Et af de seneste års mest succesfulde danske musikalske parløb er slut: Tre ting vi lærte af dokumentarserien ‘Kesi 30 år’

DR’s nye dokumentarserie om Kesi afslører blandt andet, at det mangeårige samarbejde med producerstjernen Hennedub er slut.
Et af de seneste års mest succesfulde danske musikalske parløb er slut: Tre ting vi lærte af dokumentarserien ‘Kesi 30 år’
Kesi i 'Kesi 30 år'. (Foto: Theis Mortensen)

Tidens gang har altid skræmt Kesi.

Der var engang, hvor han mente, at han hellere ville dø end at være gammel. Det var dengang, han for første gang lod offentligheden få et indblik i sit liv i dokumentarserien ‘Kesi 22 år’, kort efter sit gennembrud med albummet ‘Barn af byen’.

Nu har Kesi ramt 30’erne, og et af de store spørgsmål, man står med, inden ‘Kesi 30 år’ – DR’s nye dokumentarserie – er, om han så har ændret sig?

Er Kesi blevet så kedelig, som han engang frygtede?

Da vi spurgte redaktøren bag dokumentarrækken, Anja Pil Overby, svarede hun, at han blot er blevet »klogere og mere selvstændig«.

Hun har i den nye dokumentarserie fulgt ham i tiden op til hans 30-års fødselsdag samt hans store koncert på Roskilde Festivals Orange Scene.

Her viser det sig hurtigt, at den 30-årige rapper fortsat har fart på, men dokumentaren viser samtidig nogle nye sider af ham.

Her er tre ting, vi lærte af ‘Kesi 30 år’.

Lord Siva, Kesi og Dulfi Al-Jabouri i ‘Kesi 30 år’. (Foto: Theis Mortensen)

1. Kesi har seriøst mange berømte venner

Livet er ikke kedeligt, bare fordi Kesi har ramt 30. ‘Kesi 30 år’ viser en strid strøm af nye projekter, koncerter og hangouts med berømte venner.

Vi ser rapstjernen sidde og reflektere over livet i en sauna-session med Dulfi Al-Jabouri og Lord Siva, lave jokes med Gilli og Benny Jamz inden sidstnævntes koncert i Store Vega, hænge ud på en fortovscafé med Hans Philip og mindes sine yngre år, give karriereråd til Kundo, samt spille på Roskilde Festival med blandt andre Artigeardit og Sivas.

Der er dog ikke udelukkende gode vibes i dokumentaren. En enkelt relation er endda gået itu.

Kesi i ‘Kesi 30 år’. (Foto: Theis Mortensen)

2. Hennedub og Kesi har slået op

Hørte man Hennedubs producertag i starten af et Kesi-nummer, var det i årevis et sikkert tegn på, at man havde et hit i ørerne.

‘Mamacita’, ‘Følelsen’, ‘Kom over’, ‘Rica’, ‘Skør for dig’, ‘Su Casa’, ‘Blå himmel’, ‘Op’. Man fik næsten associationer til Drake og hans producer-kompagnon, Noah ’40’ Shebib, ved måden, Kesi og Hennedub konsekvent formåede at pumpe skarptskåret poprap ud.

Så det er forbavsende at se, at forholdet mellem de to musikere ikke er, hvad det har været.

Når Kesi tager til L.A. for at lave musik med Hennedub, kommer han tomhændet hjem. Selve turen ser vi ikke så meget af, men det er tydeligt, at der var noget, der ikke var, som det skulle være.

»Pisseærgerlig«, ender Kesi med at beskrive sin visit som, og supplerer, at han og Hennedub er »vokset et sted hen, hvor man skulle prøve nogle nye ting af«.

En pause eller et definitivt brud? Det er ikke til at vide, og dokumentaren kommer ikke helt til bunds i, hvad der er sket mellem de to musikere. Kesi siger dog et sted, at han aldrig kunne forestille sig at hans forhold til eksempelvis Benny Jamz kunne stoppe på sådan en måde.

Kesi på Orange Scene i ‘Kesi 30 år’. (Foto: Theis Mortensen)

3. Kesi har fået diagnosen ADHD

»Du har lidt altid været et DAMP-barn«, siger Hans Philips hustru Cilia på et tidspunkt til Kesi. Det er ikke det eneste tidspunkt, hvor rapperen bliver beskrevet som en, der altid har krudt i røven.

Men der ligger faktisk noget dybere bag, viser det sig. Nu, i en relativt høj alder, har Kesi fået en diagnose, afslører han i dokumentarens andet afsnit. Nemlig ADHD.

»Jeg er begyndt at tage sådan nogle piller mod ADHD. Som jo lidt er en spøjs ting først at finde ud af, at man har, når man er ved at være 30. Det har hjulpet mig med at forklare mange ting… alt det der med skoleforløb, at jeg har haft så svært ved at gå i skole, og har gået på så mange skoler«, siger rapperen.

Medicineringen fungerer for Kesi: »Det er meget nice. Det giver lidt mere ro«.

Det er vel egentlig det bedste, der kan ske, når en rapstjerne fylder 30: At han har det nice, og at der lige er lidt mere ro på.

‘Kesi 30 år’ kan ses hos DR.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af