Breakin’ Sound 2019: De 12 mest lovende danske navne

Et nyt år er begyndt, og landet bugner af talenter, der står klar til at berige os med nye lyde og ideer. Det er nu, potentialet for alvor skal indfries. Her er vores bud på 12 friske kunstnere, der kommer til at sætte præg på musikåret 2019 – samt en længere 'special mentions' i bunden.
Breakin’ Sound 2019: De 12 mest lovende danske navne
Zaar. (Foto: Therese Precht Vadum)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Søn

Hvem er de?
Et femkløver fra København, der i 2017 debuterede med ep’en ‘Autobahn’ (selv om de absolut intet har at gøre med Kraftwerk). I 2019 kommer den dog til at få fuld gas, og efter dobbeltsinglen ‘Fem Fingre’ / ‘Malmø’ er tiden snart kommet til debutalbummet ‘Det skandinaviske design’, som lander 15. februar.

Hvordan lyder de?
Søn spiller selvproklameret smadderpop, og det er jo, hvad det er: Skramlende arrangementer og febrilsk engagement, men med jangly guitarer, der altid holder melodien og fremdriften i fokus. Det er skævt, men samtidig ekstremt tiltalende – både selve kompositionerne, men bestemt også frontmand Kristoffer Jessens Morrissey-klingende, uskønne, charmerende vokal, som krænger både sjove og personlige tekster ud med kæk historiefortælling i fokus.

Hør mere på Spotify HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Selma Judith

Hvem er hun?
En multikunstner, der både laver film og spiller klassisk harpe, men sidste år tryllebandt os med sin intime r’n’b på debutsinglen ‘Kind of Lonely’. Siden er sangen ‘I’m a Mess’ kommet til, og 2019 kommer til at byde på meget mere: Et debutalbum og masser af koncerter, blandt andet til Vegas Udvalgte i slutningen af januar.

Hvordan lyder hun?
‘Kind of Lonely’ lyder ekstremt direkte. Den er meget 1:1. Det er noget, man lever sig ind i fra første klimprende anslag. Der er ensomt om natten, og den både rå og yndefulde r’n’b skaber et perfekt billede på situationen, mens Judith fremviser en vokal, som kan meget – stemmen er så skrøbelig, men også så imponerende rent teknisk. Det er en sang, der lover store ting i fremtiden, som Judith forhåbentligt kan leve op til.

Hør mere på Spotify HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Pil

Hvem er hun?
Sangerskriver, sanger, musiker Pil Jeppesen, som har haft et ret produktivt 2018. Efter et par singler udgav hun sidste år hele to ep’er, som ganske enkelt har været tituleret ‘Side A’ og ‘Side B’ – i alt otte numre, som blandt andet har skaffet Pil opmærksomhed i Karrierekanonen og en tjans som support for Lydmor i Vega. Hun huserer på det lille danske pladeselskab Black Label Records.

Hvordan lyder hun?
Pil knuger normalt sin skiftevis skrøbelige og kraftfulde vokal til det engelske sprog (man sigter vel internationalt), men hun har også udgivet ét nummer på dansk: ‘Nattely’. Og selv om Pil virkelig også laver gode sange på engelsk, så er hendes danske solosejler det hidtidige højdepunkt i hendes udforskning af melankolsk pop og intim r’n’b. Det er så lige til og så brændende smukt, som en slags soveværelsespop-version af Medina, hvor dagbogens sørgmodige, tætskrevne sider er klistret op på væggene i et forsøg på at komme videre med musikken som livlinje. Dét nummer er lovende ud over alle grænser, men du skal virkelig også råbe med på ‘Power (Fuvm)’s »fuck you very much« og tjekke de mere r’n’b’ede skæringer på ‘Side B’ ud.

Hør mere på Spotify HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Lillebittebock

Hvem er han?
Lillebittebock hedder rigtigt Adam Abbas Bock og er en 20-årig rapper (eller måske snarere sanger?) fra København. Han er kommet frem som del af et løst fællesskab af unge rappere og producere, der tæller folk som Baby Bino, Lille Høg og Bocks faste producer Sød Soba, og som henter inspiration fra amerikansk Soundcloud- og emorap. Men hvor dét univers for mange begrænser sig til fest, stoffer og pral, er der et snert af generationsstemme over Lillebittebock, hvis hyperpersonlige tekster tit kredser om eksistentielle spørgsmål, der indkapsler følelsen af at være ung, følsom og fucked i 2019.

Hvordan lyder han?
Hos Lillebittebock bliver hiphop følsom, rap til sang og angst til kunst. Han er nok den rapper i Danmark, der lige nu er stærkest til at vise, hvordan hiphoppen i det seneste års tid er blevet en udtryksform, der kan udtrykke depression og længsel. Men samtidig er Bock også livsbekræftende og melodisk: Hans beats er tit en legende, naiv kontrast til teksternes dystre side, mens hans sungne autotune-omkvæd altid gemmer på en kerne af eufori og håb, selv om sangene egentlig kredser om det modsatte.

Hør mere på Spotify HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Glød

Hvem er de?
Glød startede som en duo, da de skulle indspille deres første par numre, men de udvidede sig til et fuldt band, da de begyndte at skulle spille live. Bandet består nu af fem gymnasiedrenge, der er bundet sammen af venskab, kærlighed til musik og tårnhøje ambitioner. De har indtil videre en lille håndfuld sange på cv’et, men planlægger at udgive en debut-ep og spille godt med koncerter i løbet af det kommende år.

Hvordan lyder han?
Røjle trækker på singer/songwriter-traditionen med de personlige tekster og det nedbarberede akkompagnement, men på mange punkter er det så langt fra Bob Dylan og Joni Mitchell, som man kan forestille sig. Med blide trapbeats og en upoleret, let autotunet vokal leder han tankerne hen mod lo-fi-agtig emohiphop som Lil Peep og Joji, mens han med svævende guitarfigurer og kølige synthflader også inkorporerer elementer af dreampop.

Hør mere på Spotify HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. Bobby Shams

Hvem er han?
Bag aliasset Bobby Shams gemmer der sig faktisk en gammel kending: Babak Vakili. Jep, det er samme rapper, der i løbet af 00’ernes kastede skarpe politiske observationer over soulede beats, der nu er vendt tilbage med et nyt projekt, der tager de velkendte (og fortsat usædvanlig veludførte) poetisk-politiske observationer og placerer dem i et helt nyt univers.

Hvordan lyder han?
Bobby Shams er, hvad der sker, når en politisk engageret rapper pludselig synker ned på gadeplan og rapporterer direkte derfra. For Bobby Shams bruger mange af de tunge, dystre elementer, der har præget dansk gaderap siden Gilli, Sivas og MellemFingaMuziks magtovertagelse. Men hos Shams er der altid et dybere refleksionsplan – som på den stærke ’Bispebjerg’, hvor ghettoens mange skæbner væves sammen med forbavsende fortælleteknisk overskud, eller på ’Blå’, hvor korrupt magtmisbrug og gadekriminalitet sammenstilles på skarp vis.

Hør mere på Spotify HER.

Special mentions: Hold også øje med de her!

Der foregår masser af spændende ting i næsten alle hjørner af den spirende danske musikscene, og ud over ovenstående liste er der også en lang række andre friske kunstnere, som du skal holde øje med.

Hiphoppen blomstrer stadig, og her man kan med god samvittighed holde sig opdateret på navne som Pind, Jack Prince, FlexLikeKev, Michael Williams, Felix DiceyCxrtier og Kong Kurs samt folk som Marcello og Otay fra Golden Lake Records.

Vil man have (meget forskellig) pop, er det også værd at holde øje med navne som Kops, John Mesh, Klipo, Shira og Audrey, mens Irrelevantbitch101 i slutningen af 2018 fjernede alt sit (lovende) materiale fra internettet – nok fordi noget større er på vej.

Den elektroniske musik er i fuldt flor, og Courtesys nye elektroniske label Kulør skubber masser af stærke navne frem – blandt andet en som Rune Bagge. Tjek også Bylja i en noget anden boldgade.

I den mere soulede, r’n’b’ede ende finder man Artifact CollectiveIVYxM, Lola og Josephin Bovien, mens det mere guitarorienterede i både poppede, postpunkede og mere udfordrende gevandter kan findes hos Collider, Yune, PatinaMotorique og Boundaries.

Til slut anbefaler vi også lige to kunstnere, som godt nok ikke er danske, men bosat i København, hvor de i øjeblikket arbejder fra: Norske Varnrable og hendes dystre elektronik samt amerikanske Jeuru og hans mageløse soulvokal.

Læs også: 13 brændende ønsker til musikåret 2019

Læs også: 10 unge rappere, du skal holde skarpt øje med i 2019

Hvordan lyder de?
Glød lyder ved første anskuelse som en let mellemting mellem poprock og r’n’b, hvor der er fokus på organisk lyd og band-feel i instrumentationen – tænk navne som engelske King Krule, danske Liss og canadiske Mac DeMarco. Men de har deres egne twists. De går op i at udfordre sig selv, blandt andet gennem elementer af jazz på ‘No One Understands’, og på den uortodokst strukturerede ‘You Can’t Get Me’ får de endda tilsat nogle elektroniske elementer over for det jazzede.

Hør mere på Spotify HER og Soundcloud HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Zaar

Hvem er hun?
Zaar er hjertebarnet af aarhusianske Sara Flindt, som laver musik med sine to bandmedlemmer Bjarke Amdrup (Kr4n) og Jonathan Ludvigsen (Athletic Progression). De har indtil videre udgivet tre singler og to livesessions, og efter en række festivalshows i 2018 er de nu klar med debut-ep’en ‘Lost My Sense of Humour’, der er sat til at udkomme i starten af 2019.

Hvordan lyder hun?
Sara Flindts på én gang ømme og viljestærke vokal er noget af det, der først stikker ud ved Zaars musik. Den betagende stemme er placeret over nogle kreative elektroniske lydflader, hvor skæve trommerytmer og en ofte buldrende bas danner et engagerende bagtæppe for velskrevne, længselsfulde melodier. Zaar mestrer at blande underspillede følelser med hektiske klangflader på en måde, der kan sammenlignes med udenlandske darlings som Burial og James Blake, men dog oplagt centreret om, hvad Flindts fornemme vokal kan udrette.

Hør mere på Spotify HER.

Hjalte Ross. (Foto: Caroline Eva)

7. Hjalte Ross

Hvem er han?
En 21-årig nordjyde, der sin alder til trods har mange års erfaring med musik og sangskrivning – blandt andet i soloprojektet Eli, som vi skrev lidt om tilbage i 2016. Nu er Ross dog aktuel i sit fødenavn, hvilket symbolsk også har taget musikken mere ned på jorden. Han udgav i slutningen af 2018 sit stærke debutalbum ‘Embody’, der er blevet til over en toårig periode med stop i London og Aberdeen. Kvaliteten in mente burde opmærksomheden i løbet af 2019 vokse som en hårdfast snebold på vej ned af et stort bjerg.

Hvordan lyder han?
‘Embody’ er i disse tider en virkelig sjældent dansk udgivelse. Et singer/songwriter-album, der vægter nærvær over alt andet. Ross er vidt og bredt blevet sammenlignet med Nick Drake, og selv om det ikke er kønt at køre rundt i de samme referencer, er der noget i hans sarte fingerspil og den dybt personlige vokallevering, der spiller op mod det afdøde ikon. Det er sange, der kan lyde simple, men i opbygning og arbejde er små symfonier, der vokser op af forårsjorden med strygere og klaver som gødning over den akustiske guitar og vokalens skrøbelige magi.

Hør debutalbummet ‘Embody’ på Spotify HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Bette

Hvem er hun?
Bette fik første gang opmærksomhed med sangen ‘Da du kom’, hvor hun i videoen hang ud med blandt andre Emil Kruse og Kå. Og netop Emil Kruse har den lovende danske sanger arbejdet en del sammen med, hvilket sidste år resulterede i en gæsteoptræden på Kruses nummer ‘Svært’ samt fire solosingler – alle produceret af Kruse. Bettes ‘Darling’ blev i december til et pænt P3-hit, og i slutningen af januar skal hun spille til årets omgang Vegas Udvalgte. En debut-ep er på trapperne.

Hvordan lyder hun?
Vi nævnte ikke kun Emil Kruse ovenfor for at namedroppe – der er nemlig mange fællesnævnere mellem deres melodiske, dansksprogede universer, hvor oprigtighed og fløde mødes på den mest charmerende, catchy vis, man kan forestille sig. Hvor Kruse fokuserer på hiphop, er Bette dog ovre i poppet r’n’b, og hun formår med sin fløjlsstemme at synge hvert eneste ord, så det nærmest lyder som om, det danske sprog var specifikt designet til at kunne sælge fængende r’n’b-sange.

Hør mere på Spotify HER.

Aloo.

9. Aloo

Hvem er hun?
September sidste år udgav musiker og sangskriver Sofie Søe sin debut-ep ‘Før’ under kunstnernavnet Aloo. Hun har rejst rundt i verden, blandt andet til Tyskland og Indien, for at få inspiration til sin musik – og hun har da også netop taget sit kunstnernavn fra det indiske ord for kartoffel. Som om det ikke skulle være nok, at hun er inspireret af musik fra rundt omkring i verden, er hun angiveligt også inspireret af matematik, når hun skriver sine sange.

Hvordan lyder hun?
Tro det eller ej, man kan faktisk godt høre den matematiske indflydelse i Aloos electropop. Der er noget foruroligende præcist over, hvordan hendes sange er opbygget, hvilket gør dem øjeblikkeligt gribende – foruden både skarpe og professionelle i deres udtryk. Det er som hvis du tager de inficerende synthesizerfigurer, man kender fra kunstnere som Robyn eller Chvrches, men dekonstruerer hele det musikalske univers, de befinder sig i. Det hele bliver mørkere og mere faretruende – alt imens det også står klart, at sangene er dybt personlige.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Elias Boussnina

Hvem er han?
Elias Boussnina er i hvert fald ikke Yung Coke. For selv om det var det alias, Boussnina i første omgang slog igennem med, er det ikke tilfældigt, at han nu laver musik under sit rigtige navn. Hele den jokende rapper-facade og karikerede attitude er nemlig lagt væk. Nu møder vi den sande Elias Boussnina. Og han har vitterligt en del mere på hjerte end kultrapperen Yung Coke.

Hvordan lyder han?
Det ville måske være lidt for begrænsende at kalde ham en dansk (og lidt mere poporienteret) Frank Ocean, men bare det, at sammenligningen frister, viser, hvor langt Elias Boussninas fløjlsbløde r’n’b har rykket sig fra Coke-dagene. På sange som ’Candy’ flettes kærligheds- og dødssymbolik sammen i en stærk thrillerfortælling, mens han på nattelivsskildringen ’5:30’ næsten giver The Weeknd-vibes. Hvis det her er lyden af fremtidens danske pop, er vi helt okay med det.

Hør mere på Spotify HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. Atusji

Hvem er han?
Atusji er et nyt soloprojekt fra Terkel Atushi Røjle, der tidligere har fået opmærksomhed i grupperne Girls Night Out og Virgin Suicide. Efter eget udsagn bruger han Atusji-projektet til at kunne dele sine tanker og følelser – nærmest som en slags dagbog, hvormed han kan reflektere over sit liv. En håndfuld singler er blevet sluppet løs i løbet af 2018.

Hvordan lyder han?
Røjle trækker på singer/songwriter-traditionen med de personlige tekster og det nedbarberede akkompagnement, men på mange punkter er det så langt fra Bob Dylan og Joni Mitchell, som man kan forestille sig. Med blide trapbeats og en upoleret, let autotunet vokal leder han tankerne hen mod lo-fi-agtig emohiphop som Lil Peep og Joji, mens han med svævende guitarfigurer og kølige synthflader også inkorporerer elementer af dreampop.

Hør mere på Spotify HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. Bobby Shams

Hvem er han?
Bag aliasset Bobby Shams gemmer der sig faktisk en gammel kending: Babak Vakili. Jep, det er samme rapper, der i løbet af 00’ernes kastede skarpe politiske observationer over soulede beats, der nu er vendt tilbage med et nyt projekt, der tager de velkendte (og fortsat usædvanlig veludførte) poetisk-politiske observationer og placerer dem i et helt nyt univers.

Hvordan lyder han?
Bobby Shams er, hvad der sker, når en politisk engageret rapper pludselig synker ned på gadeplan og rapporterer direkte derfra. For Bobby Shams bruger mange af de tunge, dystre elementer, der har præget dansk gaderap siden Gilli, Sivas og MellemFingaMuziks magtovertagelse. Men hos Shams er der altid et dybere refleksionsplan – som på den stærke ’Bispebjerg’, hvor ghettoens mange skæbner væves sammen med forbavsende fortælleteknisk overskud, eller på ’Blå’, hvor korrupt magtmisbrug og gadekriminalitet sammenstilles på skarp vis.

Hør mere på Spotify HER.

Special mentions: Hold også øje med de her!

Der foregår masser af spændende ting i næsten alle hjørner af den spirende danske musikscene, og ud over ovenstående liste er der også en lang række andre friske kunstnere, som du skal holde øje med.

Hiphoppen blomstrer stadig, og her man kan med god samvittighed holde sig opdateret på navne som Pind, Jack Prince, FlexLikeKev, Michael Williams, Felix DiceyCxrtier og Kong Kurs samt folk som Marcello og Otay fra Golden Lake Records.

Vil man have (meget forskellig) pop, er det også værd at holde øje med navne som Kops, John Mesh, Klipo, Shira og Audrey, mens Irrelevantbitch101 i slutningen af 2018 fjernede alt sit (lovende) materiale fra internettet – nok fordi noget større er på vej.

Den elektroniske musik er i fuldt flor, og Courtesys nye elektroniske label Kulør skubber masser af stærke navne frem – blandt andet en som Rune Bagge. Tjek også Bylja i en noget anden boldgade.

I den mere soulede, r’n’b’ede ende finder man Artifact CollectiveIVYxM, Lola og Josephin Bovien, mens det mere guitarorienterede i både poppede, postpunkede og mere udfordrende gevandter kan findes hos Collider, Yune, PatinaMotorique og Boundaries.

Til slut anbefaler vi også lige to kunstnere, som godt nok ikke er danske, men bosat i København, hvor de i øjeblikket arbejder fra: Norske Varnrable og hendes dystre elektronik samt amerikanske Jeuru og hans mageløse soulvokal.

Læs også: 13 brændende ønsker til musikåret 2019

Læs også: 10 unge rappere, du skal holde skarpt øje med i 2019

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af