Hold øje med Jade Bird: Højenergisk og temperamentsfuld rock med masser af hjerte

Jade Bird har ikke fået det helt store gennembrud herhjemme endnu, men med debutalbummet lige om hjørnet er det på tide at få tjekket den 21-årige, bundcharmerende rockbrite ud.
Hold øje med Jade Bird: Højenergisk og temperamentsfuld rock med masser af hjerte
Jade Bird.

Lyder det her ikke grangiveligt som… Alanis Morissette?

Når man lytter til Jade Birds sange er der virkelig mange navne, der dukker op i ens bevidsthed; Sheryl Crow, Regina Spektor, Jenny Lewis, Brandi Carlisle, endda en Avril Lavigne’sk surmulen i ny og næ – men jo, den klareste reference er klart Alanis Morissette.

I et interview med Billboard har Jade Bird (født Jade Elizabeth Bird!) ganske rigtigt fortalt, at hun har hørt ‘Jagged Little Pill’ til døde, og på et nummer som ‘Lottery’ skinner Alanis-inspirationen tydeligt igennem: De repetitive melodier, den skarpe, let råbende vokal og kærlighed-er-et-lotteri-metaforen leder uundgåeligt tankerne hen på Alanis-sværvægteren ‘Ironic’. Der er dog så mange fine nuancer i Jade Birds udtryk, at ligheden forbliver udelukkende charmerende.

Hendes vokal har de fineste små country-agtige krøller på singlen ‘Furious’, og på titeltracket fra hendes debut-ep ‘Something American’ (2017) kanaliserer hun næsten en 00’er-agtig ‘I’m With You’-Avril Lavigne. Det poppede, lidt overfølsomme får masser af modspil af Jade Birds kraftige stemme og gør netop dén sang til en af de flotteste, mest rørende kærlighedssange fra hendes hånd. Netop stemmen er noget af det, der gør Jade Bird så dragende. Den er rå og kontant det ene øjeblik, det næste er den helt tæt på, sårbar og delikat. 

Det lyder ærlig talt lidt ubeslutsomt…

Well, den konstante vekslen mellem sårbar og højtråbende er måske heller ikke et vildt unikt eller særegent karaktertræk. Noget lignende finder man også hos musikere som Julien Baker, Phoebe Bridgers, Soccer Mommy eller lignende unge rocktalenter, men den melankoli, der præger disses repertoirer, finder man ikke på samme måde hos Jade Bird – og det er på en måde ret befriende.

Jo jo, Jade Bird har en masse på hjerte, og hun er bestemt ikke glad hele tiden. Men hun har et langt mere flabet, højtråbende output for sine følelser end de oplagte, førnævnte sidestykker. ‘Uh Huh’, som man finder på det kommende selvbetitlede debutalbum (19. april), har en britisk fandenivoldskhed over sig, som kendetegner hele hendes repertoire, og selv om tungsind og indadvendt selvransagelse absolut også har sin ret, er det fedt at høre Jade Bird gå den energiske, aggressive rockplanke helt ud. Hvornår har vi sidst set en ung kvindelig rockmusiker med det her energiniveau?

Godt nok – hun er en energibombe. Men kan sangene følge med hendes karisma?

Det kan de helt bestemt! Jade Bird har en stærk singer/songwriter-ånd, der gennemsyrer hendes sange, og både kompositorisk og lyrisk er hun en virkelig dygtig håndværker.

Singlen ‘Love Has All Been Done Before’ fra det kommende debutalbum viser, at Jade Bird både er skarp med ord, men også at hun tør kaste sig ud i lidt utraditionelle, skæve akkordsammensætninger. Det mærker man også på den førnævnte ‘Uh Huh’, hvor Jade Bird med masser af temperament synger om en ekskæreste og hvad der angiveligt lyder som hans ret irriterende nye love interest.

Kærlighed fylder meget i Jade Birds tekster, men ofte synger hun også om de irriterende følelser og usikkerheder, der følger med at være en uforbederlig overtænker. Dette hører man særligt på den folkede (og også ret Alanis-agtige) ‘I Get No Joy’.

Det lyder som om, der er tale om en håndfuld solide sange. Hvor kan jeg få mere?

Jade Bird spillede faktisk i Danmark for ikke så længe siden til Journey, og lige nu er hun i gang med en omfattende turné i USA og Storbritannien, der varer helt frem til november. Der går nok lang tid, før hun kan opleves herhjemme igen, men til gengæld kan du altså trøste dig med, at debutalbummet ’Jade Bird’ lander lige om lidt – og det var altså 19. april

Derudover rummer ep’en ‘Something American’ fire virkelig fine numre, og flere af sangene er også udgivet i flotte akustiske versioner, man kan varme sig på, inden debutalbummet udkommer.

Læs også: Hold øje med Lil West: Den mest internetagtige rapper, du har hørt længe

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af