’The Fall Guy’: Ryan Gosling og Emily Blunt har kærlig og komisk kemi i actionfyldt stunthyldest

’The Fall Guy’: Ryan Gosling og Emily Blunt har kærlig og komisk kemi i actionfyldt stunthyldest
'The Fall Guy'. (Foto: UIP)

For lidt over to uger siden fik vi en forsmag på ’The Fall Guy’s største styrke.

I anledning af den nye actionkomedies snarlige premiere var hovedrolleindehaver Ryan Gosling vært på ’Saturday Night Live’. Her sang han sammen med filmens anden bærende Hollywood-stjerne, Emily Blunt, en afskedssang dedikeret til sidste års store biograffænomen, Barbenheimer.

I 2023 var de som bekendt med i hver deres filmsucces – Gosling i ’Barbie’ og Blunt i ’Oppenheimer’. Mens de skrålede til tonerne af Taylor Swift-sangen ’All Too Well’, kunne der ikke være nogen tvivl om, at de to skuespillere også brillerer, når de går sammen.

Duoens kærlige og komiske kemi i ’SNL’ kommer lykkeligvis også til syne i ’The Fall Guy’, deres første fælles filmprojekt.

I den nye blockbuster, løst baseret på 80’er-serien af samme navn, spiller Ryan Gosling den fallerede stuntmand Colt Seavers, som tidligere har ageret stuntdouble for actionstjernen Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson). Efter en ulykke, hvor Colt brækkede ryggen, har han lagt karrieren på hylden og er gået under jorden. Han har samtidig også forladt sin kæreste, filmfotograf Jody Moreno (Emily Blunt), uden varsel.

Ryan Gosling i ‘The Fall Guy’. (Foto: UIP)

Colt kommer bogstaveligt talt tilbage i ilden, da filmproducer Gail Meyer (Hannah Waddingham) ringer ham op. Jody er i gang med optagelserne til sin instruktørdebut, ’Metalstorm’, og hun har brug for Colts evner som stuntdouble for Tom Ryder, der spiller hovedrollen.

Med håbet om at finde sammen med ekskæresten dukker Colt op på settet. Det viser sig dog, at Jody, som stadig er såret over at være blevet forladt, slet ikke har bedt om hans assistance. Det er i stedet Gail, som har en skjult dagsorden. Hun beder Colt om at finde Tom Ryder, der ikke er mødt ind på produktionen i flere dage – og efter sigende er kommet i uføre med nogle skumle typer.

Opklaringsplottet omkring den forsvundne Hollywood-stjerne er ikke synderligt spændende. Og da det tynde mysterium endelig blotlægges af Colt, er ’The Fall Guy’ for lang tid om at afrunde fortællingen.

Krimigåden er mest af alt en undskyldning for en række actionscener, hvor Ryan Goslings karakter igen og igen både modtager og uddeler bank. De er til gengæld flot udført. For en film om en stuntmand har selvfølgelig en masse akrobatiske sekvenser, hvor biler og mennesker flyver gennem luften med eksplosioner om ørerne.

‘The Fall Guy’. (Foto: UIP)

Instruktør David Leitch har med film som ’Bullet Train’, ’Deadpool 2’ og ’Fast & Furious: Hobbs & Shaw’ efterhånden gjort det til sit varemærke at lave humoristiske actionbaskere.  Selvom spændingselementet ikke helt spiller, fungerer blandingen af komik, tæv og stunts rigtigt godt i ’The Fall Guy’.

Det bedste eksempel på denne vellykkede mikstur er en underholdende slåskamp på en natklub, hvor Colt iført neongrønt tøj kæmper mod en gruppe pushere. Forinden er han blevet drugged via en farvet cocktail, hvorfor actionscenerne får tilføjet urealistiske lyd- og farveeffekter, mens Gosling mumler halvt uforståelige replikker.

»Du er en stuntmand. Ingen lægger mærke til, om du er her eller ej«, siger Gail, da hun giver Colt missionen i starten af filmen. Før det har en anden karakter spurgt ham, om man uddeler Oscars til stuntfolk (svaret er nej).

’The Fall Guy’ er netop en charmerende hyldest til det risikofyldte og alligevel relativt underbelyste stuntfag, som David Leitch selv var en del af (blandt andet som Brad Pitts stuntdouble på ’Fight Club’, ’Spy Game’, ’Ocean’s Eleven’ og ’Mr. & Mrs. Smith’), inden han sprang ud som instruktør.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Manuskriptets hurtige replikker, skrevet af Drew Pearce (’Fast & Furious: Hobss & Shaw’), er spækket med referencer til både branchen og til ældre filmklassikere. »Der røg Comic Con-skuddet«, siger Jody for eksempel, da Colt under en optagelse kommer til at smadre kameraet.

Jodys film, ’Metalstorm’, er også i sig selv en fjollet sci-fi-parodi, der ligner en krydsning af Denis Villeneuves ’Dune’ og George Millers ’Mad Max: Fury Road’.

Faktisk er det lige i overkanten med antallet af filmreferencer i dialogen, som godt kunne trænge til at få skåret noget fyld fra. Man er dog ganske villig til at følge historien til dørs, hvilket altså i høj grad skyldes samspillet mellem Gosling og Blunt.

Begges karakterer har den rette balance mellem quirky, sej og sårbar. Det ene øjeblik nailer Colt eksempelvis et imponerende tønderul med en stuntbil, det næste snøfter han på en parkeringsplads til ovennævnte Taylor Swift-sang.

Jody går tilsvarende fra at være sarkastisk og afvisende over for ekskæresten, som hun afstraffer med en række retakes af en ubehagelig ildpåsætningsscene, til at synge afsavnet ud til en Phil Collins-sjæler på en karaokebar.

Forhåbentlig er ’The Fall Guy’ ikke sidste gang, Ryan Gosling og »Emily Stunty Blunty« spiller over for hinanden.


Kort sagt:
’The Fall Guy’ er en charmerende hyldest til Hollywoods oversete stuntfolk.

’The Fall Guy’. Spillefilm. Instruktion: David Leitch. Medvirkende: Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson, Winston Duke, Hannah Waddingham. Spilletid: 126 min. Premiere: I biografen 1. maj.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af