Track-by-track: Suspekts personlige gennemgang af ‘100% Jesus’

Suspekts sjette album er netop udkommet. Vi satte os ned med hiphop-trioen for at få en grundig gennemgang af musikken og historierne omringende de 11 numre – fra »benhård rapmusik« til den rørende Linkoban-hyldest 'Lings sang'.
Track-by-track: Suspekts personlige gennemgang af ‘100% Jesus’

1. ’23 kroner / Solfar’

Org-E: »Man behøver ikke komme med et brag til at starte med – den sidste nye hitsingle. Vi går meget op i at lave albumformatet, så det her er et album, man må tage seriøst. Derfor er der også en seriøs intro på. En meget god reference er den seneste Quentin Tarantino-film, ‘The Hatefull Eight’: Du bruger 20 minutter nærmest på at se en fucking diligence ude i noget sne. Men det fungerer i forhold til, at man skal komme i stemning til resten af filmen«.

Bai-D: »Det er en intro, som har været lang tid undervejs, men selve rejsen på de to sange sammen og det mellemspil, det har vi prøvet at holde fast i – der er et eller andet magisk over det«.
Orgi-E: »Der er bare mange, der laver ep’er og singler. Vi gør jo den fineste dyd ud af at lave et album, som hænger sammen fra start til slut, hvor der er en rød tråd og en idé. Og ideen med det her er, at det er meget os selv i de seneste to år. Hvad der ligesom er sket af tanker og oplevelser. På godt og ondt«.

2. ’Står stadig’

Orgi-E: »Det var et godt comeback-nummer. Det er derfor, den ligger, hvor den gør. Og det er derfor, det var det første nummer, vi ligesom smed ud«.

Bai-D: »Det var i L.A., at det beat blev til«.

Orgi-E: »Ja, der havde vi optur på«.

Bai-D: »Vi hørte den nogle gange eller 1000 efterfølgende«.

Rune Rask: »Det er jo i bund og grund et sample, som vi stjal fra nogle, der hedder Monophonics, som er fra San Francisco. Jeg synes bare, det var fedt. Der var nogle fede trommer på. Klikke lidt rundt i det og så lægger vi noget citar på til sidst«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Hæld op’ feat. Xander

Bai-D: »Rune og Xander havde bare aftalt at have en hyggeaften, og så kom han og hørte det her beat. Han en alvorlig ung mand, som er dygtig til det fucking shit, han laver, så han insisterede på at færdigarbejde det her omkvæd, som vi startede ud med. Så vi var derude til kl. 6-7 om morgenen og fik lagt det ned«.

Orgi-E: »Vi kan rigtig godt lide Xander som musiker og privatperson, så det er fedt som fan at høre ham over noget, som er anderledes. Noget der har lidt mere kant, og det kan han. Jeg håber, han også selv på sine fremtidige plader vil gå lidt den vej. Fordi jeg synes faktisk, det klæder ham«.

4. ‘Langt væk fra Vestegnen’

Orgi-E: »Det er lidt i forlængelse af det med at være på tour. Bare at sidde i en eller anden skraldet slæde i Jylland på vej mellem nogle spillejobs. Det er jo stemningen. Være på farten og reflektere lidt over det at være ude og være en hund i aften, en hund i natten«.

Bai-D: »Det handler om at være ude og lave penge og have det vildt i Jylland. Og være langt væk fra Albertslund og komme hjem og have nogle skejsere på lommen«.

Orgi-E: »Vi rapper på dansk, så vi kommer ikke så meget udover grænserne. Vi har valgt at sovse os fuldstændig ind i vores eget land og bare sige: ‘Vi ser hele Danmark, og vi har venner i alle byer. Hvis der er nogen, der kender Danmark, så er det fanme os«.

5. ’Lings sang’ feat. Fribytterdrømme og Simon Jul

Orgi-E: »På et eller andet tidspunkt skulle det ud. Jeg havde nogle tanker, jeg havde skrevet lidt ned, og så passede det til rytmen og beatet, og så skrev jeg det videre«.

Bai-D: »Jeg kom og hørte det og tænkte ‘oh shit’. Det var helt sygt, men det tog noget tid, før jeg fik skrevet noget til det«.

Orgi-E: »Det er ikke bare lige noget, man skriver. Og det er ikke bare lige et nummer, man laver. Vi har virkelig brugt lang tid på det. Virkelig lang tid«.

Bai-D: »Det er det nummer, vi har brugt længst tid på at lave«.

Orgi-D: »Nogensinde. Men jeg tror, der er mange, der kan relatere til det, fordi vi prøver ligesom også at reflektere over bare sygdom i det hele taget. Alle de der hårde ting«.

6. ’Ingen slukker 1 star’

Rune Rask: »Det er en L.A.-sang. Jonas (Vestergaard – producer, red.) og jeg var taget over tre dage i forvejen, fordi I skulle spille med Lukas Graham i Forum. Så sad vi bare deroppe: ‘Hvad fanden skal vi så lave’. Så gik vi bare i gang med at lave beats. Jeg tror, vi lavede ti beats på de der tre dage, og det der var et af dem«.

Bai-D: »Det er bare rap-shit«.

Orgi-E: »Og så skal vi videre fra Ling-nummeret. Det er en god måde ligesom at komme videre på«.

Bai-D: »Hun er stjernen, der ikke bliver slukket, og vi kommer med noget benhårdt rapmusik«.

Orgi-E: »Der er ikke nogen, der kan få det ned, selv om det er det værste i hele verden. Der er ikke noget, der kan få os ned. Vi må stå op og fortsætte«.

7. ’100% Jesus’

Orgi-E: »Lyden er sådan lidt mere frisk. Lidt ung i det. Vi har faktisk også det der ‘lad os være unge med de unge’. Så proppede vi noget autotune på, fordi det kunne være sjovt. Men de unge laver jo meget autotunemusik«.

Orgi-E: »Titlen kommer af, at jeg var på rejse med flodbåd op ad Amazonas, og på fjerdagen står jeg og stener. Så kommer der en lille taxaagtig båd mellem de her store skibe på Amazonas-floden, og så står der ‘100% Jesus’ på siden af den. Det var bare for sjovt, for den kom sådan fut-fut-fut-fut. Men den var bare all-in. Jeg tror, jeg sendte billede hjem til de andre, og så fik vi bare grinern over det. Jesus var rimelig meget. Han var en rimelig intens fyr. Og så 100% Jesus!«

Bai-D: »Så blev det en state of mind-ting. Det der med at have det ’100% Jesus’«.

8. ’Kriminel’

Orgi-E: »Det er lidt et maleri, som man kan finde sig selv i. Det handler meget om det der med at føle sig lidt udenfor eller misforstået. Ekskluderet. Og blive kriminaliseret. Så synes vi, at det var meget sjovt at lave en sang der hedder ’Kriminel’ som ikke handler om at være kriminel«.

Orgi-E: »Det handler om at være drengen i klassen, som sidder nede i hjørnet og ikke rigtigt har en plads. Og måske har helt vildt mange gode kvaliteter og ideer, men der er ikke rigtigt noget sted eller nogen der gider hjælpe med at få det ud. Vi har skulle igennem 17 års alt muligt for at skrive den. Den ville ikke kunne have været med på ’Ingen slukker the. Det bliver nødt til at være senere i forløbet«.

Bai-D: »Vi er børn her. Det er folkeskolen. Bare udgangspunktet i det første, jeg siger. Vi er ikke ghettobørn. Det var måske et anderledes miljø end alle mulige andre steder, men det var ikke en ghetto. Vi havde det fucking godt. I skolen var der bare nogle lærere, der lige kastede lidt med nogle nøgler. Så var der en lærer, der fik brækket en næse engang imellem. Sådan var det«.

9. ’Linen ud’ feat. Benal

Orgi-E: »Det er den følsomme sang«.

Rune Rask: »Det var ikke sådan en decideret plan at bruge flere strygere. Jeg var også bange for, at det skulle blive for storladent – hvis alting kommer med strygere på. Jeg kan også godt lide det, når det bare er lidt dumt«.

Orgi-E: »Det er forlist kærlighed. Og at miste. Sige farvel til et menneske, man har holdt af. Det er også derfor, det er så storladent og går gennem så mange ting. Det er ikke så konkret som Ling-nummeret, men det har lidt a la den stemning«.

Bai-D: »Det er noget, der er sket over hele ens liv. Det er de ting, man er gået igennem. Forhold og de kællinger, der er skredet, man har mistet, er smidt ud. Det er lidt af det hele. Man troede på noget, som ikke endte med at være det rigtige. Det er jo noget, alle kommer til at gå igennem i deres liv, med mindre de finder den eneste første gang. Så er de fucking heldige«.

Orgi-E: »Man slår sig på kærlighed, men det er også skønt«.

10. ‘Pilgrim’

Orgi-E: »’Tak for i aften Forum’. Det er ret meget lukkenummeret. Cowboyderen der rider ud mod solnedgangen«.

Rune Rask: »Vi kalder det selv for rulleteksterne«.

Orgi-E: »Lige præcis, ’Lucky Luke’-afslutningen. Det er rejsen. Det hedder ’Pilgrim’, så det er jo en rejse. Pilgrimsvandringen gennem musikken-agtigt«.

Orgi-E: »’Dansk musiks svar på Bruce Willis’ er taget fra filmen ’The Last Boy Scout’. Hvor der er en, der har bollet hans kone – hva så, ‘head or gutt’? Og så brækker han næsen på ham. Det er mere bare et billede. Jeg har altid godt kunnet lide Bruce Willis«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. ‘Hun blev bare så glad’

Rune Rask: »Apropos rulletekster, så må det være fraklippene«.

Bai-D: »Vi måtte ændre tracket. Det var et andet sample, vi oprindeligt havde taget, som vi ikke kunne få rettighederne til. Så Rune og Jonas sad og brugte fem-seks-syv forsøg og ramte så denne her vibe. Det første sample passede meget godt ind på albummet, men denne her den var lidt udestående. Så det var tanken om, at ‘den er så god den skal med’, så kan det blive et ekstranummer«.

Rune Rask: »Vi endte med at lave det helt om. Vokalerne beholdt vi. Så lavede vi remixet«.

Orgi-E: »Som endte med at blive en mere helstøbt sang. Så i virkeligheden blev det næsten til det bedre. For der er godt nok kommet guf i den«.

Orgi-E: »Den var lidt mere ‘Because I Got High’-agtig, og nu er den bare blevet sådan virkelig en klaskfed live-banger«.

Læs anmeldelse: ’100% Jesus’ er Suspekt, som du aldrig har hørt dem før

Læs også: Før ‘100% Jesus’: Vi kårer Suspekts 10 bedste sange – rangeret

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af