15 uforglemmelige dansevideoer fra de seneste 15 år

Sia har med ‘Chandelier’ og ‘Elastic Heart’ sat nye standarder for dansemusikvideoer. Med det unge talent Maddie Ziegler i spotlyset har dansefeberen og lysten til at svinge sig i lysekronen spredt sig, og den ægte, udtryksfulde inderlighed har gjort indtryk verden over.

Vi har taget et kig på de allerbedste dansevideoer fra det nye årtusinde og ladet de glamourøse superstjernekoreografier (Beyoncé, vi kigger på dig) vige pladsen til fordel for boblende danselyst og smittende glæde, uanset om de medvirkende er professionelle eller ej. 15 uforglemmelige videoer, hvor dansen kommer direkte fra hjertet – upoleret, uprætentiøst, uimodståeligt og underholdende.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. The Avalanches ‘Since I Left You’ (2001)
Det er en trist skæbne at være minearbejder i deprimerende omgivelser og under sort-hvide kår. Men så er det jo et held, at en farverig verden fuld af fængende beats, sødmefulde samples og ikke mindst labre danserinder gemmer sig på den anden side.

Med lige dele hjerte, humor og surrealistisk fantasi byder The Avalanches op til et eventyr af en fællesdans, når den beskidte minearbejder stjæler opmærksomheden under en danse-audition. Koreografien er charmerende skæv og går som forelsket hånd i hånd med de blide, dansable toner fra australiernes debutalbum. Meget kan man sige, men det er bestemt ikke alle og enhver, der kan inkorporere en beskidt mand med overskæg og ‘samkvemmelige’ bevægelser i en musikvideo – og slippe så charmerende godt afsted med det.

Se flere uforglemmeligt uprætentiøse dansevideoer på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Fatboy Slim ‘Weapon of Choice’ (2001)
Christopher Walken er en mand af mange talenter. Ikke nok med, at han både har over 100 film og en karriere som løvetæmmer på sit cv – han er også en dygtig danser. Et talent, der kom ham til gode, da han tiltuskede sig den uforglemmelige hovedrolle i Fatboy Slims Spike Jonze-instruerede musikvideo ‘Weapon of Choice’.

Til Norman Cooks direkte danseopfordrende toner ryster den godt 60-årige Walken med imponerende, fantasifulde krumspring sin stive forretningsmands-mine af sig i en mennesketom hotellobby. Dansen kulminerer i både kraftspring, vejrmøller og flyvende special effects, der ganske givet må have fået adskillige blankpolerede skosnuder til at vippe danselystent og misundeligt i alverdens hotellobbyer sidenhen.

Danselysten fornægtede sig bestemt heller ikke to år forinden, da Spike Jonze under pseudonymet Richard Koufey dannede den fiktive dansegruppe ‘The Torrance Community Dance Group’ til den ligeså uforglemmelige musikvideo til Fatboy Slim-tracket ‘Praise You’. Med Jonze i front boltrer de glade amatører sig på gaden under en guerrilla-opvisning, der om noget vidner om originalitet og genial dansegalskab.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Kings of Convenience ‘I’d Rather Dance With You’ (2004)
At der er noget helt særligt ved tynde, langlemmede, rødhårede mænd, der danser, fik vi slået fast med syvtommersøm med ‘Napoleon Dynamite’. Men i kølvandet på filmen fik mr. Dynamite seriøs kamp til stregen af sit norske modstykke, Erlend Øye.

Den gode Øye har ikke meget forstand på at tale pigerne bløde i knæene, men til gengæld forstår han at danse. Hjulpet på vej af en gruppe fine balletpiger indtager han i selskab med sin Kings of Convenience-makker mangt et medlidende indiehjerte med sine vrikkende hofter og stramme, hvide bukser. Et sælsomt syn, vi helst ikke havde været foruden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. OK GO ‘Here it Goes Again’ (2006)
17 optagelsesforsøg, otte løbebånd, fire rablende skøre bandmedlemmer og en tålmodig koreograf. Således lyder opskriften på den dybt originale one-take-musikvideo til OK Gos ‘Here It Goes Again’, der skulle blive det helt store virale hit for de energiske amerikanere i Youtubes spæde opstartsdage.

Ikke nok med, at det er underholdende at se fire granvoksne mænd hoppe gennem hinandens ben i fuld fart – det er også en ganske imponerende og ikke helt ufarlig koreografi. Alt sammen udført i stramme jeans og dyb koncentration, naturligvis.

Sidenhen har kvartetten gjort sig i endnu flere skæve musikvideoer, og deres legesyge påhit trækker efterhånden en solid fanskare. Komplekse koreografier, hundetricks og overdimensionerede domino-konstellationer – den ene video er mere fantasifuld og bindegal end den næste.

At slalomsvingene på løbebåndene ikke har dannet mode i træningscentrene endnu, stiller vi os dog totalt uforstående (og mildest talt skuffede) overfor.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Feist ‘1 2 3 4’ (2007)
Ved åbningsceremonien til vinterolympiaden i Calgary i 1988 deltog den 12-årige canadier Leslie Feist som danser blandt 999 andre børn. Her fandt hun eftersigende inspirationen, der godt tyve år senere blev til den farverige glædesrus af en musikvideo til ‘1 2 3 4’.

Iklædt alle regnbuens farver og med en pailletbesat Feist i centrum danser den positive forsamling sig gennem one-take-videoen i et uprætentiøst, lykkeligt mix af krammere, smil, fest og glade dage – præcis de elementer, som sangen netop så fint lydligt udtrykker.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Beirut ‘Elephant Gun’ (2007)
Sommetider går billeder og musik ganske enkelt op i en højere enhed. Dette var tilfældet, da Zach Condon og hans Beirut satte visuelle indtryk til deres ekspressive lydbillede.

‘Elephant Gun’ skulle blive bandets første officielle musikvideo, der med konfetti, bølgebrus, følelsesmættede danse og excentriske overskæg stærkt indkapsler Beiruts musikalske ånd i hele sin drømmende, feriefordrende, balkan-eksotiske helhed.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Chairlift ‘Amanaemonesia’ (2011)
Det tog et par måneder, en hel masse timers dans samt balletlektioner, før Chairlifts Caroline Polachek befandt sig i en kropsnær gymnastikdragt og dansede sig gennem musikvideoen til duoens ‘Amanaemonesia’. Hun ville nemlig efter eget udsagn gerne lande et sted mellem seksualitet og groteske, slimede bevægelser, hvor en slags David Lynch får referencer til tango, salsa og latindans. Og det kan man jo i sandhed godt forstå.

Resultatet af videoen til det knapt så mundrette nummer, der gjorde sig som førstesingle fra bandets andet album, ‘Something’, blev en surrealistisk blanding af retro-karaoke-billeder og futuristiske, humoristiske dansetrin. Alt sammen billeder, man næsten ikke kan undgå at blive sært draget og danselysten af. Ikke mindst grundet det hamrende charmerende øjeblik omkring 1:50, hvor Polachek tager et ladylike sug af sin imaginære cigaret, hvorefter hun vrikker med bagpartiet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. The Black Keys ‘Lonely Boy’ (2011)
»Jeg kan danse – alle og enhver kan danse«, lød det fra Derrick T. Tuggle, der var statist på sættet til optagelserne af videoen til The Black Keys’ ‘El Camino’-single ‘Lonely Boy’. Tuggle skulle spille sikkerhedsvagt i videoen, der havde både plot, manuskript og mere end 40 personer på skuespillerlisten. Men da rockduoen ikke var tilfredse med resultatet, faldt deres opmærksomhed i stedet på en improviseret one-take-optagelse af den danseglade statist.

Det mildest talt overraskende udfald af musikvideoen sikrede Carney, Auerbach og deres ‘John Travolta møder Carlton Banks’-festfyrværkeri af en dansede hovedperson en regulær, viral succes. Også selv om den ganske vist med et stort, unødvendigt filmhold på lønningslisten med Auerbachs ord kandiderer til at være det dyreste single-shot nogensinde.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Slow Club ‘Two Cousins’ (2011)
Som om de fængende, positive toner af Slow Clubs ‘Paradise’-single ‘Two Cousins’ ikke var livsbekræftende nok i sig selv, blev nummeret akkompagneret af en rørende smuk billedside.

Selv trods sort-hvide farver fornægter følelsen af solskin sig ikke, hverken i lyd eller billede. Scenen har den britiske duo overladt til danserne Ryan Francois og Remy Kouakou Kouame, der i smukt afstemte billeder swing-inspireret danser igennem, så det ligner, det kommer direkte fra hjertet med alt det indebærer af rendyrket glæde og skønhedsfejl.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Radiohead ‘Lotus Flower’ (2011)
Op til udgivelsen af deres ottende studiealbum, ‘The King of Limbs’, skabte Radiohead viralt røre i Youtube-dammen med en billedside til forløber-tracket ‘Lotus Flower’. Konceptet var rørende enkelt: Frontmand Thom Yorke slår i en række sort-hvide billeder til Søren med gennemførte, udtryksfulde dansetrin og en fuldkommen hypnotisk indlevelse.

Med en alternativ blanding af blide hoftevug, hardstyle-lignende energiudladninger samt spasmer, der havde været selv salige Ian Curtis værdig, viser Yorke sig som en reel ‘king of limbs’. En bedrift, der ikke overraskende affødte utallige memes på internettet – blandt andet af en dansende Thom Yorke til tonerne af ‘Single Ladies’.

Det kreative hold bag ‘Lotus Flower’-videoen, heriblandt instruktør Garth Jennings og koreograf Wayne McGregor, gentog successen med Thom let-på-tå til Atoms for Peaces ‘Ingenue’. Denne gang har Yorke selskab af danserinden Fukiko Takase til en vilter, symbiotisk gentleman-dans.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. Todd Terje ‘Inspector Norse’ (2012)
Ganske vist er den norske producer Todd Terje selverklæret ‘Inspector Morse’-fan, men det var nu ikke denne Inspector, der inspirerede klubklassikeren. Inspector Norse er nemlig norske Marius Solem Johansens internet-alias, og det var denne herre, der med sine besynderlige hjemmevideoer gjorde indtryk på Terje. Som Inspector Norse leverer Johansen både ivrige dansevideoer og hjemmelavede opskrifter på euforiserende stoffer, alt imens han mildest talt har det tovligt iført pailletter, ponchoer og lyskæder.

Selve musikvideoen til Terjes ‘Inspector Norse’-track er et uddrag fra den korte dokumentar ‘Whateverest’, der i 2012 blev lavet om den underholdende Norse, der »egentlig bare elsker at danse«. Helst på stoffer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. Quadron ‘Hey Love’ (2013)
Om det er den musical-lignende kamp om heltinden, de karismatiske bejlere eller den Soul Train-glade fællesdans, der gør musikvideoen til ‘Hey Love’ lige så catchy som nummeret selv, er svært at sige. Men én ting er sikkert: Quadrons Coco gør sig forbandet godt i alt fra tyrefægterklæder til glitter-outfits som den selvsikre diva, hun er. At rammerne er så folkeskole-teatersals-agtigt simple, gør kun lysten til at smide alt, man har i hænderne og storskrålende hoppe med, så meget større.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

13. Jungle ‘Platoon’ (2013)
Da Jungles soulfulde 70’er-funk spredte sig fra den Londonske undergrund i løbet af 2013, svirrede rygterne heftigt om bandets identitet. Misledende billeder og hemmelighedsfulde interviews pustede kun yderligere til ilden, der for alvor blev til en steppebrand af succes med bandets musikvideo til ‘Platoon’. En video, der kredser om en lille, uskyldig pige, der viser sig at have mere attitude og flere breakdance-skills end nogen anden seksårig med cornrows og lilla træningssæt hidtil har formået at mestre.

Mystikken lettede endelig, da Jungle viste sig at være makkerskabet mellem britiske Tom McFarland og Josh Lloyd-Watson, som live bakkes op af fem yderligere musikere. Men den lyssky gruppe fortsætter med at overlade spotlyset til diverse dansere i deres musikvideoer, der alle som en er fuldkommen uhørt groovy – uanset om det handler om hiphoppere på rulleskøjter eller ældre mænd i Adidas-tøj (som i den nedenstående ‘Time’).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

14. Flying Lotus feat. Kendrick Lamar ‘Never Catch Me’ (2014)
Sommetider tillader det let distancerede musikvideoformat billeder, der ganske enkelt ikke ville gøre sig på anden vis. Men til Flying Lotus’ energiske beats og Kendrick Lamars tempofyldte flow virker denne fortælling i hele sin rørende, livsbekræftende og æstetisk fine helhed.

En smertefuldt begravelsesceremoni for en lille dreng og en lille pige afbrydes, da børnene som ved et mirakel vækkes til live og dansende løber ud i solen. Med legesyge trin danser de med insisterende kraft for livet ud i friheden, som om intet nogensinde igen ville kunne fange dem.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

15. Jamie XX ‘Sleep Sound’ (2014)
Musik er uendeligt meget mere end lyd. Dette fik den London-baserede kunstner Sofia Mattioli at mærke, da hun på en togtur hørte musik i sine høretelefoner, mens hun blev kontaktet af en kvindelig medpassager. Kvinden nedskrev en besked om, at hun, selv om hun var døv, kunne mærke musikken ud fra måden, Sofia bevægede sig på.

Med denne oplevelse i kroppen takkede Sofia Mattioli ja til at kreere musikvideoen til producer og The xx-medlem Jamie xx’s hypnotiserende drømmelandskab på ‘Sleep Sound’. I videoen inviterer Mattioli 13 døvstumme personer op til en dans, der får dem alle hver i sær til at bevæge sig rytmisk til musikken, som de kan mærke den.

I takten til Jamie xx’s minimalistiske, dragende beats taler de rørende, æstetisk smukke billeder deres helt eget oprigtige, livsbekræftende sprog.

Læs også: De 15 mest markante musikvideoer fra 2015

Læs også: Must hear: Her er den seneste måneds 10 vigtigste sange

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af