10 afropop-musikere, der fortjener at slå igennem i Vesten i 2016

10 afropop-musikere, der fortjener at slå igennem i Vesten i 2016
Rapperen AKA fra Sydafrika.

Afrika er det nye sort. Det var ikke bare navnet på DR K’s reportageserie i efteråret om det spirende kulturliv i kontinentets metropoler – det er også sandt og har egentlig været det længe. Det er da også langt fra kun DR, der har sat fokus på Afrika i den senere tid. Louisiana havde i sommer en stort anlagt udstilling om den del af kontinentet, der ligger syd for Sahara, ligesom flere internationale musikmedier som hiphop-sitet Okayplayer og Solanges Saint Heron-fællesskab er begyndt at sætte større fokus på afrikansk musik.

Endnu mangler vi dog at se den første, nye afropop-stjerne bryde igennem lydmuren til et internationalt publikum på samme måde, som det er lykkedes for den ældre generation af afrikanske artister med verdensstjerner som Angelique Kidjo, Fela Kuti og Miriam Makeba.

Men måske bliver 2016 året, hvor et vestligt publikum for alvor får øjnene op for afropoppens lyksaligheder på et dansegulv og i et par høretelefoner? I hvert fald er der flere tendenser, der peger i den retning. Mens flere vestligt fødte artister er begyndt at fremskrive deres afrikanske baggrund i promoveringen af deres musik – mest prominent ved etiopisk-amerikanske Kelela, etiopisk-canadiske The Weeknd, norsk-ivoriansk/ghanesiske Nico & Vinz og svensk-gambianske Seinabo Sey – er en række afrikanske artister også blevet co-signet af vestlige megastjerner på det seneste. Ligesom pladeselskaber som Sony og Roc Nation forsøger at konsolidere sig på et til stadighed mere købedygtigt afrikansk marked.

Her følger derfor et bud på ti afrikanske artister, der har potentialet til at slå igennem i Vesten i 2016. Det siger sig selv, at på et kontinent med over 50 stater kan en sådan liste aldrig blive udtømmende, da hvert land har sin egen individuelle musikindustri med en flora af genrer og artister. Ligeledes vil den opmærksomme læser måske notere sig, at over halvdelen af listens navne kommer fra Nigeria.

Som Afrikas folkerigeste nation med mere end 180 mio. indbyggere og 36 stater har landet kontinentets måske mest veludviklede underholdningsindustri. Når man taler afropop, er det derfor også svært at komme uden om den såkaldte Naija Pop (den nigerianske variant af genren), og man kunne sagtens have lavet listen udelukkende med artister herfra. Vi har dog forsøgt at udvælge de pt. mest aktuelle blandt disse og krydret dem med interessante artister fra det øvrige Afrika.

1. AKA (Sydafrika)

Sydafrikanske AKA er ikke kun en stor stjerne i sit hjemland, men også i det meste af det sydlige Afrika og på det øvrige kontinent, og det er derfor heller ikke uden grund, at han bliver kaldt ’The African Hip Hop Prince’. Den 27-årige rapper har dog også gjort sig bemærket uden for Afrika og har flere gange ageret support for navne som Kanye West og Kendrick Lamar på deres sydafrikanske turneer.

Før AKA helligede sig musikkarrieren studerede han lydteknik, og den musikalske indsigt lader sig også høre de polerede produktioner, der bærer præg af samples og tung bas – hør bare ’All Eyes On Me’ fra 2014-pladen ’Levels’, der ikke lader DJ Mustards ratchet music meget efter.

Det kan derfor heller ikke undre, at AKA optræder som eneste afrikanske navn på listen over BBC 1Xtra’s Hot for 2016, der også tæller navne som Kehlani og Nao. På den måde indvarsler 2016 forhåbentlig også et bedre år for den sydafrikanske rapper, som i 2015 mest blev kendt for sin beef med en af Sydafrikas andre store rapstjerner, Cassper Nyovest, og for sin rolle i trekantsdramaet mellem ham og to andre sydafrikanske socialites, nemlig moderen til hans barn, dj’en Zinhle Jiyane, og tv-værten Matheba.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Burna Boy (Nigeria)

Burna Boy adskiller sig fra flere af sine samtidige på den nigerianske popscene. Ikke blot har han haft en privilegeret opvækst i den olierige delstat Port Harcourt med ophold på flere af landets velrenommerede skoler og universitetsstudier i London – han har også haft modet til at tage afstand fra den nigerianske musikindustri, som han mener er for politiseret og korrupt. Frem for at satse på en karriere i udlandet eller et kommercielt gennembrud i hjemlandet, har Burna Boy derfor fokuseret på sin fanbase i det sydlige Nigeria og i det øvrige Afrika, som han fik hul igennem til med hittet med ‘Like To Party’.

Selv kalder Burna Boy sin stil for ‘afro-fusion’ – en betegnelse, der dækker over afrobeats, dancehall, hiphop og r’n’b, og som tydeligt høres på hans mastodont af et album fra sidste år, ’On A Spaceship’, der indeholder den ene ørehænger efter den anden. Lyt for eksempel til ’The Realest’, ’Mine Tonight’ eller hittet ’Soke’ – fans af Popcaan eller Vybz Kartel går ikke forgæves her. Inspirationen kommer da heller ikke fra fremmede: Burna Boys bedstefar var nemlig manager for selveste Fela Kuti.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Davido (Nigeria)

Modsat de øvrige artister på denne liste er Davido ikke født i Afrika, men derimod i USA, hvor hans far var en succesfuld forretningsmand. Familien flyttede dog til Nigeria, mens Davido stadig var ung, og hans gennembrud i landet kom allerede som 19-årig.

Siden er det kun gået fremad for den unge artist. Så sent som i sidste uge skrev han som den første afropop-artist under på en millionkontrakt med Sony, der både skal hjælpe pladeselskabet med at erobre markedsandele i Afrika, men også give Davido en international base at udgive sin musik fra.

Som en del af kontrakten skal Sony udgive hans længeventede andet album, der tæller gæster som Meek Mill, Wale og Trey Songz. Singlen ’Fans Mi’ med førstnævnte udkom allerede sidste år og introducerer en mere trappet Davido uden at det dog kompromitterer hans afrikanske baggrund – se bare på slutningen af videoen!

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Diamond Platnumz (Tanzania)

Diamond Platnumz sluttede en succesfyldt periode af med at vinde prisen for ’Best African Act’ ved MTV Europe Music Awards i Milano i oktober sidste år. Forud var gået en række indbringende år, der indledtes med gennembrudshittet ’Number One’ i 2013.

Siden har han ikke blot vundet en række priser og gjort sig selv til en af de bedst tjenende artister i Øst- og Centralafrika, han har også sikret sig et samarbejde med den amerikanske r’n’b-sanger Ne-Yo, som endnu venter på at blive udgivet. Hvis man er heldig, kan man dog måske høre den, når han som en af de få artister på denne liste spiller i Danmark til Waka Waka Festival i Amager Bio den 9. april.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Eddy Kenzo (Uganda)

Eddy Kenzo er en af de få artister på denne liste, der faktisk allerede har optrådt i Danmark. Det skete sidste år på Distortion, hvor han med udsigt til Nørrebro spillede på en tætpakket Dronning Louises Bro. At den ugandiske sangers musik skulle nå så langt lå ikke ligefrem i kortene, da han mistede sin mor som femårig og levede på gaden i 13 år derefter.

Det er dog langt fra første gang, at Kenzo oplever, at hans musik når et bredere publikum. I 2014 gik en video med ugandiske børn, der dansede til hans hidtil største hit ’Sitya Loss’, viralt og skaffede både børnene og Kenzo opmærksomhed langt uden for landets grænser. Senest har Eddy Kenzo dog gjort sig mindre heldigt bemærket for sine nære relationer til Ugandas mangeårige præsident, Yoweri Museveni, der med tvivlsomme argumenter forsøger at forlænge sin regeringsperiode. Musikken fejler dog ikke noget, og skulle blandt andet være kommet selveste P. Diddy for øre.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Sarkodie (Ghana)

Sarkodies karriere ligner de fleste andre rapperes til forveksling, blot med et afrikansk islæt. Den unge rapper blev født under ydmyge kår i udkants-Ghana og begyndte allerede at rappe som ung. Igennem lokale rap-battles gjorde han sig selv bemærket og mødte en række prominente folk fra den ghanesiske musikindustri, der hjalp ham med at udgive sit første album.

Siden er det gået stærkt for den alsidige rapper og forretningsmand, der ikke blot er blevet kåret til en af Afrikas bedste artister af både BET, MTV og The Guardian, men også er blevet en af Ghanas rigeste mennesker gennem sit samarbejde med en række velrenommerede brands. Selv om meget altså tyder på, at Sarkodie står over for sit internationale gennembrud, har den sympatiske rapper ikke glemt sine rødder og har lanceret flere hjælpeprogrammer for børn fra hans hjemstavn.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Tiwa Savage (Nigeria)

Tiwa Savage har været vidt omkring musikalsk, inden hun fik sit eget kommercielle gennembrud. Den 35-årige sangerinde startede med at spille trombone i sit high school-band og har siden gået på Berklee College of Music og deltaget i den engelske udgave af X-Factor i 2006. Selv om det kan være svært at forstå nu, var sidstnævnte en større prøvelse for Savage end som så, for den nigerianske sangerinde opnåede ikke videre avancement på grund af sin sceneskræk.

Måske er det også derfor, hun har haft sin primære succes i baggrunden som korsanger for så forskellige artister som Mary J. Blige, Emma Bunton og Andrea Bocelli og sangskriver for blandt andet David Guetta og Snoop Dogg.

Den vestlige indflydelse kan også høres på godt og ondt på hendes gennembrudssingle ’Kele Kele’, der ikke skiller sig synderligt ud fra gennemsnitlig radiopop. Til gengæld har hun formået at integrere de to dimensioner mere troværdigt på sit nyligt udgivne andet album ‘R.E.D.’, der hidtil har kastet singlerne ’My Darlin’ og ’African Waist’ af sig.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Yemi Alade (Nigeria)

Selv om Yemi Alade startede sin musikalske karriere i pigebandet Noty Spices og vandt konkurrencen Peak Talent Show i 2009, var det først med hendes ørehængende hitsingle ’Johnny’, at hun fik sit kommercielle gennembrud – og sangen var også medvirkende til, at hun vandt prisen Best Female ved MTV African Music Awards sidste år.

Med sit letafkodelige hook og tribaliserede beat er nummeret ikke blot voldsomt inciterende, men også en god indikator på Alades øvrige (og meget dansable) diskografi. Ligeledes er sangens mere end 36 millioner visninger på Youtube et godt vidnesbyrd om den nigerianske sangerindes popularitet i hele Afrika. En popularitet, der er så stor, at hun har også har lavet en Swahili-version af sin seneste single, ’Na Gode’, for at imødekomme efterspørgslen fra sine østafrikanske fans.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Muthoni the Drummer Queen (Kenya) 

Muthoni the Drummer Queen er måske den hidtil mest ukendte af artisterne på denne liste, men til gengæld har hun forudsætningerne for at overgå de øvrige i popularitet, hvis hun spiller sine kort rigtigt.

Til forskel fra de andre artister ejer den kenyanske sangerinde nemlig rettighederne til sit eget brand som CEO i pladeselskabet Muthoni Music, og hun har stor indflydelse på distributionen af sin musik, som varetages i et partnerskab med et Kenyas største mediahuse.

Ligeledes er hun iværksætteren bag det Stella Polaris-lignende event Blankets & Wine, der har spredt sig til flere afrikanske hovedstæder. Selv har Muthoni Ndonga, som hendes borgerlige alias lyder, base i den kenyanske hovedstad, Nairobi, hvorfra hun giver den som både musiker og kulturmagnat.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Wizkid (Nigeria)

Nigerianske Wizkid stod bag sidste års måske mest kendte nummer fra den afrikanske verden, nemlig den uimodståelige, afrobeat-bårne ’Ojuelegba’, der med sine indsmigrende kattepotte-trommer og sit appellerende hook blev et stort hit blandt dj’s og danseglade folk.

Det var dog først, da Drake og Skepta hoppede på sangen og lavede et remix, at den for alvor brød igennem den vestlige lydmur, og selv om de ikke tilføjede meget mere end et par vers hver, er et co-sign nogle gange alt, hvad der skal til.

Wizkid er dog ikke helt uvant med at arbejde med stjerner i den liga. På hans seneste album ’Ayo’ er der besøg af både Akon, Tyga og Wale, ligesom han både har en ep og et album på vej, der eftersigende skulle have deltagelse af både Chris Brown og Tinie Tempah. Nå ja, og så er han ved at skrive en sang til Rihanna sammen med Chris Martin fra Coldplay.

PLAYLISTE

Hvis du er blevet inspireret af listen og har mod på at lytte til mere af det samme, har vi her samlet og suppleret den med en række andre hits fra afropoppens alsidige inspirationskatalog, der tæller alt fra afrobeats og highlife over r’n’b og dancehall til batida og EDM – med garanti for svingninger i hofte-regionen, der kan måles på Richter-skalaen!

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af