Fejder og fornærmelser: Disse otte skuespillere er notorisk besværlige at arbejde sammen med

Nogle skuespillere har ry for at være uselviske good guys, m/k. Og så er der dem, der gør livet på settet så udfordrende, at alle tager en dyb indånding, før de sætter samarbejdet i gang.
Fejder og fornærmelser: Disse otte skuespillere er notorisk besværlige at arbejde sammen med
Shia LaBeouf og Tom Hardy i 'Lawless' (Foto: The Weinstein Company)

Det er et tveægget sværd at have store skuespilleres navne øverst på plakaten.

De kan være det nødvendige drys stjernestøv, der sikrer filmene finansiering og trækker mennesker i biograferne, men kan også komme med primadonna-nykker i rygsækken, der skaber mere eller mindre alvorlig tumult i kulisserne.

Besværlige skuespillere, divaer og behind the scenes-drama har nærmest eksisteret lige så længe som filmmediet, og ofte er den grænseoverskridende adfærd blevet tolereret takket være stjernernes magt. Men i dag kan rygter spredes som en steppebrand, når en skuespiller fra a-listen overskrider grænserne – og efter MeToo-bevægelsen er tolerancen over for røvhulsopførsel så afgjort blevet mindre.

Typisk går filmholdet langt for at skyde rygter om dårlig opførsel til jorden, men af og til slipper historier om hovedrystende adfærd igennem nåleøjet og skaber rystelser i Hollywood og blandt filmfans. Som senest med første mand på listen herunder.

Mens skuespillere som Keanu Reeves, Ryan Gosling, Emma Stone og Tom Hanks er kendt for deres venlighed og professionalisme på set, er der andre, hvor historierne om deres umulige adfærd under optagelserne er så eftertrykkelige, at det klæber uopretteligt til deres ry.

Her er otte af de mest opsigtsvækkende:

Dwayne Johnson og Ryan Reynolds i ‘Red Notice’ (Foto: Frank Masi/Netflix)

1. Dwayne Johnson

Siden muskelbundtet Dwayne ‘The Rock’ Johnson tog springet fra wrestling over til skuespillet, har den 52-årige amerikaner været velrenommeret for sin arbejdsetik og professionalisme på filmoptagelserne.

Derfor var det også noget af en streg i regningen for skuespilleren og hans fans, da en The Wrap-artikel om mildest talt uprofessionel opførsel så dagens lys tidligere på måneden.

Angiveligt skulle Johnson være kommet for sent med op mod otte timer (!) under indspilningerne af juleactionkomedien ’Red One’, mens han andre dage slet ikke dukkede op. Det tvang holdet til at filme rundt om hans scener – hvilket anslås at have kostet produktionen op mod 50 millioner dollars.

Johnsons forsinkelser har været et problem før. Under optagelserne til ‘Red Notice’ fra 2021 kom skuespilleren angiveligt for sent med fem timer, hvilket resulterede i et kæmpe skænderi mellem Johnson og hans medstjerne Ryan Reynolds. De to har givet hinanden den kolde skulder lige siden, indtil det for nyligt kom frem, at de har forsonet sig.

Endnu mere opsigtsvækkende var det, at The Wrap også kunne rapportere, at skuespilleren har for vane at pisse i Voss-vandflasker, når der skal spares tid, frem for at bruge et toilet.

»Jeg går hardcore, når jeg træner. Jeg har ikke tid til at gå på toilettet. Jeg finder en flaske, pisser i den, og træner videre som et bæst«, har The Rock tidligere fortalt i et Instagram-opslag om hans metode, når han pumper jern.

The Rock har ikke selv udtalt sig om anklagerne.

Tom Hardy i ‘Mad Max: Fury Road’. (Foto: Warner Bros)

2. Tom Hardy

Allerede i sin skuespilkarrieres start var Tom Hardy »udfordrende« at arbejde sammen med, husker skuespilveteranen Patrick Stewart. I sin selvbiografi fra sidste år genkalder Stewart, at Hardy sjældent sagde et ord til nogen under optagelserne, da de to arbejdede sammen på ‘Star Trek: Nemesis’ i 2002. Stewart understreger, at Hardys adfærd ikke var fjendtlig, men at han aldrig havde troet, at Hardys karriere ville tage fart.

Det gjorde den, og Hardy blev tilsyneladende ikke nemmere at have med at gøre. I hvert fald havde filmholdet noget af et hyr med at få briten til at snige sig ud af sin trailer, når han skulle optage sine scener til ‘Mad Max: Fury Road’. Hardy var kronisk forsinket, og det var mildest talt noget, der pissede medstjernen Charlize Theron af.

Det er en offentlig hemmelighed, at Hardy og Theron havde et noget anspændt forhold under optagelserne, og Kyle Buchanans bog ’Blood, Sweat & Chrome: The Wild and True Story of ‘Mad Max: Fury Road’ forklarer, hvordan luften mellem de to nærmest var så kold, at de ikke udvekslede et ord under optagelserne.

Konflikten eskalerede til et punkt, hvor Theron følte sig så utryg over Hardys opførsel, at hun efterspurgte en kvindelig producer til at agere mediator mellem dem.

Selvom Theron og Hardy lader til at have fået et bedre forhold til hinanden i dag, kan man ikke fortænke instruktører i, at de måske lige tager en ekstra dyb indånding, når de sætter sig i stolen til en film, som Hardy spiller hovedrollen i. Hvis han da ikke efterhånden har rystet ungdommens kanter af sig?

Julia Roberts som Klokkeblomst i ‘Hook’. (Foto: TriStar Pictures)

3. Julia Roberts

I 90’erne var Julia Roberts en af Hollywoods absolut største stjerner. Hun havde samtidig ry for at være svær at arbejde med.

Under optagelserne på ‘Hook’ fra 1991 gennemgik Roberts et meget omtalt brud med sin daværende kæreste Kiefer Sutherland. Samtidig krævede hendes scener green-screen-optagelser, hvilket isolerede hende og gjorde interaktionen med de andre skuespillere begrænset – til hendes store irritation.

I kølvandet på optagelserne udtalte instruktøren, en vis Steven Spielberg, at det var et »uheldigt« tidspunkt at arbejde sammen med Roberts. Spielberg fik samtidig lukket døren for, at de to nogensinde skulle arbejde sammen igen – kommentarer, som Roberts blev overrasket og såret over.

Spoler vi tiden frem til 1994, befandt Roberts sig igen i et stormvejr med en medstjerne. Denne gang var det Nick Nolte, som Roberts kaldte »totalt klam« under indspilningerne af ‘I Love Trouble’. Angiveligt var det Noltes grove opførsel, der frastødte hende. Nolte har siden fortalt, at han de to skuespillere ikke har haft kontakt til hinanden, men at der ikke er nogen fejde.

Roberts har anerkendt sit dårlige ry, men forklarer også, at hun var bevidst om ikke at være »for venlig« under optagelserne. Skuespilleren tilskriver sin meget ligefremme personlighed, at folk nogle gange misforstår hende som en diva, på samme måde som mange andre kvindelige skuespillere i 1990’erne ofte fik mærkatet ‘besværlig’, i en tid hvor sexismen stortrivedes i filmindustrien.

Spørgsmålet er således, hvor meget af Julia Roberts’ ry der er selvforskyldt – og hvor meget der skyldes en underliggende sexisme?

Kelsey Asbille og Kevin Costner i ‘Yellowstone’. (Foto: Emerson Miller/Paramount Network)

4. Kevin Costner

Kevin Costner har i mange år haft ry for at have et ego større end Månen, der gør det temmelig svært at arbejde sammen med ham.

Og senest indikerer dramaet omkring hitserien ’Yellowstone’, at der er noget om snakken.

Hovedrolleindehaver Costner var oprindeligt tilknyttet projektet i sæson fem, seks og syv. Da femte sæson blev delt op i to, og Costner angiveligt ikke ville optage mere end en uge på anden halvdel af femte sæson, samtidig med at han forlangte veto- og redigeringsret over alle manuskripter, blev luften kold mellem Costner og serieskaber Taylor Sheridan.

Den turbulente konflikt har udviklet sig mere og mere, men en ting er sikkert: Kevin Costner vender ikke tilbage i sæson seks af ‘Yellowstone’. Vi har nok heller ikke set det sidste til konflikten mellem Costner og ‘Yellowstone’. Tilbage i september sagde skuespilleren, at han »sandsynligvis vil gå i retten« over uoverenstemmelser med lønnen.

Produktionsmæssige disputser er ikke nyt territorie for Costner. Det ellers gode forhold til instruktørvennen Kevin Reynolds blev forsuret over uenighed om Costners ønske om at levere sine replikker med en tyk accent under indspilningerne af ‘Robin Hood’ fra 1991. De to clashede igen på settet til ‘Waterworld’ i 1995 over kreative forskelle, hvilket fik Reynolds til at stoppe projektet to gange.

Også uenigheder over sine films længde har skabt splid mellem Costner og producenterne. Han er således blevet blacklistet af Universal, efter han blandt andet nægtede at nedklippe sin film ’The Postman’.

Costner har lige været i Cannes med sit selvfinansierede passionsprojekt ‘Horizon: An American Saga’ – en tre timer lang western, der »sætter så mange plotlinjer i søen, at man bliver rundtosset, uden at en eneste af dem fænger eller formår at etablere karakterer, som man rent faktisk fatter interesse for«, som Soundvenues Jakob Freudendal skrev om filmen.

Denne gang har Costner i det mindste kun sig selv at bebrejde, hvis projektet flopper.

Janus Metz sammen med Shia LaBeouf og Sverrir Gudnason på settet af ‘Borg’. (Foto: Julie Vrabelová)

5. Shia LaBeouf

At Shia LaBeouf er en løs kanon, er næppe nogen nyhed.

Skandaler har klæbet sig til skuespilleren som fluepapir med plagiatanklager, utallige ophold på afvænningsklinikker og den måske mest alvorlige af dem alle: anklagerne fra ekskæresten FKA Twigs om seksuel og psykisk vold og overfald.

Inden for filmsettets rammer har den 37-årige skuespiller da også en god sjat kontroverser bag sig, der har givet ham et ry for at være tung at danse med. Flere rygter svirrede om, at LaBeouf og en anden kending fra denne liste, Tom Hardy, skulle være røget i totterne på hinanden under optagelserne på krimidramaet ‘Lawless’ i et fysisk klammeri, der endte med, at LaBeouf slog Hardy bevidstløs.

Den historie blev manet til jorden af LaBeouf selv, der understregede, at der ikke var noget ondt blod mellem de to.

Et andet af skuespillerens berømte filmset-kontroverser er det, der foregik bag scenerne på Olivia Wildes ‘Don’t Worry Darling’. Ifølge Wilde blev LaBeouf fyret fra produktionen i 2020 på grund af utryghedsskabende adfærd over for hovedrolleindehaver Florence Pugh og for sin konfrontatoriske opførsel over for det øvrige cast og crew. LaBeouf har selv anfægtet påstande om en fyring og lækkede mails sendt fra Wilde, hvor instruktøren beder LaBeouf om at komme tilbage.

Danske Janus Metz havde muligheden for at arbejde sammen med LaBeouf, da stjernen spillede John McEnroe i Metz’ tennisfilm ’Borg’ fra 2017. I et interview med Soundvenue fortalte instruktøren, at han og LaBeouf havde et enkelt stort skænderi, som endte med, at skuespilleren udvandrede og smækkede med døren, mens Metz smadrede en ketsjer mod gulvet.

LaBeouf forbliver en kontroversiel skikkelse i filmindustrien, og trods sin medvirken i Francis Ford Coppolas nye ‘Megalopolis’ vidner hans stadig færre filmroller om en skuespiller, som de fleste studier ikke vil røre med en ildtang.

Gwyneth Paltrow som Pepper Pots i Marvel-universet. (Foto: Marvel Studios)

6. Gwyneth Paltrow

Det trækker nærmest overskrifter, hver gang Gwyneth Paltrow åbner munden offentligt, fordi hendes citater er så genialt privilegieblinde.

Udtalelser om at hun »hellere ville dø end at lade sit barn spise en Cup-a-Soup«, og at »enhver kvinde altid kan finde tid til at træne«, har gjort hende til mediernes yndlingssparkebold.

Paltrow har lagt skuespillet på hylden, hvilket der nok er en del i Hollywood, der er glade nok for. Angiveligt skulle hun have været så misundelig på, at Scarlett Johansson fik mere opmærksomhed under optagelserne af ‘Iron Man 2’, at hun helt ignorerede den yngre skuespiller. Derudover florerer en lind strøm af beretninger om, at skuespilleren skulle være uhøflig over for holdet på filmoptagelser og diverse assistenter.

For tiden har 51-årige Paltrow mest travlt med sit helsebrand Goop, som også trækker kontroverser efter sig. Firmaet, der promoverer alternative skønhedsbehandlinger, har blandt andet været genstand for flere søgsmål og anklager om pseudovidenskab.

Stallone i ‘Tulsa King’. (Foto: SkyShowtime)

7. Sylvester Stallone

Fortællingen om Sylvester Stallones opstigning til stjernestatus er blevet fortalt utallige gange: solstrålehistorien om en forhutlet, hjemløs softcore-pornoskuspiller, der strejfede rundt i New York, indtil han en dag udarbejdede manuskriptet til ‘Rocky’, som han selv insisterede på at spille hovedrollen i.

Men som bekendt har berømmelsen en pris, og skuespilleren er siden blevet ramt af en række skandaler, som skilsmissen med danske Brigitte Nielsen i 80’erne samt en række overgrebsanklager.

For nylig blev den 77-årige skuespiller så anklaget for at skabe et giftigt arbejdsmiljø, da han under optagelserne til ‘Tulsa King’ angiveligt efterspurgte »smukke, unge piger« til at være rundt om ham i scenerne. Stallone var utilfreds med de statister, der skulle medvirke i en scene, og forlangte, at de »fede og grimme« statister forlod settet.

Det kan være svært at lære en gammel hund nye tricks, og det er måske Stallones mere end 50 år i branchen, der har gjort, at den gamle ronkedor føler, at han har længere snor, hvad angår almindelig god opførsel.

‘Terminator Salvation’ (Foto: Sony Pictures)

8. Christian Bale

»For satan du er en amatør«.

Listens måske mest ikoniske øjeblik tilfalder Christian Bale, der under indspilningerne til ’Terminator Salvation’ fra 2009 helt og aldeles flippede ud på filmens fotograf Shane Hurlbut. Hurlbut gik foran kameraet under en intens scene for at rette på lyset, og det fik Bale til at diske op med en ordentlig omgang voksenskældud til fotografen.

I sin fire-minutter lange rant får Bale smidt om sig med ufine gloser og truet med at tæske Hurlbut såvel som filmens instruktør McG. Den lækkede lydfil af Bales udbrud gik selvfølgelig øjeblikkeligt viralt og blev genstand for utallige memes.

Bale fik aldrig gjort alvor af sine trusler om at forlade settet eller få Hurlbut fyret. Skuespilleren kom et par måneder senere med en officiel undskyldning og fortalte, at han hurtigt fik hidset sig ned, hvorefter han og Hurlbut forsonede sig og fortsatte med at arbejde sammen i flere timer samme dag, hvor episoden fandt sted.

Bales raserianfald har dog været en enlig svale. Siden episoden har der ikke været historier om andre vredesudbrud, og i et interview med GQ, forklarer skuespilleren, at han ikke ser sig selv som besværlig. Han er fortsat en af Hollywoods mest eftertragtede leading men, så noget tyder på, at han har ret. Men temperament – det har han i hvert fald.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af