Gid vi alle kunne håndtere breakups lige så godt som Ariana Grande

Ariana Grandes nye single ’Thank U, Next’ er en next level breakup-sang. Selvstændiggørende og taknemmelig, fyldt med lag af forskellige følelser. Hvordan har hun så meget overskud?
Gid vi alle kunne håndtere breakups lige så godt som Ariana Grande
Ariana Grande. (Foto: Universal Music Group)

KOMMENTAR. Breakups er noget lort. Det plejer de i hvert fald at være. Og mens Ariana Grandes brud med Pete Davidson helt sikkert ikke har været en dans på roser, så maler popstjernens nye single ’Thank U, Next’ er billede af, at hun har det ret okay.

Faktisk er ’Thank U, Next’ virkelig en next level breakup-sang. På flere planer.

For det første fordi Grande ophæver kendisverdenens uskrevne navneforbud og nævner – i modsætning til en som Taylor Swift (’Dear John’ til side) – alle sine ekskærester ved navn. Fra Big Sean og Ricky Alvarez til Mac Miller og Pete Davidson.

»Thought I’d end up with Sean / but he wasn’t a match
Wrote some songs about Ricky / now I listen and laugh
Even almost got married / and for Pete, I’m so thankful
Wish I could say ’thank you’ to Malcolm / ’cause he was an angel«.

Der er noget forfriskende over, at en popstjerne lukker lytteren ind i det her rum. Kærlighed, eufori, kærester og breakups er mere end hverdagskost i popverdenen, men hvor navne oftest er streget over med sort tusch som i hemmelige CIA-dokumenter, lukker Grande helt op for dagbogens ægte hovedpersoner.

Nutidens popstjerner styrer mere end nogensinde, hvordan og hvor meget de vil kommunikere med deres fans, men det er én ting at lukke op for den private godtepose på de sociale medier; noget andet er at mejsle det ind i uendeligheden med deciderede sange. Grande gjorde det som bekendt med sangen ’Pete Davidson’ fra ’Sweetener’, og det her er næste skridt. Davidson er så gået fra »you’re my soulmate« til en ekskæreste, Grande er »taknemmelig« for – men det er jo livets gang.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For det andet – og klart mest vigtigt i forhold til det der med at være next level –  er ’Thank U, Next’ ikke bare en breakup-hymne om at komme over Davidson. Det er en sang, der udviser en lang række følelsesmæssige lag, som giver det blide popfernis en beundringsværdig kompleksitet.

Singlen er både sårbar og yndefuld, den viser både taknemmelighed og selvstændiggørelse. Den viser et ekstremt overskud – både når det handler om at kigge tilbage og fortolke på fortiden, og når Grande kigger frem med eksklusivt og retmæssigt blik på intet andet end sin egen lykke.

’Thank U, Next’ handler både om at elske og miste, men også om at være taknemmelig for alle de ting, diverse ekskærester har lært hende – om kærlighed, tålmodighed, smerte.

Oven i det er der en ustyrlig selvstændiggørelse på spil under sangens milde overflade.

»Plus, I met someone else / we havin’ better discussions / I know they say I move on too fast / but this one gon’ last«, lyder det i andet vers, så Davidson uden tvivl må have fået kaffen galt i halsen, første gang han hørte det. Men det er ikke en ny kæreste: »’Cause her name is Ari / and I’m so good with that«.

Herefter skifter fokus i omkvædet, så det ikke længere er »one taught me…« (med henblik på ekskæresterne), men »she taught me love«.

Ariana Grande har fundet sig selv. Hun giver sig selv kredit for at have vokset. Hun har fundet ud af at sætte sig selv først. Og det har hun måske ikke været god nok til førhen.

I forlængelse af denne her empowerment er der jo også bare selve titlen på sangen, som kører i rundkørsel i omkvædet. Én ting er ordene, noget andet er leveringen og konteksten i omkvædet. Hvor sådan noget i hænderne på mange andre popstjerner ville blive ledsaget af rullende øjne og knips med fingrene, bliver det her serveret med linjen »I’m so fuckin’ grateful for my ex«.

I slutningen af sidste uge lignede det, at der var små-beef mellem Grande og Davidson, og singlen blev rent faktisk udgivet en halv time før weekendens afsnit af ‘Saturday Night Live’. Det lignede den ultimative shade, for at bruge hendes eget ord, men i teksten er hun taknemmelig for alt det, forholdet har givet hende. Selve konteksten rundt om udgivelsen giver det hele et mystisk skær af tvetydighed, som kun bidrager til tiltrækningskræften.

Men se så, hvad hun skriver på Twitter.

Hvordan fanden har hun så meget overskud?

Grande har de seneste 18 måneder været igennem mere end de fleste – fra terrorangrebet i Manchester og breakup med Mac Miller til selvsammes død og til slut den ekstremt medieombruste tid med Pete Davidson.

Men hun har overbevist sig selv om, på den bedst mulige måde, at livet handler om at vokse – sammen med både det gode og det dårlige. Og mens en lang række musikere elsker at tale vidt og bredt om, hvordan de bruger musikken til at bearbejde deres følelser og op- og nedture, så er det hos Grande helt tydeligt.

’No Tears Left to Cry’ var en kraftfuld og opløftende hymne i kølvandet på Manchester-tragedien, og med ’Thank U, Next’ får vi nu noget af det samme, bare med Grandes kuldsejlede kærlighedsliv som omdrejningspunkt.

Der er noget prisværdigt i at kunne kigge tilbage på sange og sige; de var der fordi det her skete i kunstnerens liv, de udsprang af ægte situationer og følelser. På den måde kommer man endnu tættere på mennesket bag popstjernen.

Det er det, ’Thank U, Next’ kan. Og det er det, der gør det til så speciel en sang.

Læs også: Pete Davidson lægger låg på Ariana Grande-sagaen i ‘Saturday Night Live’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af