NorthSides store fokus på dansk musik er en lussing til dem, der har holdt på billetten i årevis

Festivalen i Aarhus har med en ny stor musikpakke afsløret et markant fokus på dansk musik i 2022. En prisværdig mission her post-corona, som dog alt andet lige resulterer i et musikprogram, der mister sin identitet og særegenhed.
NorthSides store fokus på dansk musik er en lussing til dem, der har holdt på billetten i årevis
The Streets på NorthSide. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

KOMMENTAR. Nu skal man ved gud ikke tolke for meget ud fra kommentarspor på Facebook. Men de kan jo godt give et lille hint om, hvilken vej vinden blæser.

Kigger man på NorthSides egen Facebook-profil og tråden under tirsdagens annoncering af 21 nye musiknavne, er skuffelsen til at tage og føle på. Folk er ikke imponerede over ugens musikpakke.

De specifikke faktorer i denne her skuffelse er ikke entydige hele det brogede kommentarspor igennem, men flere steder savner folk store internationale headlinere. Dem er der nemlig ikke kommet nogen nye af.

At udbasunere sin skuffelse over en given festivals program er jo næsten en nationalsport her i Danmark (vi har alle været der!), men kigger man på NorthSide-programmet – og nu også festivalens egen udtalte mission for 2022 – så er der faktisk noget at komme efter i kritikken.

NorthSides regulære program – og her tæller jeg altså ikke navnene på den nye elektroniske scene Electra, som må tænkes at tiltrække et separat publikum store dele af tiden – består af syv udenlandske navne og 25 danske (med Lewis Capaldi og Nick Cave and the Bad Seeds som de, i min optik, eneste reelle internationale hovednavne).

Den fordeling er på sin vis bevidst. Selv om den også er tynget af de coronaproblemer, der har ramt musikbranchen.

Det slog NorthSides festivaldirektør Brian Nielsen fast i tirsdagens pressemeddelelse.

»Plakaten er dog også et billede på den svære tid, musikken har været igennem de seneste år. I lyset af de fortsatte udfordringer for internationale turnerende artister i Europa, har vi udnyttet situationen til i år at give endnu mere tilbage til den massive danske talentmasse, hvis livemuligheder de seneste to år på ingen måde har matchet deres potentiale«, udtaler Brian Nielsen, der håber, at »vores publikum vil tage godt imod den beslutning«.

Den sidste er da i hvert fald oppe til diskussion, hvis man læser med på Facebook.

Noget for noget

Lad mig slå fast, at jeg selvfølgelig synes, det er en prisværdig mission at fokusere på den danske musikscene, som har lidt og kæmpet under to år med corona-nedlukning. Det kan man jo som sådan ikke argumentere i mod.

NorthSides program af danske artister er tilmed overvældende.

Fra Suspekt, Tessa, Hans Philip og Cheff Records til Jada, Mew, Kashmir, Mø og Drew Sycamore.

Alle de store er her. De her folk kan levere. Det bliver en fest.

Men det er jo noget for noget. Der er også en taber i det her. Det, der går tabt, er selve identiteten og særegenheden i NorthSides musikprofil – de store (indie)rocknavne, P6 Beat-segmentet, særligt mange britiske talenter og på det seneste også ret markante hiphop- og popbookinger.  

Og det tab går i sidste ende ud over publikum.

Langt størstedelen af de danske navne på NorthSide-programmet kan jo opleves på et hav af andre festivaler over hele sommeren. Det tager ikke saften og kraften ud af den enkelte artist og koncert, men det siger jo sig selv, at det helt generelt gør NorthSide-plakaten mindre unik.

Til den seneste udgave af NorthSide (i 2019) kunne man opleve udenlandske navne som Tame Impala, Khalid, Georgia, The Streets, Kaytranada, Major Lazer, Nas, Mark Ronson, Migos, New Order, Idles, Bon Iver, The Blaze og Kurt Vile.

Et ekstremt imponerende internationalt lineup med en lang række hovednavne inden for både rock, pop og hiphop. Her var power, tiltrækningskraft og x-factor. Den er den slags navne, man køber sin billet for at se.

Sådan et lineup får vi ikke i år – det kan vi godt sige, selv om programmet endnu ikke er komplet.

Det kan jeg godt forstå, at folk er skuffede over. Blandt andet de mange gæster, der har videreført deres billet fra 2020 og 2021 i håbet og forventningen om et lineup lig det, der er blevet præsenteret de seneste ti år i Aarhus.

I 2022 kan NorthSide endelig afholde festival på den nye og større location Eskelunden. De introducerer en helt nye scene for elektronisk musik.

Det bliver på mange måder et markant år for NorthSide. Det gør det endnu mere ærgerligt, at det internationale lineup er så blodfattigt.

Udenlandske navne på NorthSide (uden Electra)
Nick Cave & The Bad Seed, Lewis Capaldi, Disclosure, Girl In Red, The Avalanches, Tom Misch, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Danske navne på NorthSide (uden Electra)
Kashmir, Mew, Suspekt, Jada, Tessa, Clara, Hans Philip, Coco O., Drew Sycamore, Undertekst, Mø, Saveus, Scarlet Pleasure, Jung, Cheff Records, Alex Vargas, Spleen United, Jonah Blacksmith, Burhan G, Asger Techau, Artigeardit, Andreas Odbjerg, FVN, Mekdes, RoseeLu.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af