Dave kunne slet ikke holde kæft med sin kærlighed til København, da han spillede i Forum

Dave kunne slet ikke holde kæft med sin kærlighed til København, da han spillede i Forum
Fotografer var ikke tilladt i Forum, her er Dave i Berlin. (Foto: Frank Hoensch/Redferns/GettyImages)

Da jeg ankom til gæsteliste-indgangen til UK-rapperens Daves udsolgte koncert i Forum Black Box fredag aften, fik jeg at vide, at folk havde siddet i kø uden for spillestedet siden kl. 13.00. Københavnerne elsker Dave. Og Dave elsker København.

Dave kan slet ikke holde kæft med, hvor meget han elsker København. Efter godt og vel hvert andet nummer fik byen et shoutout.

Det kunne være en almindelig kliché-kompliment om, at vi var det mest højlydte publikum, han nogensinde havde oplevet. Det kunne være noget så særpræget som at erklære, at han følte sig sikker på, at han havde levet et tidligere liv som københavner.

Eller det kunne være en anekdote om, at hans første koncert nogensinde uden for UK var, da han i 2016 spillede i København – hvilket da i det mindste fik hans ualmindeligt mange kærlighedserklæringer til byen til at føles mere oprigtige.

Det er kutyme at give ros til byen, man spiller i, men det taber pusten, når den slags kommentarer falder så ofte. Inden fanfavoritten ‘Thiago Silva’ gav han en lang svada om, at han egentlig var stoppet med at hive fans med op på scenen, når han spillede sangen, men at han ville gøre en undtagelse, når det nu var København. Charmerende, men også for meget af det gode.

I det hele taget var snakken mellem numrene ofte langtrukken og kun med spinkel relevans for de numre, han introducerede. Til tider kunne en introduktion vare længere end selve nummeret. Og det var synd, for når han rappede, var det lige i øjet. Dave rapper med en utrolig indlevelse og præcision. Ikke én linje blev leveret halvsløjt i løbet af aftenen.

Det trak lidt fra stemningen, at Dave ikke varierede sin sætliste, når han insisterede på at spille lige lovlig mange af de mere alvorlige, knap så feststemte numre i træk. Men fair nok – hans håndtering af alvorlige emner er trods alt det, der gør Dave til en ener på den engelske hiphopscene.

Bevares, de alvorstunge sange blev også krydret med egentlige bangers. Da han spillede ‘Thiago Silva’, havde han inviteret en gæst fra publikum til at tage sig af AJ Traceys linjer – og selv om udvælgelsen af denne gæst gjorde en i forvejen lang introduktion længere, var den unge herre i det mindste temmelig habil på en scene og havde god dynamik med Dave.

Afslutningsnummeret ‘Clash’ var noget nær en masterclass i, hvordan man skulle opføre et grime-nummer mest effektivt. Alt spillede: lyset, bassen, energien på scenen og ikke mindst det hektiske flow.

Noget andet, der også fungerede fremragende, var Daves evne til at håndtere fraværet af Stormzy, der jo ellers i studieudgaven tager sig af halvdelen af nummeret. Stormzy kørte på backingtrack, men Dave var altid klar på at rappe med på de vigtigste punchlines og i det hele taget at fyre den af på scenen, så backingtrack-portionerne aldrig føltes, som om de manglede noget.

Den tilgang savnede jeg lidt under de øvrige backingtrack-gæstevokalister. Selvfølgelig kan Burna Boy, MoStack og Fredo ikke være til stede i København, men så snart det blev tid til en feature på ‘Location’, ‘No Words’ eller ‘Funky Friday’, spankulerede Dave bare lidt formålsløst rundt i cirkler, indtil han selv skulle rappe igen.

Dave er virkelig god til at rappe live. Han emmer af indlevelse, når han rapper. Og både lyd og lys assisterede ham fornemt denne aften. Men når først Dave skulle gøre noget andet – som at lade et backingtrack køre, snakke mellem numrene, eller gud forbyde, da han besluttede sig for at spille guitar (han er i bedste fald i den gode ende af efterskoleniveau) – begyndte revnerne i rustningen at træde frem.

Og den slags revner fyldte desværre en kende for meget i Forum fredag aften.


Kort sagt:
Dave rappede eminent i Forum. Men showet var også præget af sløjt guitarspil, alt for meget snak mellem numrene og sub-optimal håndtering af fraværende gæster over backingtrack.

I en tidligere version af anmeldelsen fremgik det, at Dave var stoppet med at spille sangen ‘Thiago Silva’ til koncerter. Dave spiller dog stadig sangen, men inviterer angiveligt ikke længere fans på scenen, når han gør det – altså med undtagelse af når han spiller i København.

Dave. Koncert. Forum Black Box.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af