Danske musikere reagerer på kønsskævvridningen på radioernes hitlister

Danske musikere reagerer på kønsskævvridningen på radioernes hitlister
Anya. (Foto: Jonas Fogh)

For fjerde år i træk er Lukas Graham den mest spillede artist i dansk radio. Det er måske ikke den store overraskelse. Mere opsigtsvækkende – og i den grad nedtrykkende – er det, at der ingen kvindelige kunstnere er at finde på den årlige top 10-liste, organisation Gramex netop har sendt ud for 2018.

Mest spillede danske hovedartister i 2018:
1. Lukas Graham
2. Mads Langer
3. Rasmus Seebach
4. Hugo Helmig
5. Thomas Helmig
6. Scarlet Pleasure
7. Nik & Jay
8. Phlake
9. TV-2
10. Christopher

‘Hovedartist’ dækker over, at artistens navn står på coveret, og listen taler jo for sig selv. Hertil skal det siges, at Gramex i alt laver tre lister: Ud over overstående er der også top 10-lister over de mest spillede sange i radioen samt hvilke musikere (ofte producere/studiemusikere/bandmedlemmer), der ganske enkelt er spillet flest minutter i radioen.

Nå, heller ikke på de andre 2018-lister er der én eneste kvinde at finde. Suk.

»Nu er det tredje år i streg…«, som Gramex selv skriver i deres nyhed om listen med hovedartister.

Opgørelsen har med rette fået flere op af stolen, blandt andet musikerne Anya og Ea Kaya.

»Ligestilling i den danske musikbranche er stadig en by i Rusland. På trods af, at der er virkelig mange sindssygt dygtige kvinder, der prøver at gøre deres ting. Man bliver da næsten helt træt. Skriv en kommentar, hvis du har en god idé til, hvordan vi får bare én lillebitte kvinde ind i top 10 på radio«, skriver Anya på Instagram.

»Jeg ved ikke, hvad den her tendens skyldes, men det er IKKE en mangel på kvalitet hos de tonsvis af overdrevet dygtige kvindelige musikere, vi er heldige at have her i landet. Hvis man derimod mener, at ubalancen stadig skyldes en mangel på kvinder, kan man tage sin tykke tommelfinger og klikke på mit første slide. Der er en hel liste med kvindelige artister, man kan tjekke ud«, lyder det fra Ea Kaya, også på Instagram, som slutter af med følgende opråb: »PS: Det ville være fedt, hvis mandlige artister for en gangs skyld også råbte op om det her«.

Læs også: Anya: Her er 10 sange, der har defineret mig – fra James Blake til Lionel Richie

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af