H&M forsøger tilsyneladende at spinne afbrænding efter ny, svensk afsløring

H&M forsøger tilsyneladende at spinne afbrænding efter ny, svensk afsløring
Fra afsnittet ‘Brännbart mode’ af SVT-programmet Uppdrag granskning

I sidste uge byggede SVT-programmet Uppdrag granskning videre på de opdagelser, som TV2’s Operation X gjorde i oktober. I programmet fortælles det nemlig, at H&M har brændt endnu mere tøj af i hjemlandet end i Danmark de senere år. Det estimeres, at der blev brændt 19 tons H&M-tøj på et forbrændingsanlæg i Västerås sidste år, som SVT skriver i en nyhed om udsendelsen.

H&M forsvarer afbrændingen over for SVT på omtrent samme måde, som de gjorde over for TV2, nemlig ved at påpege, at tøjet brændes på grund af rester af kemikalier eller råd.

»Det er vores ansvar over for vores kunder, og det er også vores lovlig forpligtelse, at vi ikke sælger produkter, der kan være skadelige, i vores butikker. Fra et miljøperspektiv vil vi selvfølgelig gerne have, at vores produkter skal have så lang levetid som muligt«, siger H&M’s miljøchef Cecilia Strömblad Brännsten til SVT.

Den svenske miljøminister Karolina Skog er også gået ind i sagen og udtaler til SVT, at »det første spørgsmål, der ramte mig, var, hvorfor er der så mange kemikalier i produkterne, at de ikke kan sælges. Det er et tegn på noget, som er problematisk. Det spejler jo den store brug af kemikalier i produktionen«.

Afbrændingen kommer efter, at H&M har brugt meget marketingkrudt på at promovere sig selv som miljøbevidst med mål om at blive cirkulære inden for en overskuelig fremtid. Og måske er det samme marketingmaskine, der har fået sat et noget mere positivt spind på de seneste afsløringer i den udenlandske presse.

I hvert fald skriver det respekterede modemedie Business of Fashion en artikel, om hvordan H&M’s tøjafbrænding faktisk hjælper miljøet. »Afbrændingen af kaseret tøj fra butikskæden Hennes & Mauritz AB hjælper et svensk forbrændingsanlæg med at erstatte kul for altid«, lyder den første sætning af artiklen.

Artiklen citerer også H&M’s svenske kommunikationschef, Johanna Dahl, for at sige: »H&M brænder ikke noget tøj, der er sikkert til brug. Det er vores retslige forpligtelse af sikre, at tøj, der indeholder svamp eller ikke overholder vores strikte regler for kemikalier, bliver tilintetgjort«.

Det er unægteligt en noget anden historie, end dem vi (heldigvis) er blevet fortalt i Danmark og Sverige.

Du kan se afsnittet ‘Brännbart mode’ af SVT-programmet Uppdrag granskning på SVT Play.

Læs også: H&M og Zaras ni vildeste sneaker-kopier lige nu – fra Balenciaga til danske Arkk

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af