Next level: Fraads skabte et musikalsk computerspil på Roskilde Festival

Next level: Fraads skabte et musikalsk computerspil på Roskilde Festival
Fraads på Roskilde Festival. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Jeg tror egentlig sjældent, jeg har hørt en federe åbningslinje til en Roskilde-koncert end »Jeg er blevet en delikat bitch«, som det lød kælent fra Fraads-frontmand Frederik Espersen aka Papa Erotic på Eos fredag nat.  

For blot to år siden ville man uden tøven have placeret Espersen og makker David Engelbrecht i genrekassen med hiphop, men med åbningsnummeret ’Forsigtig’ og efterfølgende den nye single ’Overalt hele tiden’ lagde Fraads i stedet ud med dét, som før er blevet døbt nørdpop

I et boblende mix af synthesizers og 8 bit-Nintendo lyde introducerede duoen således lyden af et glitrende musikalsk computerspil med tilhørende visuals, der bragte publikum igennem alt fra en magisk fantasy-verden a la ’The Legend of Zelda’ og højteknologisk fartløb som i ’Tron’ – som var hver sang en bane i et konsol- eller arkadespil.

Fraads på Roskilde Festival. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Men der var selvfølgelig også nik til Fraads’ mere rendyrkede hiphop-bagkatalog med eksempelvis ’Farlig Danser’, der i dagens anledning havde fået nye klæder i et elektrificeret arrangement, som bandt bro mellem gammelt og nyt for Fraads.

Smukt landede også det nye nummer ’Akira’, som formåede noget så umuligt som at kombinere en episk manga-fortælling om ægte kærlighed med noget så jordnært som et møde rundt om Utterslev Mose i København.

Et skud ud skal bestemt også lyde til Papa Erotics bogstaveligt talt farlige dansetrin. Sjældent har Eos set så mange nærmest naturstridige kropsvrid. Det inviterede på alle måder det ellers lidt trætte nattepublikum til at give helt slip på de sidste hæmninger. 

Fraads havde på mange måder crowdet i ryggen, selvom et ellers modigt valg om at spille de mere syrede dele af deres selvbetitlede debutalbum eller en jazzet version af ’Kindkys’ inklusive en ellers ekspressiv rumklangsindhyllet trompet i den grad udfordrede opmærksomheden i de sene nattetimer.

Fraads på Roskilde Festival. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Samtidig skete der momentvis det, at Papa Erotics performance oversteg musikken. På numre som ’Akira’ og ’Blinker’ stod den dynamiske vokal fyldt med intense udsving således lidt for ofte i kontrast til underspillede drop, der fulgte Papas energiudladninger.

Det kan naturligvis være et godt overraskelsesværktøj, men når forløsningen aldrig kommer, ærgrer man sig nærmere over lige at mangle det helt sidste level til toppen.

Til sidst gik det hele dog op i en højere enhed på afslutteren ’Papa kommer tæt på’. Med sit humoristiske tekstunivers og smittende slow-groove lykkedes sangen med at matche Papa Erotics energi til fulde.

Den leverede samtidig et højdepunkt med et overraskende smukt instrumentalt mellemspil mod enden, som lykkedes med at give publikum mulighed for at samle liv til den allersidste hoppefest, der fulgte. 

Game complete. 

Fraads. Koncert. Roskilde Festival, Eos.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af