Hold dit nytårsfortsæt: Her er soundtracket til alt det, du lovede dig selv (men har svært ved at overholde)

Hold dit nytårsfortsæt: Her er soundtracket til alt det, du lovede dig selv (men har svært ved at overholde)
Mac DeMarco ved, hvor svært det kan være at kvitte smøgerne... (Foto: Coley Brown)

Så er det blevet februar, og for de fleste med nytårsfortsætter er det nu do or die. Der findes selvfølgelig altid dem, der uden problemer kan holde fast i løfterne og lægge livsstilen om, men så findes der også alle os andre…

Det er nemlig langt fra nogen nem opgave at opretholde alle de gode takter, som den 1. januar stod soloklart. Nytårsfortsætter er om noget sværere i praksis, og derfor har vi sammensat et lille selvhjælps-soundtrack til tre af de mest klassiske af slagsen – så kan du måske få hanket lidt op i dig selv eller ligefrem blive inspireret til nye livsændringer.

Nytårsfortsæt #1: Kom af med lasterne – skru ned for sprut og smøger

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kendrick Lamar Swimming Pools (Drank)

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at der intet er i vejen med at feste. Men alligevel kender de fleste nok til øjeblikket, hvor man lige har fået den genstand for meget. På ‘Swimming Pools (Drank)’ prædiker Kendrick om sit nok lidt for indgående forhold med flasken, og nummeret rammer perfekt den uhensigtsmæssige tilstand, sprutten kan efterlade dig i. Derfor er tracket også et rigtig godt sted at begynde, hvis man vil skære lidt ned på de våde varer. Bekæmp din FOMO og lad være med at bukke under for gruppepres!


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Arctic Monkeys ‘Why’d You Only Call Me When You’re High’

Hånden op hvis scenariet virker velkendt: Det er dagen derpå, og du vågner til en mobil, der mod din vilje har foretaget langt flere opkald, end du umiddelbart kan huske. Det kan hurtigt udvikle sig til en akavet affære med et blokeret nummer – og værst af alt en skrækkelig omgang moralske tømmermænd dagen derpå. ‘AM’-hittet er derfor en utrolig stærk påmindelse, hvis man har svært ved at se ulemperne ved endnu en våd aften i byen.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

The Microphones Dont Smoke

En evig klassiker på listen over nytårsløfterne. Mange kæmper en konstant kamp mod trangen til tobakken, og det kan for nogen være rigtig svært at være afholdsmand i hverdagen og især i nattelivet. Men der er heldigvis håb forude, når man lytter til ‘Don’t Smoke’ fra hedengangne The Microphones.

Med en let analyserende tilgang til problemet spørger lyrikken retorisk: »Is it because this little part of you wants to be dead?«, hvorefter teksten kortfattet konkluderer »There’s no excuse to start smoking«. Så kan man i hvert fald suge lidt på den, når det kradser i fingrene efter et nikotinfix.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Cat Power ’Lived in Bars’

Det kan være sjovt at leve livet gennem flasken, og de fleste kan nok se tilbage på gode minder i en mere eller mindre omtåget tilstand. Cat Power er dog også bekendt med, når barlivet bliver en tand for opslidende. ’Lived in Bars’ handler både om de gode nostalgiske år, men også om at opdage, hvornår du har fået for meget af det gode. Sangen fungerer altså mest af alt, når man har brug for lidt ekstra overbevisning til opretholde sit løfte. Dog skal der lyde en advarsel mod at falde fluks tilbage på baren i selskab med alle de gode minder.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Dead Kennedys ’Too Drunk to Fuck’

Denne her lader vi stå for sig selv…


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

LCD Soundsystem ’Drunk Girls’

»Drunk girls ’cause a couple of heart attacks / drunk girls are unusually mild / drunk boys keep in pace with the pedophiles / drunk girls are boringly wild«.

James Murphy fra LCD Soundsystem kender umiddelbart også til de mindre hensigtmæssige sider af det fulde hunkøn (men bestemt også de mindre flatterende sider af en lidt for fuld og frisk fyr). Bedst af alt beskriver Murphy, hvad der sker, når kønnene mødes i fuld tilstand :»Drunk boys leave their irons in the fireplace, ’cause drunk girls give them too many tries«.

‘Drunk Girls’ er en indsigt i de mange faldgruber hos begge køn i det sene natteliv.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

BONUSTRACK: Til dig, der bare vil ryge
– 
Mac Demarco ‘Viceroy’

Givetvis er nytårsfortsætter svære at overholde, og som vi beskrev før, kan det være en noget nær umulig opgave at lægge den tyngende smøgtrang fra sig. Så skulle du alligevel falde i, kan du i det mindste mindske den knirkende samvittighed med Mac’ens nyklassiske hyldest til sømmene.

Mere nytårsfortsæt på de følgende sider.

Nytårsfortsæt #2: Vær mindre på telefonen og mere tilstede med familien/vennerne/kæresten

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Wiz Khalifa feat. Snoop Dogg ‘No Social Media

Du var på det seneste begyndt udelukkende at udtrykke dig i sætninger under 140 tegn, og derfor besluttede du dig for i det nye år at skære alvorligt ned på dit altopslugende forbrug af sociale medier. En øvelse der nu viser sig langt mere udfordrende end du kunne regnet med.

Men frygt ej – Wiz Khalifa er klar til at bekræfte dig i, hvor irriterende det kan være for resten af verden, når du konstant har travlt med at opdatere Instagram. Det kan virke som en noget bidsk motivator, men Khalifas budskab på ‘No Social Media’ står alligevel soleklart frem: »Baby press silent, we don’t need our phones / and mothafuck a charger, you can leave it home / don’t keep going on your phone, I’m starting to getting upset / cause you wouldn’t be shit without the internet«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kanye West Family Business

Det er vigtigt ikke at glemme sin familie. På godt og ondt spiller de nok en eller anden rolle i dit liv, og uanset om du kan lide det eller ej, er de i sidste ende den familie, du er givet. Derfor er det også vigtigt at blive husket på familielivet på netop godt og ondt, når du bliver fristet til at springe over de hektiske/søvndyssende familiemiddage.

Selv om ‘Family Business’ i høj grad beskriver en familie, hvor alt er langt fra perfekt, beretter Yeezy-tracket også, hvorfor det er vigtigt at stå sammen igennem gode såvel som dårlige tider.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Unknown Mortal Orchestra Cant Keep Checking My Phone

Vi kender alle til at tjekke telefonen nok en gang for meget i ny og næ. Denne sang er godt nok en del mere kompleks end det, men omkvædet kan alligevel snildt fungere som mantra, når du er ved at bukke under for de mange lokkende notifikationer.

Sig det højt og gentag: »I Can’t Keep Checking My Phone…«


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Father John Misty True Affection

Josh Tillmann har aldrig været blu for at ironisere over vores stigende brug af smartphones, Macbooks og andre elektroniske fornødenheder, og ‘True Affection’ beretter bestemt også om en frustreret mand, der søger den sande og mere dybe tilknytning langt udenom »these strange devices«.

Så næste gang du har brug for en ekstra opmuntring til at lægge elektronikken fra dig, så husk på, at du potentielt kan gå glip af en sikkert ret vild samtale med selveste Father John Misty. Måske er det et lidt usandsynligt scenarie, men man kan jo aldrig vide sig helt sikker, vel?


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

The Microphones Get off the Internet

Endnu en sang fra The Microphones har fundet vej til vores liste, og ligesom i ‘Don’t Smoke’ er carpe diem-budskabet ligeså nemt at forstå for enhver, der knokler med nytårsfortsættet om at være mindre online:

»Listen to me / get off the internet / we are the ones who are alive right / now so lets start living«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Cults ‘Go Outside’

»You really want to hole up / you really want to stay inside and sleep the light away«.

Der er noget helt simpelt i ‘Go Outside’, der giver enhver lyst til at smide alt i hænderne og – ja – simpelthen komme ud i den friske luft.

Det skal selvfølgelig bemærkes, at vi stadig befinder os midt i den stride danske vinter, og vi derfor er langt fra det solbeskinnede Californiske klima, som Cults sandsynligvis henviser til. Men sangen besidder alligevel en hvis form for overtalelsesevne, der betyder, at du nok kan lægge computeren fra dig, trække i det varme tøj og for alvor bryde dig fri af dit magelige vinterhi.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Mariah Carey ‘All By Myself

Se nu der – da du endelig kiggede op fra din telefon var alle dine venner taget afsted uden dig. Du ringer til dem, du skriver beskeder til dem, men de har vist tilsyneladende travlt med noget andet. Pludselig popper der et Instragram-post op, hvor de alle fyrer den af med René Diff og champagne i en luksuriøs hvid limo Det står faktisk så grelt til, at ikke engang din mor tager telefonen når du ringer.

I lige præcis dén situation kan du sætte ovenstående evergreen på og lade den fungere som en fremragende motivation til at være noget mere til stede for både dine venner og familie i fremtiden.

Nytårsfortsæt #3: Fysisk velvære: Kom i form, få noget søvn og spis sundt

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Dead Prez ‘Be Healthy’

En klog person har engang sagt, at din krop er dit tempel, og mange har nok sat sig for at skære ned på junk food og søde sager i det nye år. Dog er det langtfra en nem opgave, og derfor kan man godt have brug for lidt opmuntring til at stå fast, når kroppen skriger på et hurtigt Ostepops-fix.

‘Be Healthy’ kommer dig til undsætning. Sangen skal forstås ligeså bogstavelig som dens titel, og Dead Prez giver dig her en opsang til et godt helbred, der blandt andet indebærer otte glas vand om dagen og masser af grøntsager. Kuren indbefatter ganske vist også en diet bestående af »strictly herb«, og her er der til gengæld nok tale om et fortolkningsspørgsmål.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Max Richter ’Sleep’-albummet

Det er vigtigt at få sin nattesøvn, og her kommer Max Richter dig til undsætning, hvis du er en af dem, som bliver for sent oppe. Sidste år præsenterede komponisten sit ambitiøse ‘Sleep’-projekt på BBC – et skræddersyet sovesoundtrack, der vil få selv den mest stædige natteravn til at søge mod søvnens blide favntag.

Bedst af alt varer stykket lige præcis de otte timer, du har brug for, men lyder det som en lidt for stor mundfuld, er projektet heldigvis også udgivet i en kortere albumversion.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Tame Impala ’Be Above It’

Denne her er rettet imod psykisk velvære – også vigtigt! Et klassisk nytårsfortsæt kan nemlig også være at slippe bekymringerne og alle de stressende tanker, og dette kan absolut være et væsentligt aspekt af den fysiske velvære også. Det hele hænger sammen…

Kevin Parker kender alt til at hæve sig lidt over livets mange skærmydsler og leve livet med et mere positivt syn på tilværelsen. ‘Be Above It’, plain and simple.

Skulle du være til det mere ligetil, er der selvfølgelig også altid den mulighed at sætte ‘Happy’ – måske tvangsmetoden virker.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Jack White ‘I Guess I Should Go to Sleep’

Med klimprende klaver og klagende stemme beskriver Jack White, hvorfor det nogen gange er vigtigt at mærke efter i fødderne efter en lang dag på vejen og efterfølgende trække stikket, når hver en fiber i din krop skriger efter søvn.

»Guess I should go to sleep / it’s too hard standin’ on my own two feet / been runnin’ too long on an endless street / well I guess I should go to sleep«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Drake  ‘Hotline Bling’

Kort sagt, det behøver altså ikke være så surt at komme i form. Drake viser jo her, hvordan det skal gøres. Der skal nogen gange ikke andet til end en frisk omgang cha-cha, før kiloene rasler af kroppen. Og skulle du have svært ved at følge med, kan du jo altid følge op med nogle danselektioner.

Det vil selvfølgelig altid være op til den enkelte at finde den musik, der giver dem lyst til at bevæge sig. Så måske er et godt forslag at finde lige præcis den sang, der motiverer på den helt rigtige måde. ‘Hotline Bling’ gør det stadig for os.

I sidste ende kunne det være du helt frivilligt (gisp!) fik lyst til at løbe den tur.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

BONUS: Husk at nyde livet
– Weird Al Yankovic ’Eat It’

Det er altså også vigtigt en gang imellem at tage en pause fra de mange moralske fortsætter. Og der syntes vi ovenstående passer fornemt til det skamfulde ædegilde efter en måned med knurrende mave og smagsløs, kogt broccoli.

Læs også: 10 afropop-musikere, der fortjener at slå igennem i Vesten i 2016

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af