’Elendig Software’ af Zar Paulo skråler sig direkte ind i den dansksprogede rockhistorie

’Elendig Software’ af Zar Paulo skråler sig direkte ind i den dansksprogede rockhistorie
Zar Paulo. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Det føles overhovedet ikke som et debutalbum – Zar Paulos ’Elendig Software’. 

Nyhedsværdien er i hvert fald i bund på albummet, der lander fredag den 21. april: Kun fire numre udgives for første gang.

Sange som ’Stop Believing’ og ’Klap for fædrelandet’ har allerede floreret som singler, på debut-ep’en og skal nu igennem en tredje tur i manegen.

Det smager mere af systemopdatering end dugfrisk debut, og fletter altså ind i en eskalerende tendens i streaming-æraen til at udgive musik så mange gange som muligt. Det er synd, fordi det ellers så højenergiske album føles en anelse metaltræt allerede første gang, man sætter det på.

Heldigt er det dog, at Zar Paulo laver musik, som er afsindig slidstærk. Deres folkeforførende elektrorock er af den ørehængende kaliber, som pludseligt kan overtage styringen af kroppen.

Stadionarmen kan næsten ikke holdes nede, og de katarsiske omkvæd er som skabt til kæmpemæssige fælleskor.

Zar Paulo. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Store armbevægelser guider musikken. Van Halen-synths til din indre glamrocker, der automatisk skruer helt op for bilstereoen, så den fædrelandsrevsende motorvejs-elektro dunker på hele E45.

Ingen tvivl om, at det tungeste skyts allerede er fyret af: Første halvdel, der svarer til debut-ep’en, leverer den ene uforglemmelige banger efter den anden.

Hvad er så det nye?

Albummets anden halvdel følger lettere stakåndet efter med nuancer til den veldrejede kerne, vi allerede kender.

Bandet har sluppet tøjlerne om den knivskarpe elektrorock og bevæger sig blandt andet ud på et britpoppet svinkeærinde med balladen ’Ik gå så langt’ og konfettiklar eurodisco á la Giorgio Moroder på ’Tæt på paradis’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Forsanger Emil Vammen har også løsnet slipseknuden, fornemmer man til sidst på albummet. »Jeg synes du er dejlig«, bræger han med strakt hals, så der er direkte kontakt det indre uregerlige følelsesliv.

Den bøvede naivitet, der har noget Future Islands over sig, klæder Zar Paulo, og sætningen sætter sig fast som et venligt rygklap til den jalousi, der kan ramme os alle sammen.

Det beroligende klaver på ’Et par øjne’ agerer pusterum på albummet med den tætpakkede dagsorden. Nummeret tager sig ud som én lang affyringsrampe og kulminerer til sidst i de fængslende omkvædslinjer:

»Mine lemmer er instrumenter / Tænker på at afmontere dem«, lyder det med Zar Paulos eftertænksomme blik på forholdet mellem teknologi og kropslig fremmedgørelse.

Zar Paulo hører til på de helt store scener. Det har stået klart så længe, at bandet snart må give slip på debutmærkatet.

’Elendig Software’ er en nyklassiker, der skråler sig ind i den dansksprogede rockhistorie.


Kort sagt:
Nyhedsværdien er lav på Zar Paulos debutalbum, der ikke desto mindre står tilbage som en nyklassiker i dansksproget rock. Bandet slipper tøjlerne, og giver det uregerlige indre følelsesliv frit lejde.

‘Elendig software’ af Zar Paulo udkommer fredag den 21. april.

Zar Paulo. 'Elendig software'. Album. The Bank.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af