Engel vs. djævel: Derfor kan For Evigt Hip Hop blive både succes og katastrofe

Standard-vært Kristian Karl har en djævel på den ene skulder og en engel på den anden. Den ene siger, at For Evigt Hip Hop bliver en herlig hiphopfest i Rødovre. Den anden – ja, gæt selv…
Engel vs. djævel: Derfor kan For Evigt Hip Hop blive både succes og katastrofe
Ukendt Kunstner.

Da min medvært Mads Viktor og jeg tilbage i maj indspillede den første episode af Standard, Soundvenues Hiphop-podcast, talte vi en del om Fyre Festival, der lige havde fundet sted i Bahamas. Eller ’fundet sted’ er nok ikke det rigtige udtryk, for det pompøse og overgearede event, der var delvist arrangeret af Ja Rule, blev den mest katastrofale festival i nyere tid. Der var ingen mad, ingen organisering, og luksusværelser viste sig at være mikroskopiske telte, der oven i købet var blevet destrueret af en storm dagen før. Internettet frydede sig, og det gjorde vi også. Det var en direkte katastrofe, men en komisk en af slagsen.

Samtidig var en ny dansk festival blevet annonceret, som umiddelbart virkede lidt spøjs. For Evigt Hip Hop lovede nemlig at hive nærmest alle danske rappere til en endagsfestival i Rødovre. Ukendt Kunstner, Gilli, Suspekt, Kesi samt internationale stjerner som Section Boyz (UK) og Ty Dolla Sign (US) var på programmet. Det lød helt overdrevet, og vi kunne selvfølgelig ikke lade være med at spørge os selv: Bliver For Evigt Hip Hop Danmarks svar på Fyre Festival – en festival, der lover guld og grønne skove, som den (på komisk vis) ikke kan levere?

Siden har For Evigt-sagaen været en fast del af Standard-podcasten, og historien har taget mange mærkelige drejninger. Der har været hele tre spilleplaner, en række aflysninger og nogle lidt kaotiske udmeldinger. Samtidig er de store aflysninger dog udeblevet, og programmet ser unægteligt overdådigt ud.

Derfor føles det lidt som om, der sidder en engel på min ene skulder og en djævel på den anden, når jeg tænker på For Evigt Hip Hop, som altså går ned på lørdag. Englen siger til mig, at jeg skal glæde mig til en hel dag med hiphopkoncerter fra nogle af de største navne lige nu. Djævlen derimod siger, at jeg kan skrue forventningerne ned til nul, for alt tyder på en kaotisk dag i Rødovre.

Både englen og djævlen har gode argumenter, så jeg har besluttet mig for at lade begge komme til orde forneden – så må du selv vurdere, hvem der har den stærkeste sag.

Djævlen

Hvis det ser for godt ud til at være sandt, så er der en ret god chance for, at det er det. Og hvis kommunikationen omkring et event er totalt kaotisk, er der en god chance for, at eventet også bliver det.

For Evigt Hip Hop har altid lydt som noget, der lød alt for godt: Hvordan har en helt ny festival hevet vitterligt alle de store danske rappere til Rødovre? Det har hele tiden virket lidt spøjst, og rækken af kaotiske udmeldinger over hele sommeren har kun forstærket indtrykket af, at der er noget råddent i Rødovre.

Der har været en lille række aflysninger, hvoraf den seneste – Jamaika – klart er den største. Han var sat til at spille om formiddagen i Rødovre. Eller, vent lige – var han egentlig det? Det er svært at finde rundt i, for der har været i hvert fald tre versioner af spilleplanen, hvor artister er blevet rokeret rundt på ret tilfældig vis. Visse navne, som dj-teamet SQUAD, er røget helt af planen i svinget. Lige nu står Marwan vist til at åbne festivalen klokken 10.30, hvorefter Jokeren skulle gå på lidt over 11. Jep, den er god nok: Jokeren spiller om formiddagen. Men altså, det hele kan jo sikkert nå at ændre sig…

Det hele virker en smule uorganiseret, og selv om det er prisværdigt, at festivalen ærligt har udmeldt, at de har haft vanskeligheder, fordi de ikke har afholdt noget lignende før, giver det bange anelser om selve afviklingen, når de selv indrømmer ikke at have nogen erfaring. Hvordan kommer lyden for eksempel til at være? Og kan de nå at rydde ordentligt op efter rockfestivalen For Evigt Rock, der finder sted aftenen før og lukker blot ti timer inden, For Evigt Hip Hop slår dørene op? Og apropos åbningstidspunktet: Hvor mange tror de egentlig, der dukker op til en hiphopfestival klokken 10 om formiddagen? Og hvad med den ekstremt stramme tidsplan, der bare skriger på forsinkelser?

Det er ikke så lige til at holde en festival – se bare nyligt afholdte Haven, der havde undervurderet, hvad der skulle til af toiletter, madboder og lignende, og som også blev kritiseret for lyden på hovedscenen. En festival bliver lynhurtigt mindre sjov, hvis man bruger halvdelen af tiden på at stå i kø blot for derefter at være til en koncert med dårlig lyd.

Der er selvfølgelig ingen grund til at tage sorgerne på forskud. Men når festivalen selv i et offentligt brev beskriver sig som »helt grønne i det her«, indrømmer at de er »lidt nervøse« og advarer om, at »ingen starter som verdensmester«, kan det nærmest godt tolkes som en forhåndsundskyldning fordi de ved, at det her, det kommer ikke til at gå godt…

Englen

Djævlens argumenter ovenfor er selvfølgelig præget af spekulation, tvivl og en god dosis mistro. Mine (englens!) argumenter er båret af kendsgerningerne. Og de er ret ligetil: Ja, der har været aflysninger, men det har været langt fra den aflysningstsunami, mange spåede. Faktisk er det eneste større navn, der har meldt fra, Jamaika, der også har aflyst Smukfest og en række andre shows, fordi han er i fængsel. Det er vel ikke lige frem For Evigt Hip Hops skyld, vel?

Så nej, de store navne er på plads, og de taler for sig selv: Fra kl. 17.00 til 20.30 kan du for eksempel se fire koncerter i træk med Gilli, Section Boyz, Noah Carter og Ty Dolla Sign. Det er altså fire af de mest spændende artister i hiphop overhovedet lige nu!

Noah Carter på Roskilde Festival, 2017. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Og apropos Noah Carter: Han er en af de artister, festivalen har annonceret som ekstra krydderi på programmet sammen med TopGunn og Marvelous Mosell. Størrelsesmæssigt må det siges at være en rimelig fair erstatning for Nixen, USO og Jamaika, der har aflyst.

Selve konceptet er desuden et enormt velkomment initiativ. En endagsfestival med nogle af landets største artister, en række unge talenter samt udenlandske stjerner er altid en god ting – især når prisen på 495 kroner må siges at være exceptionelt lav i forhold til de navne, der rent faktisk er på plakaten. Det kunne Ukendt Kunstner eller Suspekt nærmest tage alene for et soloshow. Her får du altså op mod 30 artister for prisen. Derudover er der også noget smukt i, at festivalen afholdes i byrummet i Rødovre og ikke i en kommerciel arena eller lignende. Det er helt i genrens ånd at holde det lokalt og autentisk.

Det er altid nemt at gøre nar og pege fingre. Men kendsgerningerne er klare: For Evigt Hip Hop har lokket et legendarisk lineup til Rødovre til et helt unikt event, der oven i købet er godt til prisen. Kan det så ikke være lige meget, at der har været lidt juks med spilleplanen i ugerne op til?

Læs også: Jamaika aflyser For Evigt Hip Hop – festivalen klar med erstatning og åbent brev til publikum

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af