’STHLM Blackout’: Dansk instruktørs nye spændingsserie tager fusen på én flere gange

’STHLM Blackout’: Dansk instruktørs nye spændingsserie tager fusen på én flere gange
'STHLM Blackout'. (Foto: Drive studios / Prime Video)

I nattens ly sejler en gummibåd fyldt med kampklædte militærfolk gennem kanalerne i Sundsvall, en idyllisk lille by i det centrale Sverige. De har kurs mod et kraftværk, som de overtager med knivskarp præcision og efterlader seks ansatte døde.

Efterfølgende kappes strømmen, og flere byer oplever øjeblikkeligt blackout.

Et sådant angreb på skandinavisk jord er heldigvis et uvant syn i virkeligheden. Men det kunne givetvis blive en realitet, sådan som flere af verdens brændpunkter blusser op. Rusland spiller med musklerne, og krigen i Ukraine er faretruende tæt på de nordiske grænser.

Hvordan ville et angreb se ud på et land som vores naboer i Sverige, der for nylig meldte sig ind i NATO?

Det giver den danske manuskriptforfatter og instruktør Milad Schwartz Avaz sit bud på med miniserien ’STHLM Blackout’, som allerede efter to episoder på Prime Video lægger i kakkelovnen til en hæsblæsende affære, hvor fusen bliver taget på en op til flere gange.

‘STHLM Blackout’. (Foto: Drive studios / Prime Video)

I Stockholm afbryder blackoutet en udsendelse på en større tv-station, hvor den skrappe stjernereporter Christina Strandberg (Nina Zanjani) er i færd med at gennemføre et lettere offensivt interview med Sveriges forsvarsminister Carla Holmgren (Tova Magnusson) om landets position i den nye verdensorden.

Bag scenerne står den tekniske producer Arthur Melberg (Jerka Johansson), der må se hjælpeløst til, da skærmene pludselig går i sort, og den dyrt indkøbte nødgenerator svigter til chefens store frustration. Han beordrer Arthur til at sige undskyld til Strandberg, der har forberedt sig flere uger på interviewet.

Strandberg afviser køligt Arthurs undskyldning og giver ham i stedet et USB-stik, da et par faretruende mænd, som måske, måske ikke er civilklædte betjente, træder ind i bygningen med kurs mod dem. Strandberg og Arthur slipper med nød og næppe væk i Arthurs bil, hvor Strandberg instruerer ham i at aflevere USB-stikket tilbage senere på en bar, hvor Arthur har en date.

‘STHLM Blackout’. (Foto: Drive studios / Prime Video)

Indledningsvis frygtede jeg, at der ville være en tand for mange Robert Langdon-vibes over Jerka Johansson i rollen som Arthur, som virker an anelse kluntet og kedelig ved siden af Nina Zanjanis raffinerede reporter med ben i næsen. Men der er mere bag facaden.

Arthur befinder sig i et limbostadie i sit liv efter at have mistet sin kone til kræft. Han bor i en lejlighed fyldt med papkasser, og samtidig har han lagt et liv som krigsreporter bag sig til fordel for stillingen som teknisk producer. Gemmer han sig for noget?

Søsteren Maj (Lisa Carlehed) og hendes mand Luis, en padel-spillende excentriker med flippet skjorte og håndtatoveringer, gør deres for at få Arthur i omdrejninger igen og glædes inderligt over hans kommende date.

Arthurs date Mille (Hanna Alström) er en ret sjov skildring af nutidens true crime-besættelse og mordpodcasts, som hun bruger som hvid støj, inden hun skal sove. Du kender hende sikkert fra din vennegruppe. Selv om daten mildest talt går dårligt, er Mille ihærdig efter at hjælpe Arthur, der må indse, at han ikke kan klare ærterne alene. At hun er professor i avanceret programmering, er nok heller ikke så ilde, når de krypterede filer på USB-stikket skal knækkes.

‘STHLM Blackout’. (Foto: Drive studios / Prime Video)

Milad Schwartz Avaz har både på egen hånd, og i samarbejde med sin storebror Mehdi, skabt iøjnefaldende film og tv-serier, siden de debuterede med dramafilmen ’Mens vi lever’ i 2017 og senere ’Kollision’ i 2019, som Milad begge agerede manuskriptforfatter på. Først med krimiserien ’Alfa’, som Soundvenues anmelder beskrev som »befriende ambitiøs«, fik vi Milad bag kameraet – en flot udført serie, som beklageligt blev aflyst af TV 2 efter kun én sæson.

Med ’STHLM Blackout’ har Milad taget seriestafetten op igen, og det gør han glimrende med brutale actionscener for fuld damp, mens manuskriptet kærkomment bryder den alvorlige handling op med fin humor. Jeg skal ikke røbe for meget om plottet her, for allerede i de døende sekunder af første afsnit bliver man taget på sengen, mens man tænker: »Hvad skete der lige her?«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad der kommer til at foregå i de resterende afsnit, skal blive spændende at finde ud af. Der er sitrende kemi mellem Arthur og Mille, som skal forløses, mens de samtidig skal flygte fra politi og barske håndlangere i et forsøg på at opklare, hvad hulen der sker i Sverige.

Det ligner et intrikat komplot, som går dybere, end man tror, og her lader det også til, at forsvarsministerens assistent Vera Blom, spillet af dansk-svenske Alba August, har en vigtig rolle at spille.

I de to første afsnit er ’STHLM Blackout’ krimi og action på højt plan.


Kort sagt:
De første to afsnit af Milad Schwartz Avaz’ ’STHLM Blackout’ er velinstrueret action, der lægger op til en spændingsmættet afslutning.

Anmeldt på baggrund af de to første afsnit.

’STHLM Blackout’. Serie. Skaber: Milad Schwartz Avaz. Medvirkende: Jerka Johansson, Hanna Alström, Alba August, Tova Magnusson. Spilletid: 4 episoder á ca. 30-40 minutter. Premiere: Kan ses på Prime Video.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af