Test: Den lille iPad Pro er fremragende, men ingen laptopdræber

Test: Den lille iPad Pro er fremragende, men ingen laptopdræber

Apples iPad har længe domineret tabletmarkedet og Apples MacBook har været mange menneskers foretrukne laptop. Med Windows 10 er det blevet mere og mere normalt at se den bærbare computer og tablets smelte sammen til én såkaldt 2-i-1-enhed.

Apple er ikke hoppet med på denne vogn. De lancerede i stedet en 12,9 tommers-iPad med masser af saft og kraft: iPad Pro. Nu har de lanceret en ny iPad Pro med en 9,7 tommer skærm, bedre specs og til billigere penge. Her er vores test:

Designet

Den nye iPad Pro ligner til forveksling en iPad Air. De har identiske dimensioner hele vejen rundt, men iPad Pro adskiller sig med f.eks. Smart Connectoren til Apples tastatur, højtalerne i begge ender og kamerabulen bagpå. Den iPad, vi har fået til test, er i rosaguld og det er faktisk her, at den adskiller sig mest i designet fra iPad Air-modellerne. Rosaguld er Apples version af lyserød, som vi har set på både telefoner og senest på deres 2016 MacBook-model. Den er en flot farve, som jeg faktisk foretrækker over deres guldfarve.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Indeni minder den nye iPad Pro dog overhovedet ikke om en iPad Air. Den kommer i tre størrelser: 32 GB, 128 GB og 256 GB, og fås både med WiFi og WiFi og LTE. Processoren kommer i form af Apples A9X chip med 64-bit arkitektur og er den hurtigste iPad til dato. Der var ikke problemer med ydeevnen på et eneste tidspunkt, lige meget, hvor meget jeg pressede den.

Bag på iPad’en sidder samme 12 MP kamera, som i iPhone 6S, der bl.a. kan tage Live Photos og filme i 4K ved 30 FPS. Det er fedt at se et godt kamera i en tablet. Det er vi ellers ikke vant til. Desværre er der ikke optisk billedstabilisering, som der er i iPhone 6S Plus. Frontkameraet er et mindre imponerende kamera på 5 MP, der kan filme i 720p. Som på iPhone 6S er der Retina Flash, der får skærmen til at lyse op som en blitz, når billedet bliver taget.

Det undrer mig, at Apple stadig ikke gør mere ud af frontkameraet på iPads, da det vel oftere er dette kamera, man ønsker at bruge, end det bagudvendte, f.eks. til skype-opkald osv. Jeg har en telefon til at tage billeder med – her bruger jeg ikke min iPad.

iPadPro2
Den nye iPad Pro ovenpå storesøsteren på 12,9 tommer.

Skærmen

Skærmen på den nye iPad er en 9,7 tommer Retina-skærm med en opløsning på 2048 x 1536, som giver en pixeltæthed på 264 ppi. Det er ikke i den høje ende af ppi-skalaen nu til dags, men i praksis er skærmen virkelig flot at se på – meget lys og meget klar. Desværre har Apple heller ikke denne gang valgt at inkludere 3D Touch i iPad Pro, som vi kender det fra iPhone 6S. Det er mig en gåde, at de udelader denne feature, hvis det er noget, de ønsker at gøre mere udbredt.

Til gengæld har Apple opfundet en helt ny funktion, som måske er den bedste feature ved den nye iPad Pro: En True Tone-skærm. Hvis du ikke ved, hvad True Tone-skærmen gør, så forestil dig, at du læser på et hvidt stykke papir. Papiret er ikke altid den samme farve hvid. Det reflekterer nemlig lys fra dine omgivelser, og tager forskellige nuancer af hvid, alt efter, hvilken farve lyset omkring dig har. Ved hjælp af indbyggede sensorer, gør True Tone-skærmen det samme.

Det virker overraskende godt, og gør det blandt andet mere naturligt og meget mere rart at læse e-bøger. Det er meget tydeligt, når du først får skærmen i hånden, men efter noget tid, er det helt naturligt, og du lægger slet ikke mærke til det længere. Det bliver dog irriterende fremover, når du får en hvilken som helst anden skærm i hånden, der ikke har True Tone.

iPadPro4
True Tone er en funktion Apple meget gerne må udbrede til alle deres tablets fremover.

Styresystemet

Der er ikke meget at sige om styresystemet, desværre. Den nye iPad Pro kører iOS 9 præcis som alle de andre iPads og iPhones. Jeg har et inderligt ønske om at se et Windows 10-lignende software-setup fra Apple, hvor både telefoner, tablets, computere, og måske endda ure kører på samme system.

Hvis Apple virkelig ønsker at gøre iPad Pro til en laptop-dræber, så skal vi bruge et andet styresystem. Der er for meget upræcis trykken på skærmen med fingrene, og for lidt muligheder for at installere den software, man ønsker, med en iPad, der kører iOS.

Dette er realiteten, selv om jeg har brugt den særdeles fremragende, men dyre Apple Pencil og Apples Smart Keyboard. Der findes ikke et Smart Keyboard med dansk layout, men sættes sproget til dansk, er alle tegn og bogstaver på sine sædvanlige pladser. Måske er det mig, der er gammeldags, men jeg mangler en mus eller i det mindste en trackpad.

Endelig vurdering

Apples nye iPad Pro 9,7 er en fremragende iPad, men desværre ikke meget mere end det. Da jeg fik den nye iPad i hånden, var jeg fast besluttet på at lægge min højt elskede MacBook Pro på hylden i anmeldelsesperioden. Den første uge gik nogenlunde med mindre frustrationer over småting, som jeg ikke tænkte videre over på min computer, men som blev en besværlig opgave på iPaden.

iPadPro1
I rigtig mange situationer savner man bare en trackpad.

F.eks. stødte jeg på nogle problemer med, at jeg ikke kunne skrive ’@’ i nogle apps og på nogle hjemmesider. Så måtte jeg alligevel have gang i softwarekeyboardet, og sidde og fedte rundt med mine fingre mellem linjer og bogstaver. Grundet mit arbejde, skriver jeg rigtig mange linjer tekst, og det gør jeg hovedsageligt i Word og Google Drive. Her er det frustrerende at blive frataget et væld af opsætnings- og layoutmuligheder på en iPad.

I stedet for at erstatte min bærbare computer, endte det med, at jeg slæbte rundt på både min computer og iPaden, så jeg kunne tage computeren i brug til de opgaver, der simpelthen var for besværlige eller simpelthen ikke kunne lade sig gøre på iPaden. Med andre ord: Det er ikke en laptop-dræber.

Selvfølgelig var det ikke umuligt at undvære min computer, og jeg kunne sagtens bruge iPad Pro til at tage noter, surfe på internettet og sende et par e-mails, men desværre duer den ikke til meget mere end det. Netop disse funktioner har iPad-brugere brugt iPad til i mange år. Og til de behov behøver du virkelig ikke en iPad med så meget saft og kraft som den nye iPad Pro 9,7 rummer.

Med den nye iPad Pro kommer Apple til at virke forvirrede. Det virker til, at de ved, hvad folk gerne vil have, men de vil ikke tage skridtet og lave deciderede 2-i-1-devices (måske af frygt for at kopiere Microsoft), og derfor får vi et produkt som iPad Pro, der i virkeligheden kun opfylder behov for meget få brugere.

 


Køb den hvis du…

+ Har råd til både computer og en dyr iPad
+ Ikke bruger din computer til andet end noter og at surfe på nettet
+ Vil havde den bedste iPad du kan få

Køb den ikke hvis du…

– Drømmer om at erstatte din computer med den
– Ikke har råd til tilbehør som Apple Pencil og Smart Keyboard
– Bare skal have en iPad til hjemmet

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af