‘Young Royals’ sæson 3: Netflix’ royale homoforelskelse ender med et antiklimaks

‘Young Royals’ sæson 3: Netflix’ royale homoforelskelse ender med et antiklimaks
'Young Royals' sæson 3. (Foto: Johan Paulin/ Netflix)

Netflix’ elskede royale teenageeventyr a la svensk Herlufsholm med repræsentationsfeber runder af på storslået melodramatisk vis efter tre sæsoner.

Overklassekostskolen Hillerskas fremtid er truet, efter afsløringer af skolens hierarkiske præfektsystem og grænseoverskridende intromiddage har fundet vej til undervisningsministeriet. Wilhelms Dronning Silvia-lignende mor får en stressreaktion oven på ældstesønnens død og yngstesønnens nyligt offentlige homoseksuelle status, så hun må sygemelde sig og forsømme sine roller som Willes respektive mor og chef.

Wilhelm og Simons forelskelse er blevet til et parforhold, der med Willes nytilkomne status som kronprins møder mere end de typisk alderssvarende udfordringer, og Simons værdier bliver sat på prøve. Sara reconnecter med sin fremmedgjorte misbrugerfar efter social udstødelse. August gennemgår en drastisk udvikling.

Tredje sæson er, hvad man kunne forvente, hverken mere eller mindre.

‘Young Royals’ sæson 3. (Foto: Robert Eldrim/ Netflix)

Den kommer lidt trægt fra start. Vi bliver langsomt og kedeligt ledt igennem de omstændigheder, der skal skubbe handlingen fremad. Skolen indfører restriktioner som konsekvens af den eksterne undersøgelse af læringsmiljøet, og det besværliggør elevernes fritidsliv. Især Augusts vennegruppe er højlydte modstandere af enhver trussel mod status quo, og deres mobberier bliver for en tid grummere, især dem imod sosse-Simon, der vover at deltage i en 1. maj-demonstration.

Og så den helt svære: Simon og Wilhelm har nu fået hinanden. Den seksuelle spænding er forløst, og en så højstemt, hovedkulds forelskelse som i ens første, forbudte kærlighed overlever sjældent overgangen fra idé til besværlig virkelighed. Selve akten er sjældent lige så interessant som forførelsen.

Og ak! Således også hvad angår de to unge mænd. Lige så meget som man håber, de får hinanden, prinsen og staldknægten, lige så meget véd man jo godt, at lige børn leger bedst.

»Jeg gav aldrig op på dig. Jeg gav op på monarkiet«, siger Simon, efter han har gjort det forbi. Det er jo en drilsk situation at være republikaner, når man er forelsket i kronprinsen.

‘Young Royals’ sæson 3. (Foto: Robert Eldrim/ Netflix)

Sidste ’Young Royals’-omgang er således lidt af et antiklimaks. Jeg kan ikke undsige mig, at to fantastisk smukke unge forelskede mænd – uanset hvor svært købt præmissen for deres kærlighed er – giver mit hjerte flaksende sommerfuglevinger. Men hvad angår serien er der altså en grænse for, hvor mange timer god kemi har i sig, og den grænse er nået.

Edvin Ryding bærer rollen som kronprins med overbevisende kølighed. Han har en perfekt utilnærmelig energi og en utroligt ret ryg. Mindre overbevisende er rollen som rebel, som han danser tango med gennem sæsonen op til sidste afsnits klimaks.

August kæmper med sin skurkestatus og fortryder at have stukket fætter Wilhelm i ryggen. Han er også forelsket i Sara, der ser ham og er træt af hans skruppelløse alfavenner. Også skurken er et menneske. Faktisk kunne August have været en spændende karakter, hvis serien havde turdet læne sig helt ind i hans narcissisme, men hans karakter strander uforløst.

Problemets kerne er nok, at karaktererne er for overfladiske. Manuskriptet mangler mod og reel dybde – igen og igen bliver vi spist af med Saras højdramatiske kaffekop-agtige indsigter som: »Visse mennesker bliver måske aldrig helt gode. Men det betyder ikke, at man ikke har brug for dem«.

‘Young Royals’ sæson 3. (Foto: Robert Eldrim/ Netflix)

Under tiden er det fint, især når Simon og Wilhelm oplever hjertesorg. Simon skriver en break up-sang til Wilhelm, som er ægte ungdomsagtigt mediocre-nostalgisk og ren, med linjerne »og husker du, da du sagde / jeg kunne være fri / jeg håber du engang når dertil / og får lov at være dig«.

Det er også ømt, når Simon hænger ud med sine barndomsvenner og taler om, hvordan han har taget beslutninger for at tilpasse sig livet som kæreste med kronprinsen. »Da du slettede billederne af os [fra Instagram], så … jeg vil ikke være følsom og sådan, men det sårede mig«, siger vennen hjerteskærende, mens han kigger lidt væk.

Jeg værdsætter, at serien slutter med eventyret intakt. Og lad det så også blive ved dét.


Kort sagt:
’Young Royals’ tredje og sidste sæson evner ikke at bære alt det besvær, som det umulige parforhold møder post-forløsning. Men hovedpersonernes kemi er stadig ikke til at tage fejl af. 

‘Young Royals’ sæson 3. Serie. Serieskaber: Lisa Ambjörn. Medvirkende: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger, Frida Argentio, Nikita Uggla. Spilletid: Seks episoder a 45-60 minutter. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af