Åbenhed, tværsamarbejde og legesyge er alle skridt i den rigtige retning for Apple

Åbenhed, tværsamarbejde og legesyge er alle skridt i den rigtige retning for Apple

I går aftes afholdt Apple deres årlige udviklerkonference, WWDC. Her fremviser de det nyeste inden for Apple software, for både iOS, watchOS, tvOS og OS X. Der var ikke overvældende mange nye features eller – som sidste år – helt nye tjenester, men under overfladen var det alligevel et rigtig interessant event, der viser Apples fremtidige retning.

Helt centralt for præsentationen var åbenhed, samarbejde på tværs af platforme og legesyge. For at illustrere denne retning har vi valgt et par funktioner ud, som  på, hvor Apple er på vej hen.

WWDC-161
Tim Cook på scenen til WWDC-keynoten.

Funktioner på tværs af platforme

OS X har fået nyt navn, og hedder fra nu af macOS for bedre at matche op med resten af Apples softwarenavne. Næste generation af Apples styresystem til din MacBook hedder derfor macOS Sierra.

macOS Sierra byder på en del nye features, men især to features er interessante i forhold til, hvad Apple vil i fremtiden.

Forestil dig, at kunne copy/paste på tværs af enheder. Det er lige så smart som det lyder og Apples demo så imponerende ud. Med opdateringen vil du kunne kopiere hvad som helst fra din iPad eller iPhone, og paste det direkte over på din MacBook. Det er lige så nemt og hurtigt, som at kopiere og paste noget på din iPhone eller MacBook alene.

Det tyder på et tættere samarbejde på tværs af Apple-enheder og bedre samarbejde styresystemerne imellem. Og det giver god mening, for Apple laver gode produkter hele vejen rundt, men det giver kun mening at betale de ekstra knaster for dem, hvis de samarbejder bedre end alle konkurrenterne. Ved at være bevidst om, hvad de forskellige Apple-produkter kan og styrke samarbejdet mellem dem, så undgår de at behandle eksempelvis MacBook, så stedmoderligt som de har gjort.

WWDC-166
Nu kommer Siri til macOS

Et andet eksempel på dette er Siri, der kommer til macOS, så du kan stemmestyre din MacBook eksempelvis. Det er endnu et tegn på, at de gode funktioner fra Apples fire styresystemer i højere grad bliver integreret i hinanden. Et andet eksempel er at man fremadrettet vil kunne låse sin MacBook op med dit Apple Watch.

Begræns transporten mellem apps

Der, hvor de fleste ændringer, blev annonceret var til iOS. Til efteråret kommer iOS 10, og her har Apple haft travlt. De kaldte den selv »the mother of all updates«. Det mest spændende er dog, at Apple endelig er begyndt at åbne op for udviklerne – et område, hvor Google i årevis har været mere åbne. De har givet udviklerne lov til at lege med blandt andet notifikationer, Maps, Siri, og Beskeder. Det er noget som Apple fans har ventet på i lang tid, og resultaterne kan først for alvor ses, når udviklerne har fået tid til at bruge de nye funktioner.

Det andet iøjnefaldende ved iOS-opdateringen er, at Apple fokuserer på, at man skal kunne gøre en masse vidt forskellige ting, uden at forlade den app, man egentlig skal bruge. Således kunne Apple for eksempel præsentere Rich Notifications som giver en masse muligheder for at interagere med dine notifikationer ved hjælp af blandt andet 3D Touch. Det giver blandt andet mulighed for både at se og svare på beskeder, mens du bliver i den samtale, du var i gang med.

WWDC-167
Bestil mad direkte fra Maps.

Maps har også fået en overhaling, og med udviklernes input og det nye Apple Pay på nettet, kunne Apple vise en demo, hvor de direkte i Maps-appen bestilte bord gennem én app, betalte med fingerscanneren gennem Apple Pay og bestilte transport gennem en anden app. Alt sammen foregik i Maps – det er smart.

Siri bliver også åbnet for udviklere. Med Siris evner til at skrive beskeder, søge og udføre handlinger på dine devices, giver det nogle helt nye muligheder for spil- og app-udviklerne, og det var også her at Apple blev mødt med den største applaus, fra de mange tusinde udviklere der var inviteret til eventet i San Francisco.

Et sjovere, mere moderne Apple

Rigtig mange græmmes over den mere farverige og infantile stil, som mange versioner af Android-styresystemet har, for eksempel på et så banalt punkt som emojis. Men Apple må også sande, at de er blevet kørt over af the fun train de seneste år – Apple-produkter er blevet lidt for seriøse.

Det gjorde Apple op med ved at introducere den opdaterede version af Beskeder, og her er der virkelig sket noget. Appen har fået et væld af nye funktioner, og minder nu utrolig meget om Facebook Messenger. For at nævne nogle af de nye features, så har Beskeder nu rige links, som giver et preview af det link du sender i en besked (som i Facebook Messenger), forskellige muligheder for at tilføje effekter til dine beskeder og mulighed for at identificere og erstatte ord med emoji med et klik.

WWDC-168
Det ligner Facebook Messenger.

Og så er Beskeder selvfølgelig åbnet for udviklere. Det betyder, at du kommer til at kunne gøre alle mulige ting, direkte fra appen. F.eks. betale til dine venner for biografbilletter, bestille en Uber og meget mere som stadig mangler at blive udviklet.

Hele showet varede i to timer, og selvom jeg sad tilbage med en følelse af at det havde været et kedeligt event, så har Apple faktisk præsenteret en rigtig spændende fremtid. I og med det gennemgående tema var adgang til udviklerne kommer de næste måneder til at byde på en masse nyt under solen i Apples styresystemer.

Det kræver dog nogle måneder, hvor udviklerne for lov til at udvikle og komme med nye idéer til, hvordan de kan bruge f.eks. Siri og Beskeder. Det kan give Apple et spark i den rigtige retning, og det er helt sikker noget, der kommer til at gavne os brugere en hel del. Efteråret bliver rigtig spændende, og jo flere Apple produkter du har, jo mere spændende bliver det.

Læs også: Apple Music får en gennemgribende renovering: Komplet redesign og omstrukturering på vej

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af