‘Bladvenner’ giver tryghed i ørerne med en synsk kat og 600 kuglepenne

‘Bladvenner’ giver tryghed i ørerne med en synsk kat og 600 kuglepenne
'Bladvenner'. (Foto: Gregers Overvad)

ANBEFALING. Ved udgangen af 2023 lukkede DR Mathias Helts komediepodcast ’Absolut Mathias Helt’ til stor ærgrelse for mange. Selv har jeg imidlertid aldrig været fast lytter af DR-programmet, da jeg ærligt talt tænder af på »skiftende kendte gæster«-konceptet i almindelighed. 

På siden har Mathias Helt til gengæld givet mig præcis det, jeg er ude efter – og endda så overbevisende, at jeg griner oprigtigt, med lyd på og det hele, selvom jeg sidder i toget.

’Bladvenner’ har siden tilblivelsen skiftet aktuelle ugeblade ud med 25 år gamle versioner, men ellers er konceptet uændret: Mathias Helt og Nicholas Nybro er to venner, der gennemgår højdepunkterne i ugens Familiejournal og Ude og Hjemme anno ’99 – det gør de, siger de, indtil de er »udhyggede,« og det tager lige omkring 40-50 minutter. 

Undervejs har lytterne og vores værter fået nogle favorit-features, der på organisk vis skifter lidt, men faste gengangere er fx Kirsten Hüttemeiers sindssyge opskrifter, inklusiv gætteleg, tvivlsomme 90’er-makeovers og den iskolde brevkasseredaktør, Vicki, med den synske kat. 

Når man sådan sidder og remser eksempler op, bliver ugebladsreferencerne til et absurd lille univers, og det er lige netop, hvad der er så vellykket. Ved at læne sig op ad konceptets trygge gentagelser, og takket være de to venners fremragende kemi, skaber Mathias Helt og Nicholas Nybro et rum, hvor man hurtigt føler sig som en del af klubben.

’Bladvenner’ er et eksempel på, hvor stærkt et medie podcasten kan være, når det kommer til at skabe de parasociale forhold, som får én til at vende tilbage igen og igen. Det selvom der er tale om endnu et eksemplar af en, med et begreb lånt fra r8dio, almindelig »snakke-sludre-tale-radio«. Det er noget, som de bruger meget bevidst. De etablerer et væld af interne jokes, såsom podcastens maskot, hamsteren Hr. Kriblesen, der opstod tilbage i en af de første episoder.

Og det tydeligste eksempel: De formår at engagere lytterne nok til, at de gennem cirka fem måneder formår at indsamle 600+ reklamekuglepenne, indsendt med god gammeldags pakkepost til Allys studie med Danmarks ellers måske mest besværlige adresse.

Efter målet for antal indsamlede reklamekuglepenne var nået, har de startet den nye føljeton ’fra bladven til bladven,’ navngivet efter ugebladssiderne ’fra læser til læser,’ hvor de beder om gode råd til den nye ugentlige gode råd-stafet. Her godtager de også kun fysisk post – ingen Instagram-DM’s. 

De trækker på nostalgiens som bekendt stærke kraft, når de læser tv-oversigten og taler om deres minder med diverse 90’er-programmer. Men jeg var jeg for eksempel ikke født i 90’erne og har ikke set et eneste af de shows, de taler om. Alligevel lytter jeg med, fordi jeg, ligesom de lyttere der med affektion har skrevet ind til dem, er engageret i mit envejsvenskab med bladvennerne.

Det er grunden til at jeg ikke er til skiftende ABC-kendisgæster. For godt nok genkender jeg nogle navne, men jeg kender ikke dem. Jeg kender heller ikke hverken Mathias Helt eller Nicholas Nybro. Men det får de mig til at føle, at jeg gør. Og det er ikke kun ekstremt effektivt, men også bare noget, der giver en rar følelse af tryghed i ørerne.

‘Bladvenner’ produceres af Ally og kan høres i de fleste podcast-apps.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af