Artigeardit blev smidt ud af gymnasiet, mens han var til morgenfest – og fem andre ting, vi lærte i ny DR-podcast

Rapperen giver et indblik i både barndomsminder og rapstjernelivet i 'Hvem er...'.
Artigeardit blev smidt ud af gymnasiet, mens han var til morgenfest – og fem andre ting, vi lærte i ny DR-podcast
Artigeardit. (Foto: Samy Khabthani)

Det fascinerende ved Artigeardit er, at han er noget så sjældent som en rapstjerne, der samtidig føles ret normal. Han er ikke bange for at rappe om sine egne fejl og fejltrin – faktisk har han brugt et helt album på at udpensle, lige præcis hvor stor en ‘Idiot’ han selv kan være.

Så det siger sig selv, at en DR-podcast med Ardit ville blive mere personlig og selvudleverende end det gennemsnitlige rapperinterview. Og på den front skuffer den nye podcast i to afsnit virkelig ikke.

Faktisk er Artigeardit mere åben omkring op- og nedturene i sit liv end nogensinde før.

Rapperen taler om alt fra svære emner som Xanax-afhængighed til mere lethjertede temaer som den evige kamp om at stå op til tiden.

Vi har samlet seks af de mest interessante passager forneden.

Artigeardit. (Foto: P3)

1. Artigeardit havde et hjerteskærende ‘8 Mile’-moment til DM i Børnerap 

En af de sødeste scener i podcasten er, når en 12- eller 13-årig Artigeardit prøver at starte rapkarrieren som MC Mastermind til DM i Børnerap. Rapperen fortæller, hvordan han troppede op med sin hjemmelavede ‘Ardit’-kasket (se billedet foroven) blot for at lave lidt af en maveplasker til den store audition.

»Jeg er ikke god med et kamera som 12-årig«, fortæller Ardit om oplevelsen og skifter til tredje person: »Så kommer han derover, og så bliver han stum foran kameraet. Jeg tror, jeg klarede den ad helvedes til. Hvis man så en video af mig, stod jeg der helt nervøs og ramte ikke beatet. Skrækslagen«.

Det lyder nærmest lidt som den der scene fra ‘8 Mile’, hvor Eminem ikke kan få et eneste ord ud, når han skal freestyle – bare med en mini-Ardit i hovedrollen. Aww.

2. Rapperen stammede faktisk som lille

I dag er Artigeardit kendt som en af de rappere, der har de stærkeste og mest komplekse tekster i landet. Men som lille var han faktisk en dreng af få ord.

»Jeg stammede meget, kan jeg huske«, siger rapperen i den nye podcast. »Jeg gik til talepædagog og hele lortet. Det var måske derfor, jeg ikke sagde så meget, da jeg var lille. Jeg tænkte: Tænk hvis det bare går derudaf med stamningen. Det gad jeg ikke«.

Det er imponerende at tænke på, at den stille, tilbageholdende og stammende dreng nu er en af dansk hiphops førende lyrikere.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Sivas var en af de første, der delte hans musik

Sangen ‘Forklar ma’ og ep’en ‘Fristelse fordærver’ fra 2016 var de første gennembrud i karrieren, fortæller Ardit i podcasten. Og helt fra begyndelsen var der én anden stor rapper, der så potentialet i den unge artist.

»Jeg kan især huske det der med, at folk delte fra højre til venstre«, siger Artigeardit om den første succes. »Så kom ep’en ud, og så kan jeg huske Sivas delte den. Det blev jeg også fucking glad for«.

4. Artigeardit blev smidt ud af gymnasiet – og fandt ud af det til en morgenfest

Rapstjerne-livsstil og gymnasiets fraværsregler er ikke en god blanding. Det var det i hvert fald ikke for Artigeardit, der mere eller mindre droppede at dukke op i skolen, da musikken begyndte at stikke af. Det resulterede i et opkald fra rektor, som rapperen – selvfølgelig – tog imod, mens han var til morgenfest.

»Min rektor ringer mig op, og jeg sidder i et eller andet studie på Tagensvej helt stiv«, fortæller rapperen. »Sådan der: ‘Jamen, Ardit, du skulle have været til eksamen. Du er desværre blevet smidt ud af gymnasiet’«.

Så hurtigt kan det gå – og så var det slut med skole og all-in på musikken.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Han tog stoffer dagligt, da han indspillede ‘Vildedage’

Festen fylder meget for Artigeardit. Både i sangene, der skildrer en endeløs serie af sene nætter og aftener, men også i rapperens liv. Især tiden omkring tilblivelsen af 2018-albummet ‘Vildedage’ var intens.

»Det var lige omkring ‘Vildedage’, at det toppede, fordi jeg var meget i studiet«, fortæller rapperen. »Jeg skulle altid drikke og tage stoffer og gøre ting i studiet. Jeg var i studiet næsten hver dag, så lige pludselig sidder du og har taget stoffer og drukket hver dag i to måneder«.

Den livsstil endte i et omfattende Xanax-misbrug – indtil rapperen stoppede fra den ene dag til den anden. Heldigvis.

6. Artigeardit har misset en koncert simpelthen fordi han sov over sig

Hvis du ikke vidste det før, så ved du det senest efter denne artikel: Artigeardit lever for natten. Og så kan det selvfølgelig være svært at stå op til tiden.

»Jeg har et sygt forhold til søvn (…) alarmen bliver bare slukket, jeg er ligeglad med alt«, indrømmer Artigeardit. Det er dog oftest lige akkurat gået godt. På nær en enkelt gang, hvor en opvarmningskoncert for amerikanske Hopsin blev aflyst, fordi den unge dansker lå og sov.

Men det siger måske alt om Artigeardit, at det er svært ikke at holde af ham, når han så i bedste ‘Idiot’-stil selvkritisk indrømmer sine fejl og skælder ud på sig selv:

»Hvad har du gang i? Du er ung, upcoming rapper. Sulten, det hele. Og så skal du opvarme for Hopsin (…) og så ligger du bare og sover!«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af