.

Nikolaj Arcel har været væk fra dansk film, siden han i 2012 triumferede med ’En kongelig affære’. Struensee-dramaet opnåede en Oscar-nominering og sendte instruktøren afsted på et tumultarisk Hollywood-ophold præget af forliste projekter og Stephen King-filmatiseringen ’The Dark Tower’ med Matthew McConaughey og Idris Elba, der desværre floppede.

Mads Mikkelsen i ‘Bastarden’. (Foto: Henrik Ohsten/ Zentropa)

Med et årti væk fra Danmark vil nogle måske have glemt, hvor hot navn Arcel var i Danmark i årene efter debuten med ’Kongekabale’, der i 2004 blev en milepæl i dansk film som en stilsikker politisk thriller.

Men så er det godt, at han nu er vendt hjem for at minde os om, hvor kapabel en instruktør han er. ’Bastarden’ – skrevet af Arcel sammen med Anders Thomas Jensen baseret på en roman af Ida Jessen – besidder den blanding af Hollywood-bravura og dansk kant, som Arcel mestrer som få.

Mads Mikkelsen spiller Ludvig Kahlen, der fra fattige kår har gjort flot karriere i militæret, hvor han er avanceret til kaptajn. Men her stopper hans ambitioner om at skabe sig et navn i 1700-tallets strengt hierarkiske kongedømme af medfødte privilegier ikke, og han sætter sig således for at indfri kongens umulige ønske om at tæmme og opdyrke den jyske hede.

En mission, som især får en inderlig modstander i den lokale lensgreve De Schinkel, spillet af Simon Bennebjerg som en dansk udgave af ’Game of Thrones’ sadistiske King Joffrey.

‘Bastarden’.

Ludvig Kahlen teamer op med en landarbejder (Morten Hee Andersen) og dennes hustru Ann Barbara (Amanda Collin), der snart skal blive først Kahlens husholderske og siden partner i dette møde mellem ’Danser med ulve’, ’There Will Be Blood’ og Arcels egen kongelige affære.

Arcel og fotograf Rasmus Videbæk får, tydeligt inspireret af ’The Revenant’, det yderste ud af både den jyske hede og Mads Mikkelsens lige dele stædige og forpinte ansigt, så ’Bastarden’ føles som den måske bedste danske western nogensinde.

Det er et flot, følelsesfuldt og til tider brutalt epos, der får på alle tangenter uden at kamme over i det svulstige. De Schinkel er en lovlig endimensionelt ondskabsfuld figur i en lidt for stjernespækket film (Søren Malling! Jacob Lohman! Mikkel Boe Følsgaard!), men til gengæld er kernehistorien om en opadstræbende mands blinde ambitionsjagt i et stringent klassesamfund stærk og vedkommende.

Om det er nok til at føre Arcel tilbage i det fine Oscar-selskab, vil tiden vise, men fra Venedig rejser filmen mod efterårets to andre helt store festivaler i Toronto og Telluride. Det er noget af et triumftog.

Der er næppe nogen tvivl om, at vi kommer til at høre meget til ’Bastarden’ de kommende måneder.

‘Bastarden’ får dansk premiere 5. oktober.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af