Kesis 10 bedste sange – rangeret

Da Kesi udgav sit fjerde album, ’BO4L’, i 2020, så vi tilbage på den dengang 10 år lange karriere, og pegede på rapperens ti bedste sange.
Kesis 10 bedste sange – rangeret
Kesi. (Foto: Mads Alexander Lund)

Oliver Kesi har været i gang i et årti nu, men det føles næsten som om, han har været her for evigt.

For Nørrebro-rapperen har præget dansk hiphop på mange måder. Først som pioner inden for start-10’ernes unge grime-bølge, derefter som frontmand for autotunet klub-trap, og senest som exceptionelt pålidelig hitleverandør med sans for både kærlighedssange og blærerap.

I sidste uge udgav Kesi så sit fjerde album, ‘BO4L’, der faktisk er hans første i fem år. Det er også et album, der udkom næsten præcis ti år efter, at vi første gang mødte B.O.C.-rapperen.

Det føles derfor som et godt sted at gøre status over karrieren – så her er vores bud på Kesis 10 bedste sange indtil videre.

10. ‘God dag’ (2017)

Den her sublimt livsglade og livsnydende sang indvarslede den gyldne Kesi-æra. For efter nogle lidt ujævne år, hvor der både var hits og stedvise fejlskud, begyndte Kesi at ramme plet hver gang i anden halvdel af 10’erne.

Og det begyndte – nok ikke tilfældigvis – med et Hennedub-samarbejde. De to havde før samarbejdet på den undervurderede ‘Habibi’ fra 2016, men det er med ‘God dag’, at parløbet finder den perfekte poprap-rille: Et gyldent samarbejde var født.

9. ‘Født i dag’ feat. Benny Jamz (2011)

»Jeg føler, jeg er bedre end alle de her rappere herhjemme i Danmark. Allesammen. Og når jeg siger allesammen, så er der ikke et navn, jeg har glemt«, siger Benny Jamz kæphøjt i introen til den her sang fra Kesis debutalbum ‘Bomber over centrum’.

Og det er netop den ungdommens hybris, der skinner igennem på den tidlige grime-perle. »Trends er ikke noget, jeg følger / det er noget, jeg sætter, hvis jeg selv lyster / føler ik’ dansk rap«, rapper Kesi: Det er lyden af fremtiden, der ikke banker på dansk raps dør, men sparker den hele vejen ind.

8. ‘Consigliere’ feat. Gilli (2017)

2017 var et gyldent år fra Kesi. Faktisk er halvdelen af sangene på denne liste fra det år. Men hvor en række store, poppede singler fra 2017 cementerede Kesis rolle som dansk hiphops charmerende hedonist, viste ‘Consigliere’ med B.O.C.-kumpanen Gilli, at Kesi også mestrer Molo-agtig gaderap.

Beatet er langsomt og slæbende, Gillis omkvæd er bombastisk, og Kesis bars forener historiefortællings-tekster om at »holde varmen inde i Blockbuster« med punchlines: »Nu står de i kø for at lave de her penge som et jobcenter«. Dermed viste ‘Consigliere’, at Kesi faktisk lavede stærkere gaderap end nogensinde – alt imens han blev en decideret popstjerne.

7. ‘Hygger mig’ feat. Gilli (2012)

‘Ung hertug’ var et ambitiøst, men noget ujævnt konceptalbum om det gode liv, der antydede dén overdådige, livsglade luksusrap, som Kesi skulle mestre senere i karrieren. Men den stærkeste sang fra det album er klassikeren ‘Hygger mig’, hvor festen faktisk næsten er for meget.

»Vi’ så ramt, vi ska’ bruge undertekster, når vi taler«, rapper Kesi over et slæbende beat med chopped and screwed-omkvæd, der vækker mindelser om ASAP Rocky. Dén sammenligning giver i det hele taget mening i den store fortælling om Kesi. For Nørrebro-rapperen er vel en form for dansk Rocky: Flersidig, karismatisk, modebevidst og altid veloplagt.

6. ‘Op’ feat. Benny Jamz & Gilli (2017)

‘Op’ er på en måde den logiske efterfølger til ‘Hygger mig’. Fem år efter, at Gilli og Kesi havde filmet den legendariske video til sidstnævnte i New York, er B.O.C.-holdet tilbage i USA – men denne gang er det ikke bare for at hygge sig, men for at manifestere en form for magtdemonstration.

For de tre barndomsvenner har ramt toppen – og ‘Op’ er en episk fejring af dén udvikling samt det faktum, at de stadig holder sammen.

Kesi (Foto: Mads Alexander Lund).

5. ‘Følelsen’ (2017)

Hvis der er én ting, Kesi gør bedre end nogen dansk rapper, så er det at fremmane, ja … ’Følelsen’. Du kender den godt: Den altgennemsyrende fornemmelse af, at det hele går godt, og at man er lige der, hvor man skal være – sammen med dem, det er meningen, man skal være sammen med.

Kesi har lavet mange sange, der handler om dén stemning. Men ’Følelsen’ er en slags temasang for den; én lang besyngelse af den perfekte sindstilstand. Det kan næsten virke som om, den følelse er et slags Narnia, Kesi hele tiden leder efter. På den her sang opnår han det, og man forstår, hvad det er, han søger efter.

4. ‘Om igen’ feat. Noah Carter (2020)

Når Kesi ikke altid tages lige så alvorligt som eksempelvis Hans Philip, er det fordi, hans tekster sjældent lader os se mennesket bag facaden. Vi ser festerne, hører scorereplikkerne og beundrer stilen. Men hvem er Oliver Kesi egentlig? Er der noget bag det skinnende ydre?

Ja, selvfølgelig er der det – det viser blandt andet ’Om igen’ fra det nye album ’BO4L’, hvor vi hører om en ung Kesi, der øver sig i at være rapstjerne på søsterens værelse. Og om rapperens mor, der åbnede huset for den unge Olivers venner og dermed gav dem et fristed. Det er smukt fortalt med sans for den rammende detalje – så forhåbentlig er det ikke den sidste personlige sang fra rapperen.

3. ‘Fissehul’ feat. Gilli (2010)

For ti år siden – før penge, succes, pophits og alt det andet – var Kesi og Gilli to drenge, der spyttede grimebars ind i et kamera, der blev betjent af Benny Jamz. Resultatet var en af dansk hiphops store gennembrudssange og en klassiker inden for den hjemlige grimescene.

‘Fissehul’ markerer sådan et magisk øjeblik, hvor dansk hiphop introduceres for de artister, der skulle komme til at dominere genrens fremtid. Okay, Kesis rim er lidt upolerede (»jeg har lige så mange ord som en ordbog!«), men den ungdommelige energi og den flabede karisma var umulige at overse.

2. ‘Mamacita’ feat. Benny Jamz (2017)

Kesi har været en charmør siden starten, men ’Mamacita’ er ikke bare endnu en kærlighedssang. Det er kærlighedssangen; sådan et nummer, der dominerede en hel sommer, fordi dets eksplosive energi er det perfekte musikalske udtryk for en forelskelse eller bare en fascination.

På ’Mamacita’ er natten ung, og kærligheden er det samme: Kesi formår at få en klubscoring til at virke episk som ‘Romeo og Julie’. Sangen er én lang lykkerus, og derfor er ’Mamacita’ en af dansk hiphops bedste kærlighedssange.

1. ‘Søvnløs’ (2014)

Det her er momentet, hvor det hele klikker for Kesi. Han havde lavet stærke grimetracks og vellykkede poprap-hits før, men på ’Søvnløs’ fandt han lige præcis dén stil, som han – og kun han – mestrede til perfektion.

Sangen er det første (og bedste) eksempel på en dansk variant af DJ Mustards minimalistiske klubrap, der blev døbt ratchet music, men ’Søvnløs’ er også mere end det. Det er Kesi, der finder et perfekt euforisk flow i en blanding af autotunet sang og rap.

»Jeg har ikke sovet i et år«, er en af de legendariske catchphrases i det seneste årtis dansk hiphop, og Kesi har ikke set sig tilbage, siden han ytrede ordene.

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af