Vores førstehåndsindtryk af Kesis ‘BO4L’ – sang for sang

Ti år efter gennembruddet med 'Fissehul', og fem år efter seneste album, er Kesi igen på banen med en fuldlængde. Kan 'BO4L' leve op til de seneste års storhittende singler? Her er vores førstehåndsindtryk af Nørrebro-rapperens fjerde album.
Vores førstehåndsindtryk af Kesis ‘BO4L’ – sang for sang

De seneste par år har stort set alle danske rapstjerner udgivet album, men der er én, der har taget sin tid: Kesi.

Faktisk er det hele fem år siden, rapperen senest udgav et album i form af ‘Barn af byen’. Det er altså så længe siden, at man kunne finde midt 10’er-kæmpehittet ‘Søvnløs’ på udgivelsen.

Siden da har Kesi taget karrieren til et nyt niveau med en strid strøm af storhittende singler som ‘Mamacita’, ‘Følelsen’, ‘Kom over’ og så videre. På de sange har han markeret sig som dansk hiphops sikreste singleartist og som genrens store connaisseur af det søde liv.

Nørrebro-rapperen er, med andre ord, altid godt selskab. I hvert fald i singleform. Kan han holde niveauet over et helt album? Vi har lyttet til ‘BO4L’ hele morgenen for at finde ud af det.

Her er vores førstehåndsindtryk af udgivelsen – sang for sang. En rigtig anmeldelse følger i næste uge.

1. ’BO4L’

»Hej, mit navn er Oliver, jeg er 18 år gammel, jeg er rapper – fra Nørrebro«.

Albummet starter med et gammelt interviewklip med Kesi, og det får altså seks stjerner for maksimal cuteness.

2. ’Niveauer’

Så er vi i gang – i dén grad! Kesi starter albummet med at bevise, at han jo faktisk er en af landets stærkeste punchline-rappere.

»Jannik fik min hals til at danse som en jubelscene / har så mange sko, jeg må tro, jeg er et tusindben / hun kan lide mig, fordi min Instagram har flueben«. Hård start.

3. ’Tilbage’ feat. Hennedub

Den storhittende single med gospelundertoner, hvor Kesi ser tilbage på de seneste mange år og skåler for sin egen succes. Den er stadig stærk. Da jeg skrev, at Kesi var connaisseur af det gode liv, var det ting som det her, jeg mente.

4. ’Ik tænk’ feat. Benny Jamz

Selvfølgelig er Benny Jamz med! Det manglede da bare på et album, der er opkaldt efter deres fælles crew B.O.C..

‘Ik tænk’ har måske ikke samme eksplosivt euforiske energi som det tidligere samarbejde ‘Mamacita’, men det er en pænt smooth sang om alt det gode ved at være Kesi og Jamz.

5. ‘Blå himmel’ feat. Hans Philip

Kesi og Hans Philip på samme sang – det er næsten som om, det er 2013 eller 2014 igen. Især fordi Hans Philips omkvæd om at »skinne som diamanter« næsten vækker mindelser om ‘Neonlys’.

Hennedub (der har stået for alle produktionerne) serverer et poppet beat, der endnu engang varierer albummets lyd, efter vi har fået både trap, gospelrap og blødere stemmesample-beats. Indtil videre keder man sig ikke på ‘BO4L’.

6. ‘Snak lidt med mig’

Nå, der kom den endelig: Albummets første kærlighedssang. Hennedub leverer sådan et melankolsk, afdæmpet beat, der minder meget om Drakes ‘Take Care’-periode.

Kesi er bare Kesi: Han prøver (igen i bedste Drake-stil!) at score en pige ved at tale både tysk (»guten Tag«) og fransk (»excusez-moi«). Og så roser han mindst lige så meget sig selv som kvinden: »Jeg ser lige så godt ud som på Instagram«. Omkvædet er selvfølgelig fantastisk.

7. ‘Baku’ feat. Icekiid

Igen kan jeg ikke lade være med at sige: Der kom den! Albummets første ømusik-sang. Og ‘Baku’ har også et skær af Drakes tropiske rap (både i Kesis flow og Hennedubs beat), hvilket slet ikke er en dårlig ting. For det her nummer er igen ekstremt stilsikkert leveret. »Du burde være min hovedpude, ikke min hovedpine«, rapper Kesi et sted. Den her sang lyder som sommer – og ikke en dansk en af slagsen.

8. ’10 timer’

Olietønde-beat og blærerim: Albummets festlige tone fortsætter. »Endnu en dag, og jeg har det som en mil’ / så meget sovs jeg ikke kan undgå at spilde«. Kesi lyder som en, der aldrig har en dårlig dag. Og denne gang citerer han fandme Drake helt tydeligt: »Er her for en god tid, ik’ lang tid«.

9. ‘Forretning’ feat. Sivas

Så skifter stemningen igen! Nu er vi i trap-tempo med Sivas ombord. Der er næsten Migos-vibes. Sivas’ vers er helt sindssygt: »For mine young ones joker ikk’ som Joaquin / for mine young ones snakker ik’ som Charlie Chaplin«.

10. ‘Hygger mig, pt. 2’ feat. Gilli

Nå, det var ikke længe, vi blev i trap-land. Det her nummer er et en smule anonymt feel-good track, der ikke lever op til den oprindelige ‘Hygger mig’ fra 2012. Måske første gang, ‘BO4L’ mister pusten en smule.

11. ‘Fokus/Nætter’ feat. Benny Jamz & Kimbo

Jamz dukker op igen, og det samme gør den originale B.O.C.-kumpan Kimbo, der ikke har set samme succes som Kesi og co., men her leverer et stærkt vers på den solide (om end noget uspektakulære) ‘Fokus’. ‘Nætter’ er den slags drømmende r’n’b-rap, som vi ellers kender fra vennen (og roommaten) Noah Carter. Igen: Solidt nok.

12. ‘Om igen’ feat. Noah Carter

Og der kom Noah Carter selv såmænd også forbi – og han synger endda på dansk! Det er pudsigt, så meget han faktisk lyder som Hans Philip, når han ikke synger på engelsk.

Men nok om Noah: Lad os lige snakke om, hvor meget Kesi folder sig ud her. De her vers er nok rapperens mest personlige og stærke til dato. Han rapper om et øve sig på at rappe på sin søsters værelse, og at morens hjem altid var fyldt: »Hvis vi ikke kunne have været der / ja, hvem ved så, hvad vi var blevet?«

13. ‘Livet er langt, lykken er kort’

Albummet slutter med en afdæmpet refleksion over succes, karriere og loyalitet, og så er det slut. »Livet er langt, lykken er kort«, synger Kesi over fingerknips i omkvædet, hvilket sætter en streg under albummets nok mest centrale tema: Livet er godt, men ikke evigt.

Kesi er her for at minde os om, at det skal nydes – og at det skal nydes med dem, man holder af. ‘BO4L’ er ikke bare en hyldest til det gode liv, men til alle dem, der gør livet godt.

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af