Tre weekend-anbefalinger: Du skal som minimum se én af disse kontroversielle biopics

Vi guider dig gennem det uoverskuelige streaming- og biograffarvand ved at pege på tre film/serier af høj kvalitet, der dominerer samtalen lige nu og her – eller burde dominere den.
Tre weekend-anbefalinger: Du skal som minimum se én af disse kontroversielle biopics
'Priscilla'. (Foto: Nordisk Film)

Biografen: Napriscileon!

Du har hørt om sommerens store Barbenheimer-showdown, men denne biografweekend står i de alternative biopics (om lave menneskers) tegn: Napriscileon!

Nemlig filmene om henholdsvis Priscilla Presley (1,63 cm) og Napoleon Bonaparte (1,68 cm), der på hver deres måder døjede med enorme egoer og verdens forventninger.

Sofia Coppolas lavmælte ‘Priscilla’ zoomer ind på den rockroyale ekskone, der blev forblændet af den 10 år ældre Elvis som kun 14-årig skolepige. Hun bliver spillet mesterligt af det nye stortalent Cailee Spaeny, mens ‘Euphoria’-stjernen Jacob Elordi tårner over hende som Elvis i en noget ubehageligere variant, end vi ellers kender ham.

Ridley Scotts mastodontiske ‘Napoleon’ tegner til gengæld både portræt af Napoleon Bonaparte som en genial slagherre og en infantil hurtigknepper. Her leverer Joaquin Phoenix en karakterpræstation, der er lige så gennemført, som den er for meget, mens Vanessa Kirby giver modspil som hans elskede Josephine.

Begge film byder på mandeskikkelser med tvivlsomme forhold til teenagere (Napoleons andet ægteskab), men derudover er der milevidt fra Scotts historiske kanonkugleregn til Coppolas tæppebelagte mareridtsfortælling om et ægteskab.

Der er dog to store biografoplevelser i vente, selvom de er af væsensforskelligt temperament. Choose your player eller dyrk dem som mærkværdig dobbeltfeature.

‘Napoleon’ og ‘Priscilla’ kan ses i biografen.

‘Bottoms’. (Foto: Prime Video)

Streaming: ‘Superbad’ møder ‘Heathers’ møder Fight Club’

Mange highschool-komedier handler om piger, der drømmer om at have sex med drengene fra fodboldholdet. I ‘Bottoms’ vil de kvindelige hovedpersoner gerne tæve dem og stjæle deres kærester. 

Nærmere bestemt er de to lesbiske outsidere PJ og Josie bange for at starte på college uden seksuel erfaring. Deres taktik til at løse problemet er dog alt andet end ordinær. For de vælger på rablende vis at starte en tæskeklub for at komme i bukserne på skolens lækreste cheerleadere.

I hovedrollerne finder man ‘The Bear’-skuespilleren Ayo Edebiri og Rachel Sennot (‘Shiva Baby’), der hver især er fremragende komisk selskab. Derudover finder man vilde castings som it-girl Kaia Gerber og football-spilleren Marshawn Lynch, der spiller pigernes feministisk forvirrede historielærer.

Instruktøren bag ‘Bottoms’ er den blot 28-årige Emma Seligman, der brød igennem med indiehittet ‘Shiva Baby’. Hendes aktuelle film er alt andet end sofistikeret, men en vanvittigt morsom pastiche over den udtrådte high school-fortælling, der lander et sted mellem ‘Superbad’, ‘Heathers’ og ‘Fight Club’.

‘Bottoms’ kan ses på Prime Video.

‘Fargo’ sæson 5. (Foto: Michelle Faye/FX)

Streaming: Stjernespækket Coen’sk comeback

Sæson fire af Noah Hawleys Coen-inspirerede ‘Fargo’-serie var ikke noget at råbe hurra for.

Det ser til gengæld anderledes lovende ud for den femte sæson af serien, som Soundvenues anmelder Lars R. Knudsen kalder »ekstremt underholdende«.

Historien er centreret omkring husmoderen Dot, der bliver kidnappet i sit eget hjem – men viser sig at være noget mere modstandsdygtig (og hemmelighedsfuld), end overfladen lader ane. Hun spilles af Juno Temple, der tidligere har charmeret som influencer-geniet Keeley i ‘Ted Lasso’.

Bag kidnapningen står den megalomane sherif Roy Tillman (Jon Hamm), der har sin uduelige søn Gator med på slæb (‘Stranger Things’-skuespiller Joe Keery). Og i gang er en ægte Fargo’sk blanding af tilfælde, skæbne, vold og sort humor.

På grund af seriens antologi-format kan man snildt hoppe om bord uden at have set de fire første, hvis man trænger til et gedigent sortkomisk landsby-mysterie.

‘Fargo’ sæson 5 kan ses på HBO Max.

Set det hele? Tjek vores weekend-anbefalinger fra sidste uge.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af