Kraftwerk – stilrent og syntetisk totalshow

Når talen falder på de Düsseldorf’ske electro-pionerer Kraftwerks optræden på Roskilde i 1998, tændes julelysene i øjnene på mangen garvede festivalrotter, som var så lyksalige at overvære seancen. Denne signatur har således gennem årene hørt mangt og meget om, hvor fantastisk og magisk en stund menneskemaskinernes optræden på Dyrskuepladsen var. Derfor var det med de helt store forventninger under vesten, at undertegnede indfandt mig foran Flamingo-scenen iført et par af de patenterede Kraftwerk 3D-briller, som var blevet uddelt til lejligheden.

Et langt stykke ad vejen indfriede germanerne lykkeligvis også mine tårnhøje forventninger med deres ambitiøse kombination af visuals og en aldeles træfsikker setliste, der var spækket med et udpluk af tyskernes største numre. Hele koncerten igennem stod de fire medlemmer statisk, koncentrerede bag deres elektronik, og lod i stedet fornævnte visuals spille hovedrollen. Kraftwerk er nemlig meget mere end musik. De er tværæstetisk kunst med stort ’K’, og en Kraftwerk-koncert er et stilrent og syntetisk totalshow, der både pirrer øjne og ører.

Læs live-anmeldelse: Best Coast på Way Out West

Über-klassikeren ‘The Robots’ åbnede seancen på fornemste vis, så man stod og tog sig selv i at have følelsen af at være del af et vintage Commodore 64-spil. Sci-fi-æstetikken i ‘Spacelab’ og ‘Metropolis’ fremtvang minder fra Stanley Kubricks filmiske mesterstykke ‘2001: A Space Oddessey’, og man tog gerne på sviptur i det ydre rum i selskab med Kraftwerk.

Senere indfandt vi os i Volkswagen-rugbrødet og tøffede i mageligt tempo af sted ned gennem Europa i ‘Autobahn’. Efterfølgende blev folkevognen skiftet ud til fordel for den tohjulede, og vi oksede således derudad i hælene på cykellegenden Fausto Coppi i totrinsraketten ‘Tour de France 1983’ og ‘Tour de France 2003’.

Det 75 minutter lange set blev afrundet med maner i form af et medley af ‘Boing Boom Tschak’ og ‘Music Non Stop’. Her stod man med smag efter mere, men kraftværket var lukket ned for denne aften, og de fire robotter var sprunget på ‘Trans Europe Express’ med destination mod Kling Klang-studierne. Nu stod man ellers lige der med sine flotte 3D-briller og havde det så herligt.

Koncert. Flamingo, Way Out West.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af