Årets bedste: Blaue Blume-forsanger Jonas Smiths favoritter – inkl. en ‘Nak & æd’-hyldest

I løbet af december peger adskillige af årets markante personligheder på deres 2015-favoritter indenfor musik, film, tv-serier og Youtube-klip. Dagens anbefalinger kommer fra Jonas Smith, der sammen med resten af Blaue Blume endelig udgav deres flotte debutalbum ‘Syzygy’ i år.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad er det bedste musikalbum, du har hørt i 2015?
Joanna Newsom ‘Divers’

»Hun er efter min mening amerikas svar på Bjørk. Lige så ekvilibristisk og gudesmuk. Hendes univers virker på overfladen komplekst og kan være svært at tage ind, hvis man forsøger at forstå det, men overgiver man sig til det, bliver man bjergtaget af vilde historier og musik, der tager dig i hånden og efterlader dig i en farverig verden hinsides. Jeg har, ligesom med hendes andre plader, også rålyttet til ‘Divers’, men stadig ikke tilnærmelsesvis regnet den ud. Det er ekstremt teatralsk og sikkert ikke for alle, men i mine ører bliver det sgu ikke meget bedre«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad er din favoritsang fra året?
Bisse ‘Shotgun for dig’

»Jeg blev blæst bagover, da jeg hørte denne sang. Thorbjørn alias Bisse er, hvis man spørger mig, blandt de allerbedste dansksprogede sangskriver i nyere tid. Jeg fatter ikke, hvilken hellig gral han drikker af, men noget særligt gør ham i stand til afspejle de øjeblikke, hvor jeg i mit allermest idéforladte Facebook-lune lider druknedøden i en overfladekultur og må bide hul i mig selv for at finde en sjæl. Det er så vigtigt, det han har gang i. »Jeg råbte shotgun – jeg vil sidde ved siden af dig for altid« – what up for en punchline«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad er den bedste film fra i år, du har set?
‘The Salt of the Earth’ / ‘Mission: Impossible – Rogue Nation’

»’The Salt of the Earth’ er nok blandt de bedste film, jeg nogensinde har set. Af respekt for Tom Cruise og ‘Mission Impossible’-sagaen, som jeg elsker, vil jeg også lige nævne ‘Rogue Nation’ og anbefale alle med den velkendte Cruise-aversion i maven at lægge den på hylden i de to timer filmen varer«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvilken tv-serie har du været mest begejstret for?
‘Nak & æd’

»For et par uger siden fik jeg en al for sen åbenbaring. Efter koncerter er jeg så vanvittig høj på adrenalin, at jeg ikke kan sove, og i stedet for at tælle en million får sætter jeg nu et afsnit ‘Nak & æd’ på. Det er jo hyggekoncentrat uden lige og den ideelle distraktion. Det er håbløst politisk ukorrekt og helt genialt. Ingen har nogensinde inspireret til at lave mad, men Nikolaj Kirks rustikke køkken er altså svært dragende. Bruger nu kun hele uskrallede løg i min kødsovs. (Det er muligvis et morbidt klip, jeg her har valgt, og slet ikke repræsentativt for hvor lidt dramatisk programmet egentlig er)«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad er det bedste Youtube-klip, du har set i 2015?
»Efter mange indie-konspiratorers udsagn er dette det eneste filmklip der findes af Nick Drake! Intet mer, intet mindre. Hvilken romantisk forløsning, at han ikke vender sig om«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvilken film/tv-serie/album/koncert skuffede dig?
‘The Martian’

»Jeg var inde og se Ridley Scotts ‘The Martian’. Kæft noget lort. Der var jo ellers virkelig lagt i ovnen til en spændende psykologisk thriller af dimensioner, hvor man sætter et menneske i den absolut værst tænkelig og skræmmende lortesituation. Okay – Matt Damon er alene på en planet intet menneske før har betrådt, hans space palls har forladt ham og tror, at han er død, så de kommer altså ikke tilbage. Der er ingen mad og ingen vand! I stedet for at sidde og skrige i sin forladte space shuttle til han kvæles i angst for ensomheden, som en anden Edgar Allen Poe, giver han sig den ondelyneme i kast med at lave kartofler og mobiltelefoner, så han kan ringe hjem! Han ser gode film i flimmeren og spiser m&m’s, og før man ved af det, bliver han samlet op af Nasa. Det eneste der reelt set irriterer ham under hele opholdet ALENE PÅ MARS er det faktum, at det eneste musik han har på sin iPod er disko. Wtf. Det var fandeme ligeså spændende som fællespisning hjemme ved min mor i Kolding… Jeg tror endda, at et lignede budget var blevet brugt mere actionpacked i den sammenhæng«.

Læs også: Vi kårer: Årets 15 bedste danske album

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af