Efter dommen: ASAP Rocky-sagen var en perfekt storm af fake news, sociale medier og Donald Trump

ASAP Rockys svenske sommermareridt har været et både fascinerende og forfærdende studie i, hvordan internettet kan skabe sin egen virkelighed ud fra celebrity-drevne bevægelser og åbenlyst falske nyhedshistorier.
Efter dommen: ASAP Rocky-sagen var en perfekt storm af fake news, sociale medier og Donald Trump
ASAP Rocky på Tinderbox. (Foto: Sebastian Apel/Soundvenue)

Man ved, noget er helt galt i verden, når Kanye West kan udløse en politisk konflikt på højeste plan, når fake news-historier kan starte massive underskriftsindsamlinger – og når Justin Bieber pludselig er fornuftens eneste stemme. ASAP Rocky-sagen, hvor rapperen nu er blevet kendt skyldig i overfald med erstatningskrav og en betinget fængselsstraf som følge, har virkelig haft lidt af det hele.

Det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Men måske er fængslet et godt sted.

ASAP Rockys svenske fængselscelle, hvor han tilbragte omkring en måned, havde nemlig sit eget fjernsyn. Hans værelse, der i øvrigt var rent, havde også et skrivebord og en seng. Den amerikanske rapstjerne fik også mad tre gange om dagen, han måtte mingle med de andre indsatte fem timer dagligt og havde adgang til både bøger og radio. Og nej: Han delte ikke celle med en psykisk syg medfange, der kastede med lort. Faktisk havde han en celle for sig selv.

De ret selvfølgelige informationer måtte Anette Skeppar-Forström, den svenske vicefængselsinspektør fra Kronoberg-fængslet, hvor Rocky var varetægtsfængslet, klargøre for Billboard, efter at blandt andet TMZ rapporterede, at ASAP Rocky sov på en yogamåtte, overlevede på et enkelt æble om dagen, manglede rent drikkevand og delte celle med psykisk syge fanger, der kastede fæces rundt omkring i lokalet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Dén rapport var så komisk fejlagtig, at den svenske avis Aftonbladet morede sig ved at finde fængslets madmenu for den pågældende uge og efterfølgende rapporterede, at den ikke kun bestod af æbler. Faktisk kunne Rocky mæske sig i alt fra kalkun og burgere til rabarberkage. Derudover meddelte rapperens advokat, at TMZ-historien ikke var sand.

Men fake news-fortællingen var allerede sejlet ud i verden. Den markerede et af ASAP Rocky-sagens mange lavpunkter, for hiphopartistens svenske sommermareridt vil blive husket som en helt exceptionelt slem cocktail af tre af vor tids værste tendenser: Fake news, ureflekterede SoMe-bevægelser og, selvfølgelig, Donald Trump.

»Umenneskelige tilstande og en klar forbrydelse mod menneskerettighederne«

Det var både chokerende og fascinerende at se, hvordan internettets dynamik blev sluppet løs, da vores svenske naboer fængslede rapperen fra New York. På en måde var det en enestående mulighed for at bevidne, hvordan sandheder skabes ud af ingenting, når sociale medier, falske nyheder og en skør præsident involverer sig.

Det startede med Rockys venner fra hiphopverdenen. Kort efter Harlem-rapperen var blevet fængslet i kølvandet på et slagsmål i Stockholms gader, opfordrede samarbejdspartnere som ASAP Ferg og Tyler, The Creator til løsladelse af Rocky.

Andre stjerner som Frank Ocean og Travis Scott meldte sig også ind i kampen og visse – Tyler, Schoolboy Q, Lil Yachty – erklærede endda, at det var slut med at spille koncerter i Sverige. En række hashtags som #FreeRocky og #FreeFlacko begyndte at florere.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

View this post on Instagram

 

Welp…There it is… Sweden’s now officially outside of the culture on the NO GO list!!! Until they #FreeFlacko It’s UP!!!!

A post shared by TIP (@troubleman31) on

Så vidt så velkendt. Men så kom fake news-historien om Rockys angiveligt elendige fængselsforhold, hvilket var lige den dunk benzin, ASAP-bålet havde brug for.

Indtil dén historie kom frem, havde hiphopmiljøet støttet op omkring ASAP Rocky. Men herfra blev det hele en anden, større diskussion, hvor Rockys støtter anklagede de svenske myndigheder for at krænke menneskerettighederne og racismeanklager blev rullet ud.

Se bare den store underskriftsindsamling, som ASAP Rockys manager John Ehmann promoverede på sociale medier, og som i skrivende stund har tæt på 650.000 deltagere – blandt andet folk som skuespilleren Michael B. Jordan, sangeren Miguel og rapperen Post Malone. Her står der, at Rocky er udsat for »umenneskelige tilstande og en klar forbrydelse mod menneskerettighederne«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

View this post on Instagram

 

Friends – We are currently in Stockholm where Rocky is being detained for operating in self-defense following an altercation that occurred on 6/30, when Rocky, his bodyguard and two performers were harassed and physically assaulted by a group of men in the area. The conditions of the facility are horrific and include 24/7 solitary confinement, restriction of amenities for the most basic of human functions, lack of access to life sustaining food as well as unsanitary conditions. Video footage shows the assailants following Rocky, while he pleads to them that he does not want any issues. Rocky volunteered to go to police for questioning. Rocky and his colleagues were arrested on-site. On the day of his arrest, I spoke with the U.S. Embassy Consult who informed me that his request to visit Rocky was rejected by police, which violates article 36 of the Vienna Convention on Consular Relations, to which Sweden is a signatory. Since, he has been allowed to visit with a U.S. Embassy Consult and attorney, but only in the presence of Swedish officials. It is troubling and worrisome that the laws are not being applied equally. Sadly, it appears the prosecutor in this case is looking for his own recognition by trying to make a name for himself based on Rocky’s global fame. On Monday, we filed an appeal with the Swedish Supreme Court to have Rocky released from the inhumane conditions and the clear violation of human rights. They rejected the filing, which means Rocky will remain in prison for two weeks. The prosecutor on the case has further communicated that he is working to receive an additional two week extension for a trial to begin in mid – to end of August. For a man that has not been proven guilty to go through these conditions, while visiting a country to headline their festival, is troublesome. To keep Rocky and his colleagues in jail is punishment before due process. Please support us by joining the #JusticeForRocky movement and sign our petition. Link in bio. Thank you for hearing our story and keeping it front of mind. JE

A post shared by johnehmann (@johnehmann) on

Pyt med, at Rockys daværende advokat, Henrik Olsson Lilja, benægtede sådanne omstændigheder. Det, der talte, var ikke længere fakta, men det, der kunne skabe interesse på de sociale medier. Dermed var det her øjeblikket, hvor en fake news-historie blev den centrale faktor i Rockys influencer-netværks forsøg på at skabe en bevægelse på internettet.

Og dermed var scenen perfekt sat til manden, der som få andre forstår at færdes i falske nyhedshistorier, kendiskultur og todimensionelle politiske sager: Donald Trump.

»Hvide privilegier og systemisk racisme«

Det passer på en måde perfekt til hele denne her surrealistiske sag, at det var Kim Kardashian og Kanye West, der gjorde USA’s præsident opmærksom på ASAP Rockys situation.

Trump kastede sig ind i kampen for fuld hammer og krævede rapperen løsladt. Det var en af hele fadæsens store komiske øjeblikke, da præsidenten tilbød at betale Rockys kaution personligt – åbenbart uden at vide, at ’kaution’ ikke er et koncept, retssystemet i Sverige bruger.

Trump brugte også race i sin argumentation i det han hævdede, at Sverige med fængslingen svigtede USA’s afroamerikanske befolkning. Og her ramte præsidenten ned i et argument, der havde fået meget medvind, alt imens sagen eksploderede. For det er jo ikke nogen hemmelighed, at politivold, justitsmord og et ofte urimeligt fængselssystem i USA har ramt den sorte befolkning hårdt.

Så når en amerikaner hører, at en sort mand holdes fængslet på et grundlag, der virker tyndt (hvis man lytter til Rockys berømte venner), og under forhold, der (ifølge falske nyhedshistorier) er elendige, går tanken hurtigt mod racisme.

Den hvide rapper G-Eazy, der blev anholdt i Sverige i 2018, skrev endda, at når Rocky – i modsætning til ham selv – blev tilbageholdt så længe, måtte det skyldes racisme: »Forskellen mellem min og Rockys behandling og proces i Sverige får mig til at tænke på to koncepter, der på ulækker vis går hånd i hånd: Hvide privilegier og systemisk racisme«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sagen var klar for mange amerikanere: Det her måtte være racisme. Som mediet The Atlantic skrev om forløbet: »For mange indeholder Rocky-sagen en kvalmeinducerende følelse af genkendelighed«.

Men kan den »kvalmeinducerende følelse af genkendelighed«, amerikanere føler ved at se en sort mand blive fængslet, virkelig overdrages til Sveriges retsystem? Er ASAP Rockys fængsling en begivenhed, der skal sættes i samme kategori som eksempelvis Meek Mills mangeårige kamp mod det amerikanske retsystem, der har holdt ham halvvejs fængslet i over et årti gennem en endeløs stime af prøveløsladelser?

ASAP Rockys svenske advokat har affejet, at sagen skulle have et element af racisme.

Det har handlet om et slagsmål, og der eksisterer videooptagelser af episoden, hvor alle kan se Rocky kaste med den 19-årige sagsøger. Uanset om Rocky var blevet kendt skyldig eller uskyldig, om det var selvforsvar eller ej, så har der foreligget en begrundet mistanke om vold, som ikke har haft noget med race at gøre, men med videobeviser.

Men endnu engang har det billede, der males af begivenhederne i USA, meget lidt at gøre med det, der udspillede sig i virkeligheden i Sverige. I stedet har man forstærket historien ved at tilføje chokfaktor (umenneskelige forhold i fængslet!) samt et racismenarrativ, som den amerikanske offentlighed reagerer stærkt på.

Når internettet laver sin egen virkelighed

ASAP Rocky-historien fik altså sit eget liv. En ny virkelighed blev skabt. Stjerner postede underskriftsindsamlinger, der hævdede at Rocky levede under kummerlige forhold, rappere anklagede Sveriges retssystem for at være racistisk, og Trump bombarderede landet med rasende tweets.

Det nyttede ikke meget, at Rockys egne advokater nægtede, at der var dårlige forhold i fængslet og at racisme spillede en rolle. Narrativet var allerede rullet ud.

Havde Post Malone dobbelttjekket, om Rockys påståede fængselsforhold stred mod menneskerettighedskonventionen, inden han delte et link til den indsamling, der hævdede, at det var tilfældet? Havde G-Eazy sat sig ind i sagens specifikke forhold, inden han udtalte, at sagens kerne var hvide privilegier og systemisk racisme?

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

View this post on Instagram

 

Always strive and prosper. Love you very much #justiceforrocky

A post shared by @ postmalone on

Det virker yderst usandsynligt. Men ikke desto mindre er det folk som dem, der har præget, hvordan store dele af USA har fulgt med i ASAP-sagen. Netop det har været både det frustrerende og sært fascinerende ved det hele. For hvis sagen har vist os én ting, så er det, hvordan falske nyheder og sociale medier kan præge offentlighedens opfattelse af en historie.

Et andet aspekt er, at der også er dele af de svenske myndigheders behandling af ASAP Rocky, der kan diskuteres. Hvorfor skulle han for eksempel sidde varetægtsfængslet en hel måned, før sagen kom for retten? Men den diskussion drukner totalt, når samtalen domineres af overdrevne og falske nyhedshistorier samt pompøse trussel-tweets fra Trump.

Er der da ingen, der har holdt hovedet koldt i den her situation, spørger du så måske nu? Er der virkelig ingen, der har været fornuftens stemme? Og jo. Det er der. Fornuftens stemme har været Justin Bieber.

Jep, passende nok for den her totalt afsporede sag er det popstjernen med den blakkede fortid og de ikke altid lige gennemtænkte udtalelser, der har givet os hele det her forløbs måske klogeste tweet, hvor han antydede, at Trump brugte ASAP-sagen til at lede opmærksomheden væk fra situationen ved USA’s sydlige grænse, hvor immigrantbørn bliver tilbageholdt i bure-lignende fængselskonstruktioner.

Så lad os slutte denne måske lidt nedtrykkende artikel med et glimt af håb i form af fornuftens stemme, Justin Bieber: »Jeg vil gerne have min ven ud… jeg sætter pris på, at du forsøger at hjælpe ham. Men nu hvor du er i gang, kan du så ikke også slippe de der børn ud af deres bure?«

Læs også: ASAP Rocky fejrede sin frihed med Kanye West – var forbi weekendens ‘Sunday Service’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af