Silvana Imam har sat revolutionen på pause til fordel for kærlighed, sex og ferie på ’Helig Moder’

4 6
Silvana Imam har sat revolutionen på pause til fordel for kærlighed, sex og ferie på ’Helig Moder’
Silvana Imam. (Foto: Paulina Torbjörnsen)

Kan man tage sin kæreste under armen og smutte på solferie, når man er en af Sveriges største hiphopstjerner og tilmed et ikon for feminisme, antiracisme og oprør generelt?

Det er det centrale spørgsmål på Silvana Imams tredje album, ’Helig Moder’, der bevæger sig væk fra den benhårde, militante og anti-patriarkalske samfundskritik, hun er kendt for, og hen mod sange om at nyde livet, leve i en post-patriarkalsk utopi og drømme sig væk til ferier med kæresten.

Den bevægelse giver selvfølgelig en vis splittelse. For rapperen, der skal åbne Orange Scene på Roskilde Festival til sommer, vil fortsat gerne være en Katniss Everdeen for #metoo-generationen, der udfører »kvinnlig hämd«, som hun rapper på ’Vikken Då’. Men hun vil også bare gerne afsætte al sin tid til samvær med kæresten, om det nu er sex i timevis som på ’4h’, kærlighedsferier som på albummets titelsang (»Behöver en semester bara jag och Beatrice«) eller en aften, hvor man bliver hjemme og spiser cheesecake, som Imams kæreste gennem mange år, Beatrice Eli, synger på ’Magi Som Orlando’.

Ja, du læste rigtig: Det revolutionære feministiske ikon Silvana Imam har lavet et album, der oprigtigt udtrykker et ønske om at blive hjemme i sofaen og spise cheesecake. Cheesecake! Når revolutionen stadig ikke er fuldført? Det er uhørt!

Det er faktisk en ret modig drejning, og det gør, at man som lytter er nødt til at justere sine forventninger til, hvad en Silvana Imam-sang skal kunne.

Ikke at den svenske rapper før udelukkende har lavet anti-patriarkalske og antiracistiske samfundsrevsende sange. Imam har altid været mere flersidig end hendes offentlige image måske antyder. Men en udgivelse som ’Helig Moder’, der tydeligvis primært er et album om kærlighed, nydelse og en nærmest utopisk ferietilstand, er alligevel noget af en omvæltning for en artist, der ellers har defineret sig som oppositionsstemme og frihedskæmper.

Men når den første overraskelse har lagt sig, er Silvana Imams kærlighedsutopi en fascinerende oplevelse. ’Ha Tålamod’ er en lesbisk kærlighedshistorie med amerikanske 070 Shake og en autotunet Silvana, ’Helig Moder’ lader olietønder dryppe som regndråber, mens den svenske rapper lyder som om, hun nærmest tager afsked fra hiphoppen, og ’Ta Hand Om Dig’ med det nye svenske stjerneskud Fricky er en heftigt forelsket kærlighedssang, der er svær at få ud af hovedet. Og så er der selvfølgelig sexsangen ’4h’, hvor Silvana Imam med vant frygtløshed udpensler seksualitet mellem to kvinder: »Tre, fyra fingrar i din fitta / lagt dig mot en spegel, för jag vet att du vil titta«.

Til gengæld viser netop den næsten dovent tilbagelænede ’4h’ og sange som den kitschede ballade ’Stanna Tiden’ også nogle af problemerne, Silvana Imam rammer på sit tredje album. Begge sange giver meget plads til gæsteartisterne Khan-ji og Ozzy, der skaber en stemning, der mere er lummer og sentimental end sexet og romantisk.

Silvana selv har også stedvis svært med at ramme de helt rigtige melodier gennem den autotune, hun bruger på kærlighedssangene. ’Magi Som Orlando’ og ’Ha Tålamod’ mister begge noget af sin pust, når rapperen skal bære sangen alene. Det sidste vers på ’Ha Tålamod’ er eksempelvis et over-autotunet, unuanceret rod, det aldrig vil slutte.

Albummet træder lidt vande, når kærlighedssangene mister fokus, og kontrasten til den eksplosive energi, Silvana Imam kan have som aktivistisk rapper, bliver tydelig, når hun vender tilbage til sine tidligere karaktertræk på albummets næstsidste sang, ’Nenene’. Sammen med ’Vikken Då’ er det den eneste egentlig revolutionære anti-patriarkalske sang på ’Helig Moder’, og de gør klart, at det er den disciplin, Silvana Imam nok stadig er bedst til.

Det er svært ikke at savne den militante Imam anno 2016-albummet ‘Naturkraft’, der med ‘Yeezus’-forvrænget stemme ville kneppe overklassen på ‘IMAM pt. 2’ og blotlagde hele sin livshistorie på ‘Hon Va’.

Men det er samtidig ret fascinerende, at den svenske artist har kastet sig ud i et album, der udpensler et kærlighedsbaseret liv i stedet for igen at angribe samfundets negative sider eller kigge tilbage mod fortiden. Det her er i stedet en gennemført fremtidsfantasi: ‘Helig Moder’ føles som drømmen om utopien, der kunne komme efter den store revolution.

Det i sig selv gør albummet til en essentiel del af Silvana Imams katalog – både musikalsk, men også som del af hendes bredere politiske projekt. For alle revolutioner har som bekendt brug for en utopi.


Kort sagt:
Silvana Imam har skiftet slagsange mod patriarkatet ud med sensuelle sange om sex, kærlighed og det gode liv. Det lyder som numre om en utopisk, postrevolutionær verden, hvor livet kan nydes.

Læs også: Hvem er de svenske og norske hiphopstjerner, Silvana Imam tager med til åbningen af Orange Scene?

Silvana Imam. 'Helig Moder'. Album. Naturkraft Silvana Imam.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af