»Men du er jo ikke en artist«, sagde de til Rune Rask – det skulle de ikke have gjort

Denne uge springer Rune Rask for alvor ud som soloartist med et debutalbum og en fuld koncert i eget navn. Produceren har samtidig besluttet sig for, at han ikke længere vil lave musik for andre. Men bare rolig: Det betyder ikke, at det er slut med Suspekt.
»Men du er jo ikke en artist«, sagde de til Rune Rask – det skulle de ikke have gjort
Rune Rask. (Foto: Rasmus Kongsgaard/Soundvenue)

Rune Rask har efter eget skøn udgivet over 700 sange, hvoraf omkring 100 har været med Suspekt. Han har udgivet musik i fire forskellige årtier, spillet Orange Scene på Roskilde Festival og været nomineret til en Grammy i USA.

Musikeren fra Albertslund har opnået lidt af hvert. Mere end de fleste, kan man nok godt sige uden at overdrive. Så derfor var den rutinerede producer en smule overrasket, da en unavngiven person fra et pladeselskab fortalte ham, at han ikke var en rigtig artist.

»Jeg havde nogle møder med folk omkring min soloudgivelse, hvor jeg sagde, at jeg gerne ville udgive albummet udelukkende med musik først. Så kunne der komme rap eller sang på bagefter«, fortæller Rune Rask.

»Så var der nogen, der sagde: ’Bagefter? Men du er jo ikke artist?’ Der tænkte jeg bare: Nå, siger du det!«

Rune Rask sender mig et blik, der afslører, lige præcis hvor fornærmende en bemærkning, det var. »Jeg sagde ikke noget til det. Men indeni tænkte jeg: Nu ved jeg godt, hvordan det bliver! Nu udkommer albummet helt sikkert først uden vokal på!«.

Den udgivelse, hvormed Rune Rask altså nu springer ud som artist (!), er et selvbetitlet soloalbum med ti numre, der udkommer på fredag. Og nej: Ingen af dem har vokalspor. Præcis som han besluttede til mødet dengang.

Det fortæller produceren mig en rar fredag eftermiddag, da vi har sat os til rette i den øvre etage af Suspekts turnébus, der står foran Vega, hvor trioen skal spille koncert senere på aftenen.

Men dette interview skal jo netop ikke handle om Suspekt – men om Rune Rask.

Slut med at producere for andre

Det var en stor beslutning at kaste sig ud i eget projekt.

Både for Rune Rask, der nu – efter årtier på musikscenen – skulle gentænke sig selv som soloartist. Men også for Suspekt.

Rune Rask. (Foto: Rasmus Kongsgaard/Soundvenue)

De seneste mange år har der jo ikke været nogle soloprojekter fra Albertslund-gruppen. Destabiliserer det ikke dynamikken i trioen, hvis medlemmerne går deres egne veje?

Nej, lover produceren. Slet ikke. Faktisk har der ikke været andet end opbakning til projektet.

»Da jeg sagde, jeg ville lave et eget album, spurgte min søn alvorligt: ‘Har du sagt det til Emil og Andreas’?«, siger Rune Rask med et grin og forklarer, at det aldrig var noget problem for nogen i Suspekt, at han ville udgive et soloprojekt.

Desuden sidder vi jo, som sagt, i en Suspekt-bus og laver interviewet – på dagen for en Suspekt-koncert. Soloprojektet og gruppen kan tydeligvis sameksistere.

Men det betyder ikke, at der ikke er andre ting, Rune Rask har måttet nedprioritere. »Jeg gad bare ikke producere for andre mere«, siger produceren med befriende åbenhed. »Nu har jeg gjort det i 20 år, og jeg gider ikke mere. Nu vil jeg prøve at kigge indad og se, hvad jeg selv har at byde på«.

Rune Rask opsummerer den nye karrierevej med utvetydig tydelighed: »Jeg har sagt til de andre (Suspekt-medlemmer, red.), at jeg skal to ting: Jeg skal lave Suspekt – og så skal jeg lave det her. Så lægger jeg en dæmper på alle andre projekter«.

Den her ret så drastiske beslutning blev truffet, da hele verden røg ind i lidt af en undtagelsestilstand. Da coronaen skyllede ind over landet, skete der nemlig det samme for Rune Rask, som der skete for de fleste af os. Rastløsheden ramte.

Ikke et corona-album

»Jeg prøver at bilde mig ind, at soloudgivelsen ikke har noget med corona at gøre, men det var jo det, der skete«, indrømmer Rune Rask. »Alle blev bedt om at gå hjem og lave ingenting. Det gad jeg ikke. Der skulle ske noget! Jeg skulle på mission!«.

Dén rastløshed blev forværret af corona, men den er også en del af producerens personlighed. Selv her i tourbussen, hvor han har et lille studiesetup klar, hvis nu inspirationen rammer.

Hans familie har endda måttet bede ham om at lade studiet blive hjemme, når de skal på ferie. Ellers tager han altid et eller andet udstyr med – som da han skulle på skiferie i alperne og pressede et studie-setup ned i snowboardtasken. »Den skulle jo alligevel tjekkes ind som stor bagage i lufthavnen«, som han siger.

Rune Rask. (Foto: Rasmus Kongsgaard/Soundvenue)

Rune Rask mener det altså alvorligt, når han siger, at han er afhængig af at bikse med lyde og skabe musik. Så karantænen var lidt af en udfordring – men også en mulighed.

»Jeg tog familien med ud i studiet. Så købte jeg skateboard og rulleskøjter til ungerne. De andre (Andreas og Emil fra Suspekt, red.) var taget i sommerhus, så jeg tænkte: Så laver jeg en plade selv«.

Og dermed var solokarrieren søsat.

Endelig artist

Det var dog ikke helt uproblematisk at få vind i sejlene for soloproduktionerne. For når man har produceret for andre vokalister i årtier, kræver det noget af en omlægning at lave sange, der kan stå som selvstændige størrelser.

»Da jeg kom i gang med at lave musikken, gik det op for mig, at jeg er vant til at lave sangene til en vis grænse – og så efterlader jeg noget råderum til den, man vil lave sangen med«, forklarer produceren. »Men her skulle jeg selv finde på noget. Det gik op for mig undervejs, at der jo er fuldstændig frit spil«.

Det har ført til en samling sange, der er funderet i hiphop-beats, men som ikke nødvendigvis følger den klassiske vers-omkvæd-vers-struktur. Sangene kan skifte ham halvvejs igennem. Nye elementer kan introduceres og fases ud.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Samtidig gør det faktum, at de fleste solosange stadig har en klar forbindelse til Rune Rasks beats, at man sagtens kan forestille sig en rapper indspille over dem. Og det er faktisk også planen. Ligesom han jo havde tænkt sig fra start, har produceren besluttet at udgive en ny udgave af albummet med vokalister på.

»Andreas og Emil (fra Suspekt, red.) har indspillet noget på ’Egyptian Chef’«, siger Rune Rask. »Det var faktisk ved et uheld. Jeg skulle have sendt et beat til Andreas, og så kom jeg til at sende det i stedet. Men så havde han indspillet et kæmpe vers, og så var vi jo nødt til at lave den«.

Det bliver dog ikke kun Suspekt-makkerne, der gæster vokalversionen af albummet. Rapperen Ussel har således allerede indspillet et vers til den tropiske ’Coast II Coast’, fortæller Rune Rask. Andre vokalister er altså også i spil.

En opfordring til landets producere

Den nye udgave af albummet er dog først lige ved at blive påbegyndt. Foreløbig skal det handle om Rune Rask som solokunstner. Artisten Rune Rask. Og det er en kunstner, der virker som om, han nærmest er blevet befriet af nogle usynlige lænker, nu hvor han har kastet sig helt ud i at være solo.

»I virkeligheden vil jeg godt opfordre andre producere til at lave en plade«, forklarer han. »Det kan man jo godt arbejde på, selv om man producerer for andre også«.

Rune Rask. (Foto: Rasmus Kongsgaard/Soundvenue)

Det virker faktisk som om, Rune Rask har fundet nøglen til et helt nyt artistisk rum gennem sit soloprojekt. Et rum fyldt med nye muligheder, som han gerne vil dele med andre producere.

»Der er mange producere, som jeg er sikker på sagtens ville kunne lave en fed plade, hvor de måske tænkte: Her satser vi ikke på at lave et top 20-hit. Men bare noget de synes er fedt. Så kan man jo altid lave masser af top 20-hits ved siden af!«.

Med andre ord: Slip producerne fri fra deres lænker! Lad dem lave lige det, de har lyst til! Den opfordring er hermed givet videre.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af