Fraads og Anya lavede ét track på én dag i INPUT-rummet: »Lad os prøve at kradse Soundvenue lidt i øjnene«

Man kan ikke forcere kreativitet. Sådan lyder en gammel frase. Men passer det? Vi satte Fraads og Anya, som aldrig før havde mødt hinanden, i stævne i INPUT-rummet for at lave ét nummer på én dag.
Fraads og Anya lavede ét track på én dag i INPUT-rummet: »Lad os prøve at kradse Soundvenue lidt i øjnene«
Papa Erotic og Anya fremfører det nye nummer 'Bedre' i INPUT. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Det er mandag den 26. november, klokken nærmer sig 20.00, og Soundvenue og Nescafé Azeras popup-rum INPUT på Vesterbro er så småt ved at fyldes. Snart vil Fraads og Anya dele ud af dagens oplevelser.

For godt 11 timer siden mødtes Fraads og Anya for første gang hinanden, klar til at løse den udfordring, vi havde stillet dem: At lave ét helt nyt nummer på bare én dag.

Anya: »Frederiks tekster minder mig om nogle amerikanske kunstnere, som også tør at lege med det helt vildt uhyggelige og det sårbare på én gang. Det kan jeg slet ikke finde ud af selv«. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Med inspiration fra hinandens sangkataloger

Men selv med et dugfriskt bekendtskab og en knap tidsramme viste det sig at være en mindre udfordring, end man måske umiddelbart kunne have forventet.

Faktisk gik det så godt, at da aftenens ordstyrer, Soundvenue-skribent Maibritt Enevoldsen, ved 15-tiden kiggede ind i INPUT-rummet med en forventning om tre halvstressede musikere, var de så godt som færdige.

»Vi fandt hurtigt en fælles tankestrøm, en bølgelængde, vi kunne deles om«, kunne Papa Erotic, vokalist i Fraads og også kendt som bare Frederik Espersen, fortælle i aftenens indledende snak om processen: »Vi startede med et omkvæd, et omdrejningspunkt. Det var den perfekte blomstring«.

Den gnidningsfri begyndelse skyldtes i særdeleshed også, at Anya havde bidt mærke i de to Fraads-numre, ’Heroppe’ og ’Freddy Krueger’, og derfor gerne ville lave noget i dén stil. Og i Fraads-lejren havde bestemte dele af Anyas bagkatalog også sat sig fast.

»Frederik havde hørt ’Greet Me’, som er en af mine sange, hvor jeg synger »I’ll make it better«, og taget fat i ordet »better« og omdannet det til en dansk sætning, ‘Tænk på noget bedre’. Og det blev så egentlig omdrejningspunktet for vores omkvæd«, fortæller Anya om skabelsen af omkvædet til dagens nye nummer, som endte ud i nedenstående opfordrende linjer, der blev leveret i duet, men på næsten messende facon som et mantra til livet:

»Fordyb dig ned i noget bedre / tænk, tænk på noget bedre / tænk, tænk på noget bedre / tænk på dig, der er bedre«.

Soundvenue og Nescafé Azeras popup-rum INPUT var godt fyldt mandag aften. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Intet kunne gå galt

»Jeg tror jo på, at der – uden at komme til at lyde sindssygt kedelig – findes et musikalsk sprog«, proklamerede David Engelbrecht, producer i Fraads: »Og hvis man først kan det, i en eller anden grad, så kan man godt række ud efter hinanden og mærke hinanden. Det, syntes jeg, vi gjorde ret hurtigt. Og når det ene tager det andet, og vi pludselig stod med et omkvæd og en bro, så havde jeg det, som om der ikke kunne gå noget galt«.

Og galt, det gik det aldrig. Faktisk fandt den interimistiske trio sågar tid til at lave en musikvideo. Men inden, de nåede så langt, faktisk før de allerede var mødt ind, havde de tre gjort sig nogle klare tanker om, hvad der skulle ske – og især hvad der ikke skulle ske.

»Der er jo noget over at få sådan en opgave som den her, så vi tænkte, nu skal vi bryde de rammer, der måtte være. Hvad regner man med, når man tænker Fraads og Anya?«, fortæller David: »Inden i dag skrev vi lidt frem og tilbage: Lad os prøve at kradse dem, Soundvenue, lidt i øjnene, de skal ikke få det, de gerne vil have. Men, ja, så endte det egentlig med at blive ret klassisk sangskrivning«.

Samarbejdet mundede ud i ‘Bedre’: Et tilbagelænet, noir-betonet nummer, som ubesværet blender de to vokalisters særegne sangarter og til slut blev fremført på lige overbevisende facon for det spændte lokale.

Fraads og Anya fremfører ‘Bedre’ live i INPUT. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

»Helt andet melodisprog, end det jeg tænker ud fra«

Hvor David stod for at skabe musikken, som det også er tilfældet i Fraads, stod Frederik og Anya for at skrive teksten. Og specielt for Anya var der noget nyt at hente i Frederiks anderledes tekstunivers og uortodokse levering.

»Vi byttede lidt rundt med hinandens tekster«, fortæller Anya. »Med nogle af Frederiks tekster tænkte jeg virkelig, hvordan det kunne passe ind. Men da han sang det ind på beatet, passede det jo perfekt og havde et helt andet melodisprog, end det jeg tænker ud fra. Og det gav mig virkelig lyst til også at synge det«.

»Vi valgte at lave noget, hvor vi gør det godt, og ikke for at imponere hinanden. Vi valgte simpelthen at lave en mere balanceret, mere rar sang«, siger Frederik.

Læs også: Jesper & Julie spidder deres generation i samtale med Mathias Helt i INPUT på torsdag

Læs også: Kom med, når Suspekt fortæller hele historien bag klassikeren ‘Ingen slukker the stars’ – live i INPUT-rummet

Et nyt venskab. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af