Suspekt om deres hyldestsang til Linkoban: »Det er det nummer, vi har brugt længst tid på at lave – nogensinde«

Suspekt om deres hyldestsang til Linkoban: »Det er det nummer, vi har brugt længst tid på at lave – nogensinde«
Fra Linkobans Facebook.

Det stærkeste nummer på Suspekts nye album ‘100% Jesus’ er i min optik ‘Lings sang’: En slående, rørende og bidende intens hyldest til rapperen og vennen Linkoban, som sidste år døde af kræft efter et længere sygdomsforløb.

Trioen havde et nært forhold til Linkoban, og relationen blev endnu tættere under arbejdet med det nye album, hvor Linkobans sygdom sideløbende tog til. Men hvordan skriver man lige en mindesang til en afdød ven og kollega?

Det skulle vise sig at være noget at det sværeste, Suspekt endnu har gjort, men det seks minutter lange resultat er mageløst: Fra Orgi-E og Bai-D’s skiftevis vrede og sorgfyldte linjer (»de sang så smukt, mens de kørte hende væk i kisten« giver kuldegysninger) til de storladne strygere, Simon Juls guitarsolo og omkvædet sunget af Lau Ingemann Pedersen fra Fribytterdrømme.

Her fortæller gruppen om forholdet til Linkoban og sangens tilblivelse:

Orgi-E: »På et eller andet tidspunkt skulle det ud. Rune og Simon startede med at producere en hel masse forskellige beats, og lige pludselig så var der starten til det der beat. Og ja, så måtte det bare ud på en eller anden måde. Jeg havde nogle tanker, jeg havde skrevet lidt ned, og så passede det til rytmen og beatet, og så skrev jeg det videre. Så var Lau ude i studiet, og så skrev vi omkvædet sammen«.

Bai-D: »Jeg kom og hørte det og tænkte bare: ‘Oh shit’. Det var helt sygt, men det tog noget tid, før jeg fik skrevet noget til det«.

Orgi-E: »Det er ikke bare lige noget, man skriver. Og det er ikke bare lige et nummer, man laver. Vi har virkelig brugt lang tid på det. Virkelig lang tid«.

Bai-D: »Det er det nummer, vi har brugt længst tid på at lave«.

Orgi-E: »Nogensinde«.

Rune Rask: »Det er vores rockopera«.

Bai-D: »Eller hvad den hedder den med Guns’N Roses, hvor de står ude i ørkenen«.

Rune Rask: »’November Rain’. Det er fanme også en god sang«.

Orgi-E: »Det er i øvrigt ham, der har lavet strygere til Coldplay og The Verve, som har lavet vores«.

Orgi-E: »Vi fik ligesom gjort det, så det var et langt nummer, men stadig interessant. Det føles jo som om det varer et minut, synes jeg, men det er jo seks minutter. Jeg tror, der er mange, som kan relatere til det, fordi vi prøver ligesom også at reflektere over bare sygdom i det hele taget. Alle de der hårde ting«.

Bai-D: »Når det er noget tæt på én, så vil man gerne lave en tribute. Når nogen går fra én på den måde«.

Orgi-E: »Vi har alle andre mistet masser af venner og bekendte, men Ling var også selv musiker, så jeg tror ligesom, at hendes ånd har været med – det var sådan, at der måttes laves et eller andet«.

Bai-D: »Hun var med os ovre i L.A., mens hun faktisk var syg, og hun var med ude og spille Distortion på Sønder Boulevard, mens hun også var rigtig syg«.

Bai-D: »Det var i L.A., hvor jeg lærte hende bedst at kende. Når de andre var gået i seng, så sad vi oppe sammen og hørte noget af hendes musik, hun var i gang med at lave, røg nogle joints og snakkede bare om alle mulige ting – og det var mega fedt«.

Orgi-E: »Hun var ligesom med under hele denne her plade, og vi blev virkelig enormt tætte venner. Det var vi også før, men det er mærkeligt, at der skal en sygdom til, at man er meget intenst sammen«.

Læs Suspeks fulde track-by-track-gennemgang af ‘100% Jesus’ HER.

Læs anmeldelse: ’100% Jesus’ er Suspekt, som du aldrig har hørt dem før

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af