George R.R. Martins nye store projekt, ’Elden Ring’, har fået mig til at glemme alt om ‘Game of Thrones’

Efter to døgns tidlig adgang til det stort anlagte rollespil er mine forventningerne ikke skruet ned.
George R.R. Martins nye store projekt, ’Elden Ring’, har fået mig til at glemme alt om ‘Game of Thrones’
'Elden Ring'. (Foto: FromSoftware)

George R.R. Martin skulle egentlig have skrevet en meget ventet bog. Men sådan gik det ikke. I stedet har han nu været med til at skrive et af næste års mest ventede spil.

Forfatteren bag bøgerne, der blev til ’Game of Thrones’, er nemlig hentet ind til at kaste sin kreative magi over det mytologiske fantasy-univers i ’Elden Ring’, som han har skabt fundamentet for.

Spiller udkommer først til februar, men efter en weekend med en forsmag på spillet kan jeg berolige dig med det samme: Manden har ikke mistet sit greb.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En ubarmhjertig genre

Det er naturligvis begrænset, hvor meget indblik man får i George R. R. Martins præcise håndværk, når man blot får adgang til en lille bid af det enorme spil, som ’Elden Ring’ lader til at være.

Men én ting står klart med det samme, man træder ind i spillets verden: Der er åbne vidder, så langt øjet rækker, og man ved aldrig, hvad der venter forude i det nådesløse landskab.

’Elden Ring’ er det, man kalder et Souls-lignende spil. Beskrivelsen stammer fra klassikeren ’Demon’s Souls’, der ved sin udgivelse i 2009 definerede en hel genre for brutale rollespil, hvor man dør om og om igen, imens man kæmper mod ofte morbide monstre.

Ja, ham her skal du tage kampen op mod. (Foto: PR)

Sværhedsgraden er utilgivelig (du kan dø af et enkelt slag), og omgivelserne, der ofte består af middelalderlige ruiner, er på grænsen til det groteske med vanskabte og deforme udyr.

På papiret er det næsten afskrækkende, men for inkarnerede fans er disse spil – der også tæller ’Dark Souls’-serien, ’Bloodborne’ og ’Sekiro: Shadows Die Twice’ – intet mindre end fremragende.

For virkelig at værdsætte dem skal du være tålmodighed, når du nærstuderer angrebsmønstre og forsvarsteknikker. Men giver du spillene den tid, de fortjener, er de en belønning i sig selv.

Dødelige konsekvenser

Spillene er notoriske for deres vanskabninger og legendariske for deres encyklopædiske mytologi, som man bare ikke slipper igen – og det er altså her, hvor ’A Song of Fire and Ice’-skaberen træder ind.

For med en åben verden, hvor du kan bevæge dig frit rundt (ulig klassiske Souls-lignende spil, hvor du guides langs en nogenlunde klar rute), kræver det en krog, der kan fastholde ens opmærksomhed i et ellers sensorisk bombardement.

‘Elden Ring’ er lige så stort, som det er flot. (Foto: PR)

Og kroge er der heldigvis nok af. For imens manden bag en af de mest intrigante romanserier leverer den mytologiske lim, der binder universet sammen, er der samtidig en fin grænse mellem overraskelser, der får dig til at gispe højlydt, og de mere rolige øjeblikke.

Når du som tarnished – en ganske anonym person i eksil, der vender tilbage til kongeriget Lands Between i jagten på en Elden Ring – bevæger dig rundt, er du konstant på vagt, for er du uopmærksom, straffes du.

På dette punkt ligner og føles ’Elden Ring’ som sine spirituelle forgængere. Alt føles risikabelt, og du må ofte træde varsomt frem (indtil du ved en fejl stormer af sted og pludselig står over for en kæmpe, der smadrer dig i ét hug).

Lidt for nemt eller bare ikke svært nok?

Har du aldrig spillet et Souls-lignende spil, kan det lyde foruroligende, for hvordan får man overhovedet den fulde oplevelse af et univers, hvor man dør ved selv den mindste fejl?

En del af svaret er, at man får George R.R. Martin til at skabe et bærende fundament for spillets univers, så man simpelthen ikke vil give op.

Når man først har set grusomhederne (og en frygtindgydende drage), er det svært ikke at have lyst til at blive hængende lidt længere. Man vil bare suge mere og mere til sig.

Det ene øjeblik, indser du, hvordan du undviger et bestemt slags angreb. Det næste øjeblik opfanger du, hvordan du selv skal orkestrere et succesfuldt angreb.

Og før du ved af det, klikker elementerne i sådan en grad, at alle strabadserne er besværet værd.

Gør dig klar til at dø – mange gange. (Foto: PR)

Er det så svært nok for hærdede fans af den brutale genre? Måske ikke helt. Med Martin som blikfang er der åbnet op for, at ’Elden Ring’ kan være en mere venlig introduktion til den grusomhed, som genren har tradition for at svælge i.

Men selvom stjernenavnet fanger en bredere målgruppe, er der ingen tvivl om, at ’Elden Ring’ viser fornemt potentiale – og denne forsmag har kun givet blod på tanden efter mere.

’Elden Ring’ udkommer til PlayStation, Xbox og PC den 25. februar 2022.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af