Instruktør bag Oscar-vindende ‘Navalny’-dokumentar reagerer på Putin-kritikerens død: »Demokrati er skrøbeligt«

Instruktør bag Oscar-vindende ‘Navalny’-dokumentar reagerer på Putin-kritikerens død: »Demokrati er skrøbeligt«
'Navalny'. (Foto: CPH:DOX)

I går kom nyheden om, at den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj er død i en alder af 47 år.

Den fængslede Vladimir Putin-kritiker afgik ved døden i går i straffekolonien IK-3 i Jamal-Nenets-regionen, hvor han ifølge de russiske myndigheder mistede bevidstheden, efter han følte sig »utilpas« ovenpå en gåtur.

Aleksej Navalnyj var hovedpersonen i dokumentaren ‘Navalny’, der vandt en Oscar i 2023. Instruktøren bag filmen, Daniel Roher, blev i går interviewet af CNN-journalisten Anderson Cooper, hvor han forholdte sig til manden, han var kommet tæt på under arbejdet med dokumentaren. Det skriver The Wrap.

»Jeg plejede at fortælle folk, at denne film er – tro det eller ej – en komedie. Han er sådan en sjov, karismatisk fyr. Det er ikke sjovt længere. Jeg tror nu, at når folk ser denne film, så skal de mindes om demokratiets skrøbelighed. Naturligvis var Navalnyjs store mission at bringe demokrati til Rusland«, siger Roher i videointerviewet.

»Men over hele verden er der sammenhænge, hvor fremkomsten af autoritarisme fejer gennem alle mulige lande. Og jeg tror, vi bliver nødt til at indse, at demokrati er skrøbeligt. Og i dette land, hvor der er politiske fraktioner, der synes at omfavne autoritarisme, er vi helt sikkert nødt til at deltage og være aktive borgere og lytte til den opfordring, som Navalnyj leverer i slutningen af filmen: Vær ikke inaktive«.

Roher gav i går også interview hos Deadline, hvor han ikke var i tvivl om, hvem der står bag Navalnyjs død.

»Putin er ansvarlig for hans død. Det er klart«, siger han til Deadline. »De nærmere detaljer, tror jeg ikke, vi kender endnu, men for mig er det indlysende, hvem der er ansvarlig«.

»Med tiden kommer vi til at høre om detaljerne«, fortsætter Roher i Deadline-interviewet. »En ting, man godt kan regne med, er, at den russiske sikkerhedstjeneste er fuldstændig uduelig og idiotisk, som vi så i dokumentaren. Og før eller siden finder vi så ud af detaljerne. Og før eller siden vil Putin møde det, der kommer hans vej i dette eller det næste liv. Og jeg håber, det er før end senere«.

‘Navalny’ kan ses på HBO Max.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af