Årets bedste: Raske Penges favoritter – jazz, gaderap og graffitifilm

Årets bedste: Raske Penges favoritter – jazz, gaderap og graffitifilm

I løbet af december peger adskillige af årets markante personligheder på deres 2015-favoritter indenfor musik, film, tv-serier og Youtube-klip. Nu er vi nået til en af dansk dancehalls førende skikkelser, Rasmus Poulsen aka Raske Penge, der (omsider) udgav debutalbummet ‘Indtil nu’ i år.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad er det bedste musikalbum, du har hørt i 2015?
Bremer/McCoy ‘Ordet’

»Hmm, jeg siger ‘Ordet’ af jazzduoen Bremer/McCoy. Det er afgjort den plade, jeg har hørt mest i år. Og bare for at der ikke skal komme nogen og anklage mig for at være nepotistisk, må jeg hellere nævne, at det er et band, som jeg kender godt og endda udgiver på mit lille label. Ikke desto mindre er jeg kæmpe fan og værdsætter deres udvikling på dette album, hvor der er blevet syret lidt længere ud og skruet mere op for ekko-maskinen. Dyb, modal jazz-dub meditation til ethvert sindelag«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad er din favoritsang fra året?
Gilli ‘Orale’

»Jeg tror sgu, det må være ‘Orale’ med Gilli. Stort gade-anthem og samtidig stor radiosang. Den passer til bilen, natklubben, rygerklubben og mødreklubben. De færreste forstår hvad han siger, men alle synger med. Godt lavet! Ikke mindst af HenneDub på beatet. Klart årets beat også! Virkelig stærkt kørt af Gilli, der havde A-rotation på P3 med både ‘Orale’ og ‘Cest La Vie’ (feat. MellemFingaMuzik) samtidig. Begge sange superfede, iørefaldende og gade som ind i helvede«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad er den bedste film fra i år, du har set?
‘Kids or Kingz’/’Inside Out’

»Der må jeg sige graffitifilmen ‘Kids or Kingz’. Jeg så den til en visning, som vist nok skal forblive den eneste mulighed i verdenshistorien for at se den film. Det er i hvert fald planen. Den skal ikke på nettet, ikke på DVD og ikke vises igen. Det i sig selv, synes jeg, er sprødt. Det minder mig om soundclash, hvor man bruger måneder og tusindvis af kroner på dubplates, som kun bliver spillet i få sekunder og kun den ene aften. Og filmen var også virkelig gennemarbejdet i alt fra materiale til klip. Den dokumenterer et imponerende værk begået af, lad os bare sige, nogen fra København, som har en forkærlighed for at male på metroen. Som folk måske har bemærket, ser man ret sjældent graffiti på metroen. Men her er 65 minutter pakket med kun metrograffiti og en masse små, sjove episoder med vagter og så videre. Klippet som en musikvideo og med en perfekt afvejning af action, pieces og et klimaks til sidst med en masse fede wholecars. Til sidst følger man de allerførste eksemplarer af de nye metrotog, dem til Cityringen, fra de ankommer til Danmark og til de bliver malet totalt ned før de overhovedet er prøvekørt. Interessant film.

Bedste tilgængelige film: ‘Inside Out’«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvilken tv-serie har du været mest begejstret for?
‘Rick and Morty’

»Top sjov, grov, detaljeret og fantasifuld animationsserie. Det eneste længe, der faktisk har overgået ‘Simpsons’. Det lyder ikke sjovt, når man forklarer det, og der er alligevel kun to sæsoner, så man kan lige så godt bare komme ud på nettet – jeg mener, ud i lufthavnen og over til USA og så sluge denne genistreg.

Bedste tilgængelige serie: ‘Transparent’ eller ‘Narcos’«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvad er det bedste Youtube-klip, du har set i 2015?
»Mike Wilhelm synger sangen ‘Me & My Uncle’ i noget lokal-tv i San Fransisco i ’78, som blev lavet af hippieikonet Girl George. Her synger Mike den meget bedre end sin albumversion og alle Grateful Dead-udgaverne og Judy Collins’ originaludgave. Han synger og spiller for fedt og fortæller historien perfekt. Jeg elsker Youtube for at give obskurt tv nyt liv!

Bonusinfo: Sangen er skrevet af John Phillips fra The Mamas & the Papas. Men han fandt først ud af det, da han begyndte at modtage royalties for et Judy Collins-nummer, han aldrig havde hørt om. Han ringede til hende for at udrede fejlen. Og så forklarede hun ham, at de havde været stive sammen efter en af hendes koncerter, hvor han skrev sangen, og hun optog den på bånd. Han havde været helt væk og kunne intet huske, så hun syntes, det var god lir at indspille den selv og lade ham finde ud af det på den måde. Kongesang!

Skud ud til min homie Schmidt-Jallaen, der viste mig klippet«.

240639-mf-doom-mf-doom-wallpaper-3
Hvilken film/tv-serie/album/koncert skuffede dig?
»Det skuffede mig, da MF Doom aflyste sin koncert på min yndlings dad-rap-festival Vanguard. Han er en af de fedeste rappere ever, og jeg mangler at se ham. Men han blev åbentbart syg eller noget, så fuck ham. Ej, folk tror altid, det er kunstnernes skyld, når de aflyser (og det gør rappere jo temmelig tit). Men det kan være så meget og så mange, der er skyld i det. Men lort alligevel«.

Læs også: Anyas favoritter fra 2015

Se også ‘Raske Penges guide til et rigere liv’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af