De 10 bedste danske hiphop-beats fra 2010’erne – udvalgt af produceren Mike Lowrey

I denne uge sætter vi fokus på de danske producere, der skaber lyden af fremtidens hiphop. Og i dén anledning har vi bedt manden bag udgivelser af Jamaika og Artigeardit om at udpege de bedste beats fra de seneste ti år.
De 10 bedste danske hiphop-beats fra 2010’erne – udvalgt af produceren Mike Lowrey
Mike Lowrey. (Foto: Güney Turan)

TEMA – NY DANSK RAP: I disse uger sætter vi fokus på ny dansk hiphop – vi udpeger de vigtigste navne, taler med rappere og producere og dykker ned i stilskabende tendenser. Følg løbende med HER.

De seneste ti år har dansk hiphop vokset sig større end nogensinde. Vi har oplevet bølger af grime, dancehall, afrobeats og trap skylle ind over landet. Og vi har set stjerner som Kidd, Ukendt Kunstner, Gilli og Sivas blive født.

Lige nu står genren stærkere end nogensinde, og der er meget mere talent på vej. I sidste uge pegede vi således på 15 unge danske rappere, du skal holde øje med, mens vi i denne uge har sat fokus på nogle af de producere, der kan skabe lyden af fremtiden.

En af de beatmagere, vi har fremhævet, er Mike Lowrey, der blandt andet er Jamaikas hovedproducer, men også har arbejdet med folk som Artigeardit og Xabski.

Udover at være en begavet beatmager er Mike Lowrey også bare en nysgerrig og vidende hiphop-connaisseur. Derfor har vi bedt den unge producer om at give sit bud på de ti allerbedste danske beats fra de seneste ti år.

Se hans udvalg forneden – præsenteret i kronologisk rækkefølge, altså ikke rangeret.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Kesi feat. Benny Jamz ‘Født i dag’ – produceret af Benny Jamz (2011)

»Det, der er fedt ved det her, er, at jeg ikke helt kan placere det. Der er klart grime-elementer over det, og sangen var også en del af hele den bølge. Men når du hører trommerne, er det ikke så grime at høre på – det er måske mere den der synth, der kører. Det er et sindssygt nummer fra dengang Jamz stadig producerede – det har han givet lidt slip på siden«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Sivas ‘D.A.U.D.A.’ – produceret af Reza (2013)

»Da den her kom ud, lavede jeg ikke engang musik endnu, men jeg blev alligevel blæst bagover. Der var klart noget Atlanta-rap over det med synthesizerne der bare kørte. Og med 808-trommerne og de der kæmpe stomps, der kommer i broen. Jeg havde hørt sådan noget på amerikanske beats, men da jeg så hørte det her, tænkte jeg: Okay, dansk hiphop kan sgu også noget«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Ukendt Kunstner ‘Gennem byen’ – produceret af Jens Ole McCoy (2014)

»Jens Ole har fanget en stemningsfuld vibe med oldschool-trommer og børnekor. Det synes jeg fungerer hjernedødt godt. De kører meget deres egen stil. Min fornemmelse, når jeg hører det her, er, at Jens har haft vildt meget frihed. Jeg tror ikke, Hans Philip har sagt: Det skal være sådan en type beat. Jeg tror, de har siddet sammen og skabt det. Det føles sådan. Jeg synes, Jens Ole har skabt et univers for hele Ukendt Kunstner-projektet. Det fortjener han credit for«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Sleiman feat. Livid & MellemFingaMuzik ‘Bomaye’ – produceret af Kewan (2016)

»Den her havde bare den der afro-agtige stil, som Kewan var den første til at dyrke rigtigt herhjemme. Jeg synes, han er sindssygt god til at få instrumenterne til at lyde organiske. Og så har han bare den rytmiske sans for den der fransk-inspirerede afrobeats«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Noah Carter ‘B.O’ – produceret af Jens Ole McCoy (2016)

»Der er noget særligt ved Jens Oles drops, der kører helt ned – og så sprænger de i luften! Og så har han lavet 808’en som om, den nærmest snor sig på beatet. Og der er et sample, der er helt ad-lib-agtigt. Et helt sindssygt nummer, og det findes kun på Youtube«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Kesi ‘Mamacita’ – produceret af Hennedub (2017)

»Den her sang er ovre i den mere poppede urban-lyd. Selve akkorderne er helt vildt fede, og så er der de der drop, hvor den kører helt ned lige inden omkvædet. Det er bare en kæmpe sang med en virkelig clean produktion. Det er simpelt, men sindssygt godt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Jamaika ‘Abu Debe’ – produceret af Mike Lowrey (2018)

»Jeg ved ikke, om det er for selvfedt, men jeg har sgu taget en af mine egne produktioner med! For jeg føler, at ‘Abu Debe’ var startskuddet for en ny lyd for Jamaika, og så var det startskuddet for min karriere. Den blandede det melankolske med noget hårdere, og det match spillede sygt godt til der, hvor Jamaika var i sit liv. Han var lige kommet ud af fængsel, så det hele behøvede ikke kun være sørgeligt: Jeg er ude, here we go!«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. MellemFingaMuzik ‘AMG’ – produceret af Nicki Pooyandeh (2018)

»Det her beat er super specielt og fortjener en plads på listen, fordi det var så nyskabende for dansk musik. Siden er der kommet 100 lignende beats. Det er fandme imponerende, når man kan skabe en stil herhjemme. Det beat skal have ros – det er sindssygt fedt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Benny Jamz feat. Branco & Kesi ‘Uuh’ – produceret af T&O (2018)

»Jeg synes, det her er en af de største anthem-bangers i nyere tid. Den er storslået. Det minder lidt om noget DJ Khaled- eller Rick Ross-agtigt. Man får lyst til at gå i ringen – ligesom Rocky Balboa. Det er den vibe, jeg får. Da jeg hørte sangen første gang, tænkte jeg, om den måske var inspireret af Hennedubs ‘Consigliere’-beat. Det har lidt samme stemning. Men Hennedubs er mere nedtonet. Her er det mere storslået«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Carmon ‘Varm’ – produceret af Kephoi (2019)

»Den her er produceret af Kephoi, som jeg har gang i et samarbejde med for tiden. Det, jeg kan lide ved det, er, at det har sådan et samplet vibe. Jeg kunne slet ikke finde ud af, hvordan han har produceret det. Så jeg spurgte ham, og han fortalte, at han havde smidt et loop ind i en effektmaskine – men jeg ved ikke, om det var et sample, eller hvad det var. Kephoi er en, man skal holde øje med, for han er sindssygt musikalsk og dygtig«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af