00’ernes store sexsymbol har aldrig fået sit comeback – men fortjener hun det?

Megan Fox befinder sig et besynderligt sted i den kollektive bevidsthed. På den ene side har verden været klar til hendes comeback i årevis. På den anden side er hendes aktuelle rolle i machofantasien ’Expend4bles’ totalt forglemmelig. Måske kan hendes kommende digtsamling være med til at tydeliggøre, hvorfor hun alligevel skal tages seriøst.
00’ernes store sexsymbol har aldrig fået sit comeback – men fortjener hun det?
Megan Fox i 'Transformers'. (Foto: Robert Zuckerman/Dreamworks)

Jeg ville ønske, jeg kunne skrive, at Megan Fox er en undervurderet skuespiller, hvis talent har været spildt. Det er bare ikke 100 procent sandheden.

For alle, der gik og håbede på et comeback, manede den 37-årige skuespillers aktuelle rolle i ’Expend4bles’ alt håb til jorden endnu engang. En hurtigt glemt præstation i en lige så hurtigt glemt film indvarslede alt andet end Meganaissance.

Selvom verden på en måde har været klar til den længe.

At Megan Fox’ skuespillerkarriere flirter med total irrelevans, havde engang virket utænkeligt. I 00’erne var hun én af de mest omtalte kvindelige skuespillere, ikke mindst på grund af hendes status som Hollywoods førende sexsymbol.

Siden har hun både været udskældt spilfordærver og feministisk ikon.

Og snart springer hun ud som poet.

Det sidste sexsymbol

Fox’ status som sexbombe lå ikke i kortene.

Hendes forældre var medlemmer af Pinsekirken, og hendes opvækst var karakteriseret af en »meget striks« opdragelse.

Hun fik sin første rolle i 2001 som den pæne mean girl Brianna i Mary-Kate- og Ashley-filmen ’Holiday in the Sun’. En type rolle, som hun ville komme til at spille talrige gange.

Shia LaBeouf og Megan Fox til premiere på ‘Transformers: Revenge of the Fallen’. (Foto: Lester Cohen/WireImage/Getty Images)

Fox’ gennembrud kom med Michael Bays ’Transformers’ fra 2007. Her spiller hun den evigt forstående kæreste Mikaela Banes til Shia LaBeoufs ynkelige Sam Witwicky. Fox’ primære funktion i franchisen er at opfylde liderlige drengedrømme som skolens lækreste pige, der endda (gisp!) ved, hvad en karburator er.

De fleste kan nok genkalde sig den famøse scene, hvor en solbeskinnet Fox i croptop står foroverbøjet over en kølerhjelm og bliver begloet af den kejtede Sam, mens kameraet hviler længe på hendes krop.

Det er svært at komme i tanke om en moderne film, der har været lige så skamløst liderlig over for en skuespiller. Megan Fox er måske det sidste egentlige sexsymbol fra en tid, hvor det var helt normalt at filme sine kvindelige skuespillere på en sådan måde.

Når Fox bad Michael Bay om instruktion i sine scener, lød svaret blot: »Just be sexy«. Eller: »Be hot!«.

I et Jimmy Kimmel-interview i 2009 i anledning af premieren på ’Transformers: Revenge of the Fallen’ blev hun modtaget med begejstrede tilråb (brøl) fra mandlige fans i publikum.

Under interviewet fortæller hun, at hendes første rolle i en Bay-film var som statist i en klubscene i ’Bad Boys II’. Som 15-årig måtte hun ikke sidde i baren, så Michael Bays løsning var at placere hende under et vandfald ‒ i bikini og cowboyhat.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Det er et mikrokosmos for, hvordan Michaels hjerne fungerer« fortæller hun, hvorefter Jimmy Kimmel kækt svarer: »Det er et mikrokosmos for, hvordan alle vores hjerner fungerer. Men nogen af os har bare anstændigheden til at undertrykke de tanker og lade, som om de ikke findes«.

00’erne var en vild tid.

»Utaknemmelig, klasseløs…«

At Megan Fox talte ud om den behandling, hun oplevede fra magtfulde mænd, skulle blive en hæmsko for hendes karriere. I et nu famøst interview med Wonderland Magazine fortalte hun, at Bay »vil være som Hitler på sine sets«, og at han »har ingen sociale evner overhovedet«.

Men det var ikke Bay, der kom til at bøde for sin opførsel. Fox’ kommentarer faldt hverken i god jord hos fanboys eller filmindustrien. Et åbent brev fra tre medlemmer af filmholdet på ’Transformers’ blev offentliggjort på Bays hjemmeside, der kaldte Fox for en »utaknemmelig, klasseløs, graceless, (…) led bitch« og erklærede, »at blive pornostjerne i fremtiden kunne være en god karrieremulighed« for hende.

Michael Bay og Megan Fox. (Foto: Han Myung-Gu/WireImage/Getty Images)

Fox blev kort tid efter fyret fra franchisen med et blakket ry klæbende til sig. Udover et par hurtigt glemte roller i diverse komedier var hendes karriere så godt som ovre.

Omkring 2018 syntes den offentlige mening dog at vende. I lyset af #MeToo-bevægelsen kunne hendes udtalelser ses i et andet lys. De var nu ikke bitre udsagn fra en snerpet has-been, men modige protester fra en ung kvinde, der gik imod en magtfuld mand.

Pludselig var det okay at tage Megan Fox alvorligt. The Daily Beast skrev, at »Michael Bays behandling af en ung Megan Fox fortjener ekstra granskning«. En kollektiv undskyldning var på sin plads.

Fox’ rebranding blev hjulpet godt på vej af gyserkomedien ’Jennifers Body’ fra 2009, der små ti år efter dens udgivelse blev hyldet som et feministisk mesterværk. Og med god grund.

Den offentlige korsfæstelse

Filmen blev instrueret af ’Yellowjackets’-instruktør Karyn Kusama og skrevet af ’Juno’-manuskriptforfatter Diablo Cody.

Fox spiller Jennifer Check, cheerleader og gennemført mean girl. På trods af sin status som skolen lækreste pige holder hun ved sin mussede barndomsveninde Needy, spillet af Amanda Seyfried. Deres venskab kommer på en prøve, da Jennifer forvandles til en frygtindgydende dæmon, som får ren hud og skinnende hår af at spise mennesker.

Fox har selv beskrevet ’Jennifer’s Body’ som det projekt, hun er mest stolt af. For hende repræsenterede historien den »offentlige korsfæstelse«, hun oplevede fra pressen. Som i den isnende scene, hvor Jennifer første gang transformeres.

Megan Fox i ‘Jennifers Body’. (Foto: Twentieth Century Fox)

Et indieband antager fejlagtigt, at Jennifer er jomfru, og ofrer hende til Satan i håbet om succes. Billedet af grinende mænd, der står foroverbøjet over en skrigende Jennifer, der til sidst dolkes i hjertet af bandets forsanger, er lige så skræmmende som de gruopvækkende mord senere i filmen. Bandet får ingen satanisk succes, men til gengæld har Jennifer nu særlige kræfter.

Her kommer Diablo Codys skarpe dialog helt til sin ret, og Fox’ præstation som Jennifer er helt igennem forrygende. Nok er hendes sylespidse tænder og sorte øjne frastødende, men det er hendes mean girl-persona, der virkelig sælger hende som frygtindgydende dæmon.

Som når Jennifer først nyder sine nyfundne evner under et telefonopkald med Needy, hvor vi får fantastiske one-liners som »I am having the best day since, like, Jesus invented the calendar« og »Move-on-dot-org, Needy!«. Det er alt sammen meget high school. Indtil Jennifer affektløst begynder at brænde sin tunge af, mens hun betragter sig selv i spejlet. »I am a God« siger hun, og en forvirret Needy lægger på.

Det mest irriterende par i showbusiness

Filmen gjorde også Fox til et queer-ikon. Needy og Jennifers forhold er venskabeligt, men der hentydes til, at særligt Needy nærer følelser for Jennifer. Så når de senere i filmen kysser, virker det mere som, at de udforsker deres seksualitet, end et forsøg på at appellere til liderlige teenagedrenges fantasier.

’Jennifer’s Body’ blev et kommercielt flop, måske som følge af en fejlslagen marketingstrategi, der var mere fokuseret på at sælge Fox’ sexappel til teenagedrenge end til det indie-crowd, der senere ville værdsætte den.

Men overskrifter som »Jennifer’s Body Would Kill if It Came Out Today« og »Jennifer’s Body & The Feminist Revenge Hero Who Came Too Early« (Soundvenue har også taget del i lovprisningen), har nu gjort filmen til en vaskeægte kultklassiker.

En anden revival kom, da Megan Fox pludselig dannede par med Machine Gun Kelly. Parret mødtes i 2020 under optagelserne til den lunkne Bruce Willis-thriller ’Midnight in the Switchgrass’ og blev hurtigt til internettets fjende nummer et.

Deres konstante oversharing gjorde internettet til en ufrivillig tredjepart i deres forhold. Historier om matchende tatoveringer, halskæder med blod og detaljer deres sexliv gjorde det utroligt svært at holde bare en lille smule med dem.

Det hele kulminerede til peak irritation, da parret annoncerede deres forlovelse, der endte med, at de drak hinandens blod.

Samtidig opstøvede internettet et gammelt tweet fra Machine Gun Kelly, hvor han kaldte Eminems dengang 16-årige datter »hot as fuck«. Ikke et godt look til et feministisk ikon.

Latterliggjort stemmerolle

Med det nye blik på ’Jennifers Body’ og fokusset på det kontroversielle kærestepar var jorden gødet til et comeback. Verden var klar til at se mere Megan Fox.

Og så skete der lige akkurat ingenting. Ingen comebackrolle i et seriøst drama á lá Matthew McConaugheys McConaissance. Ingen casting i en A24-produktion. Det bedste, hun kunne diske op med, var en lille cameo i komedieserien ’Dave’, hvor hun knap nok har én replik.

‘Expend4bles’. (Foto: Lionsgate)

Men fortjener hun bedre? Og bedre hvad helt nøjagtigt? Behandling af pressen, uden tvivl. Roller? Måske har hun bare aldrig været så god en skuespiller, som man ville ønske, hun var.

Hendes seneste rolle i den biografaktuelle ’Expend4bles’ som Jason Stathams on/off kæreste Gina (med en aldersforskel på kun 19 år) var som sagt komplet ubemærkelsesværdig. Prøv at finde bare én anmeldelse, der nævner andet, end at hun er med i filmen.

En stemmerolle som vampyren Nitara i computerspillet Mortal Kombat var heller ikke comebackrollen, man kunne have drømt om. Faktisk blev Fox latterliggjort på Twitter, og ikke helt uden grund. En ondsindet vampyr skulle ellers være lige i hendes boldgade, men Fox’ levering af replikkerne lyder, som om det er første gang, hun taler.

Megan Fox befinder sig derfor nu et mærkeligt sted i popkulturen, hvor hun er relevant, men bare ikke for nogle af de projekter, hun er med i.

Digte om giftige forhold

Selv har hun heller aldrig helt kunnet smide sit omdømme som sexsymbol. Hun var for nylig forsidemodel på Sports Illustrated Swimsuit. I det medfølgende interview fortæller hun om sin »regnbueaura«, og hvordan hun manifesterede, at photoshootet ville finde sted.

En kyniker ville antage, at Fox blev udvalgt som model, fordi magasinets mandlige læsere stadig gerne vil se hende i bikini. Selv siger hun, at hun håber, at folk vil lære af photoshootet, at hun er en »betænksom, velformuleret, dyb person«.

Hendes seneste projekt er digtsamlingen ’Pretty Boys are Poisonous’, som måske mere vil fuldføre den mission. Digtene handler om de giftige forhold til mænd, hun har haft igennem sit liv. Og der er nok at tage af.

»Disse digte blev skrevet i et forsøg på at uddrive den sygdom, der har slået rod i mig på grund af min tavshed. Jeg har brugt hele mit liv på at holde på hemmeligheder for mænd, min krop gør ondt af at bære på vægten af deres synder«, skrev hun på sin Instagram, da hun annoncerede digtsamlingen, der udkommer 7. november.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

På trods af en lunken skuespillerkarriere og problematiske kæresteforhold er det svært at ikke at holde med Megan Fox. Hendes insisteren på at være sexet og samtidig være ligefrem og intelligent er beundringsværdig og godt i tråd med tiden. Det har desværre bare aldrig rigtigt været reflekteret i hendes film ‒ måske med undtagelse af ’Jennifer’s Body’.

Fox er måske først og fremmest en vigtig populærkulturel figur i kraft af den behandling, hun har fået fra omverdenen, og hendes insisteren på at sige fra, uanset konsekvenserne.

Skuespillercomeback eller ej er det rigeligt til, at vi bør tage hende seriøst.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af