Hele fire danske film er på utroligste vis videre i Oscar-kapløbet

Hele fire danske film er på utroligste vis videre i Oscar-kapløbet
'Bastarden'. (Foto: Henrik Ohsten)

Oscar-akademiet har netop offentliggjort de shortlist-felter, hvorfra de nominerede i sidste ende skal findes, i adskillige kategorier med dansk interesse.

Og den rødhvide bedrift er slet og ret imponerende.

Akademiet har annonceret 15 film/præstationer i kategorier som Bedste Internationale Film, Bedste Dokumentar, Bedste Musik og de tre kortfilmkategorier.

Og Danmark er repræsenteret hele fire gange. Ja, faktisk er der to danske film i en kategori, hvor hvert land kun må have én film med. Og hvordan kan det så hænge sammen?

Årets danske indstilling i kategorien Bedste Internationale Film er Nikolaj Arcels historiske storfilm med Mads Mikkelsen, ‘Bastarden’. Og som ventet klarede den cuttet til shortlisten.

Derudover kom også Islands indstilling, ‘Vanskabte land’, med i feltet. Det er Hlynur Palmasons drama om en dansk præst (Elliott Crosset Hove), der rejser til Island i 1800-tallet for at bygge en kirke. Den er lige dele dansk og islandsk, og efter Danmarks Oscar-udvalg ikke valgte den som årets Oscar-kandidat i efteråret, gik Island i stedet med den. Den har også været i spil ved de danske priser som Robert og Bodil, og på Soundvenue kårede vi den til årets næstbedste danske film sidste år.

At have to film med i det felt er enestående og værd at fejre – samtidig med at vi holder os realistisk for øje, at kampen om at blive blandt de fem nominerede er benhård. Storfavorit er Jonathan Glazers Anden Verdenskrigsfilm ‘The Zone of Interest’, mens Frankrigs ‘The Taste of Things’, Tysklands ‘The Teacher’s Lounge’, Finlands ‘Fallen Leaves’ og Wim Wenders’ japanske ‘Perfect Days’ også står stærkt. Blandt andre!

En nominering til ‘Bastarden’ bliver svær, men er ikke utænkeligt, mens ‘Vanskabte land’ sandsynligvis må nøjes med shortlisten.

Men videre til de øvrige danske håb:

‘Apolonia, Apolonia’ er med på shortlisten for Bedste Dokumentar, hvilket i sig selv også er fantastisk. Soundvenue har netop kåret Lea Globs kunstner- og livsportræt til årets bedste danske film. Også i denne kategori er konkurrencen benhård, og film som ’20 Days in Mariupol’ (også shortlistet til Bedste Internationale Film), ‘American Symphony’, ‘Still: A Michael J. Fox’, ‘Four Daughters’ og ‘The Eternal Memory’ ligger på papiret foran.

Endelig har vi – nærmest traditionen tro – et lod i puljen for bedste liveaction-kortfilm. Det drejer sig om Lasse Lyskjær Noers humoristiske ‘Ridder lykke’ (‘Knight of Fortune’), der handler om manden Karl, der i en dyster deprimeret stund møder en anden sorgramt mand, Torben. Jens Jørn Spottag og Jesper Lohmann er på rollelisten. Og det er selvfølgelig Danmarks Oscar-troldmand nummer ét, Kim Magnussson, der producerer.

Også denne kortfilmkategori er mere konkurrencepræget end måske nogensinde. Man finder nemlig blandt andet Pedro Almodovars ‘Strange Ways of Life’ med Pedro Pascal og Ethan Hawke og Wes Andersons Netflix-kortfilm ‘The Wonderful Story of Henry Sugar’. Man kan også bemærke sig ‘Good Boy’ med Ben Whishaw og ‘An Avocado Pit’, som Elliott Page er involveret i.

Med andre ord: En forrygende shortlist-dag for dansk film. Mens der samtidig ligger en svær vej foran frem mod offentliggørelsen af nomineringerne 23. januar.

Næste års Oscar-show finder sted 10. marts.

Her er de fulde shortlists i de tre kategorier.

Bedste internationale film – shortlist:
Amerikatsi (Armenien)
The Monk and the Gun (Bhutan)
Bastarden (Danmark)
Fallen Leaves (Finland)
The Taste of Things (Frankrig)
The Teachers’ Lounge (Tyskland)
Vanskabte land (Island)
Io Capitano (Italien)
Perfect Days (Japan)
Totem (Mexico)
The Mother of All Lies (Marokko)
Society of the Snow (Spanien)
Four Daughters (Tunesien)
20 Days in Mariupol (Ukraine)
The Zone of Interest (England)

Bedste dokumentar – shortlist:
American Symphony
Apolonia, Apolonia
Beyond Utopia
Bobi Wine: The People’s President
Desperate Souls, Dark City and the Legend of Midnight Cowboy
The Eternal Memory
Four Daughters
Going to Mars: The Nikki Giovanni Project
In the Rearview
Stamped from the Beginning
Still: A Michael J. Fox Movie
A Still Small Voice
32 Sounds
To Kill a Tiger
20 Days in Mariupol

Bedste liveaction-kortfilm:
The After
The Anne Frank Gift Shop
An Avocado Pit
Bienvenidos a Los Angeles
Dead Cat
Good Boy
Invincible
Invisible Border
Knight of Fortune
The One Note Man
Red, White and Blue
The Shepherd
Strange Way of Life
The Wonderful Story of Henry Sugar
Yellow

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af